RECENZE: Chinaski šli s kůží na trh. Natočili upřímný dokument, ve kterém účinkují i bývalí členové

Vydáno 12.08.2021 | autor: Hana Bukáčková

Každej ví kulový - tak se jmenuje nový dokument kapely Chinaski, který mapuje tři dekády existence jedné z nejznámějších tuzemských kapel. Za snímkem stojí režisér Pavel Bohoněk. Film sleduje nejen začátky formace, ale také příchody a odchody jednotlivých členů, úspěchy, ale i pády, konflikty a znovuvzkříšení. Devadesátiminutový časosběrný snímek, který se natáčel po dobu pěti let, vstoupí do kin 17. srpna.

RECENZE: Chinaski šli s kůží na trh. Natočili upřímný dokument, ve kterém účinkují i bývalí členové RECENZE: Chinaski šli s kůží na trh. Natočili upřímný dokument, ve kterém účinkují i bývalí členové

Kapela Chinaski překvapila fanoušky informací o tajném dokumentu, který vznikal posledních pět let. Film je směsicí pocitů od různých účastníků, kteří formací kolem Michala Malátného prošli. Není vyprávěn pouze z jednoho úhlu pohledu, naopak se v něm objevují i bývalí členové, kteří mnoho fanoušků dříve nevyřčenými věcmi možná překvapí. Snímek neukazuje kapelu jen ve světle reflektorů za dob, kdy se jí daří, ale dává nahlédnout pod pokličku i ve chvílích, kdy to uvnitř formace vřelo a visel nad ní takzvaný Damoklův meč.

ROZHOVOR | Michal Malátný: Chinaski konečně splatí dluh fanouškům. Už nikdy neřeknu, že jsem otrávený z dalšího festivalu

Za všechnu tu slávu a to, že jsou Chinaski tam, kde jsou, může zesnulý Pavel Grohman. Ten svojí zarputilostí a pílí vydupal kapelu ze země. Byl jejím hnacím motorem a pevnou rukou, zároveň však dělal často věci na sílu, což nebylo introvertnímu Malátnému příliš příjemné. Na druhou stranu, kdyby mělo být po frontmanovi Chinaski, zůstala by formace kapelou okresního významu. Jak prozradil v dokumentu, přišlo mu, že v roce 2004, kdy se písně Tabáček a 1970 staly hity, narostla Grohmanovi křídla. Svému parťákovi tehdy řekl: „Musím si dát na tebe pozor, ať mi nezkazíš práci." Trochu kudla do zad. Michal z toho začal pít a tloustnout. Byly doby, kdy nevylezl střízlivý na pódium, a to vše z depresí kvůli bubeníkovi. Situaci bohužel vyřešila nešťastná autonehoda...

Nejde však o jediný personální konflikt uvnitř kapely. Všichni mají jistě v paměti vyhazov čtyř členů Chinaski v roce 2017.  Ve skupině tehdy probíhala nulová komunikace, neuměla se spolu téměř bavit a fungovala čistě na profesní bázi. Situace byla několik let napjatá, až neúnosná. V dokumentu Malátný přiznává, že kdyby bylo na něm, tak by do kapely nikdy nevzal Petra Kužvarta ani Ondřeje Škocha, navíc mezi ním a Táborským panovala rivalita. Není se čemu divit, Škoch byl „donucen“ hrát na basu, kterou zkraje neovládal. Naopak jeho bratr Štěpán byl téměř nejlepší kamarád Malátného, o to víc doteď nemůže pochopit způsob ukončení spolupráce. Výraznou trhlinