Hlavní obsah

Dopingová aféra české sportovkyně stála místo elitního doktora

Foto: ČTK

Sára Vingrálková na loňských závodech v Chuchli.

Reklama

Novým šéfem Antidopingového výboru je právník, který zastupoval jezdkyni Sáru Vingrálkovou v jejím případu pozitivního dopingového nálezu.

Článek

Ta zpráva tehdy zaujala i svět mimo koňskou komunitu. Antidopingový výbor oznámil, že talentovaná reprezentantka Sára Vingrálková měla vloni třináctého června pozitivní test na kokain.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kauza, kterých se jinak za rok odehrají desítky, má totiž rozsáhlé důsledky a táhne se dodnes. A odhaluje mimo jiné, jak je sportovní prostředí provázané.

Začněme tím, že Antidopingový výbor je aktuálně v rozkladu. Tři lidé podali výpověď, protože nevěří, že pod novým ředitelem Jiřím Janákem bude klíčová instituce v boji se zakázanými látkami ve sportu nezávislá a nestranná. Janák totiž dříve působil jako právník v advokátní kanceláři KŠD Legal, kde byl účastníkem asi stovek disciplinárních řízení, v nichž většinou zastupoval sportovce obviněné z dopingu.

Podrobně jsme popsali v článku v odkazu.

A aktivní byl právě i v řízení s parkurovou jezdkyní Sárou Vingrálkovou, které komisaři objevili vloni v červnu v těle kokain.

Jak už bylo řečeno, sledovaný případ není definitivně dořešen dodnes. Ale už má své dopady. Kvůli němu musel, jak zjistily Seznam Zprávy, skončit na místě primáře v uznávané motolské nemocnici lékař Michal Jurovčík.

Kokain ve vodičce do nosu

Jak se kauza Sáry Vingrálkové odvíjela? Vloni v červnu výbor zveřejnil, že měla pozitivní test. Prokázaly to vzorky A i B. A jezdkyně přišla s překvapivým vysvětlením: Kokain se do jejího těla dostal „vodičkou do nosu“ respektive Bonainovým roztokem, který obsahuje látku cocaini hydrochloridum, jímž prý byla po pádu z koně ošetřena primářem ORL Michalem Jurovčíkem v pražském Motole.

Její verze má ale podle zjištění Seznam Zpráv řadu trhlin.

Sára Vingrálková spadla z koně během závodů Chuchle Arena Tour vloni jedenáctého června krátce po druhé hodině odpoledne. K vyšetření se dostavila ale až druhý den večer. Mezitím absolvovala dva závody v den zranění a dva závody následující den. „Cítila jsem se (po pádu) v pohodě a jezdila dál. Doskákala jsem, dala rozhovor a přišla na kamion. Chtěla jsem jít do sprchy, a asi jak jsem se prudce překlonila, spustilo se mi hrozně moc krve z nosu,“ vysvětlovala jezdkyně letos v dubnu serveru Sport.cz.

Podle Sáry Vingrálkové ji v Motole ošetřil primář ORL Michal Jurovčík. Ten ale neměl ten den službu a nevystavil ani ambulantní zprávu. Primář záznam do nemocničního systému dopsal až o šest týdnů později. Seznam Zprávám to potvrdil ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. „Mohu potvrdit, že službu neměl a lékařský záznam byl pořízen až dodatečně 20. 7. 2020,“ napsal v e-mailu.

Jezdkyně tvrdí, že ji primář krvácení ošetřil Bonainovým roztokem obsahujícím kokain. Michal Jurovčík ale použití roztoku, který podléhá přísné evidenci, nezapsal do knihy Zakázaných látek. Ředitel Motola k tomuto porušení směrnice citoval primáře. „Podle vyjádření, které mám od MUDr. Jurovčíka, byl Bonainový roztok použit pouze na vatové tyčince při vyšetření, tedy v řádu mililitrů, takže při následné kontrole nebylo zjištěno, že k úbytku došlo. Šlo o velmi malé, neměřitelné množství,“ sdělil primář řediteli nemocnice.

Na otázku, jestli „malé, neměřitelné množství roztoku v řádu mililitrů“ mohlo u parkurové jezdkyně způsobit pozitivní nález, není jednoznačná odpověď. Posudky, které si nechala vypracovat Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, znějí, že záleží na množství užití, které ovšem není známo.

Seznam Zprávy se dotazovaly Michala Jurovčíka, proč ten den nepořídil lékařský záznam a nezapsal užití Bonainova roztoku do knihy Zakázaných látek. „Byla to mimořádná situace. Prostě jsem to nezapsal. Stalo se, no,“ odpověděl stručně po telefonu a více se ke kauze, která ho, jak přiznal, stála funkci primáře, vyjadřovat nechtěl. „Ano, Michal Jurovčík byl odvolán, protože jako primář musí všechny směrnice dodržovat bezpodmínečně,“ potvrdil ředitel nemocnice.

Terapeutická výjimka

O vyšetření v Motole ani užití Bonainova roztoku se Sára Vingrálková nezmínila ani antidopingovým kontrolorům, byť k ošetření mělo dojít den před dopingovou kontrolou. „Zeptali se mě, jaké léky dlouhodobě nebo v poslední době užívám. Tak jsem je nadiktovala. Ale zase: vodička do nosu, namočený tamponek v nose, to mě uvést nenapadlo,“ popsala serveru Sport.cz.

Disciplinární komise České jezdecké federace zahájila s jezdkyní antidopingové řízení. Jestli ale bylo, nebo nebylo porušeno antidopingové pravidlo, dosud nerozhodla. Řízení bylo totiž pozastaveno do okamžiku, než se vyřeší žádost Sáry Vingrálkové o udělení takzvané terapeutické výjimky se zpětnou platností. Tedy že sportovec věrohodně odůvodní přítomnost zakázané látky v těle a na základě výjimky dál může závodit.

Komise pro terapeutické výjimky Antidopingového výboru verzi příběhu Sáry Vingrálkové neuvěřila a žádost zamítla. Odvolací Rozhodčí komise Českého olympijského výboru se naopak za jezdkyni postavila a zpětně jí terapeutickou výjimku udělila. Stejně rozhodla v polovině letošního června i Světová antidopingová agentura WADA.

„Celá věc je z právního i věcného hlediska uzavřená a mé jméno je očištěné. Potvrdila to i WADA jakožto nejvyšší nezávislý orgán ve světovém sportu. Díky tomu se mohu plně soustředit na svou sportovní činnost,“ napsala parkurová závodnice Seznam Zprávám.

Stejného názoru je i její advokát Jan Šťovíček, který ji zastupoval. „Udělením terapeutické výjimky se na Sáru Vingrálkovou pohlíží, jakoby nikdy nebyla podezřelá z porušení antidopingových předpisů,“ domnívá se vlivný sportovní právník.

Jenže jiného názoru je předseda Disciplinární komise České jezdecké federace Ondřej Novák, který upozorňuje, že antidopingové řízení bylo pouze pozastaveno, nikoliv ukončeno. „Vzhledem k tomu, že čekáme na oficiální dokument, jak WADA rozhodla, nemůžeme do té doby konat,“ řekl Seznam Zprávám.

Na oficiální stanovisko čeká i předsedkyně České jezdecké federace Olga Plachá. „Nemůžeme vycházet z nějakých článků nebo z vyjádření slečny Vingrálkové, potřebujeme oficiální informace, ale ty nemáme,“ říká.

Podle bývalé ředitelky Antidopingového výboru Petry Volkové ale WADA stanovisko zaslala výboru už před téměř dvěma měsíci. „Domnívám se, že ho e-mailem obdržel i současný ředitel Antidopingového výboru Jiří Janák ještě v době, kdy jezdkyni Sáru Vingrálkovou zastupoval,“ tvrdí odvolaná ředitelka. Ten o tom ale neví. „Já to nevím, jak to je, protože ty informace nemám,“ řekl Seznam Zprávám.

Až tedy Antidopingový výbor doručí oficiální stanovisko WADA příslušným orgánům, bude antidopingové řízení se Sárou Vingrálkovou pravděpodobně pokračovat. A jak upozornily Seznam Zprávy, o jeho průběhu budou rozhodovat i lidé z advokátní kanceláře KŠD Legal, která jezdkyni zastupuje a s níž Janáka pojí dlouholetá historie.

V první instanci to bude předseda Disciplinární komise ČJF Ondřej Novák, který v KŠD Legal působí jako vedoucí advokát pro sportovní právo. A o případném odvolání bude rozhodovat ředitel Antidopingového výboru Jiří Janák, dlouholetý zaměstnanec KŠD Legal, který navíc ještě koncem dubna Sáru Vingrálkovou právně zastupoval.

Reklama

Doporučované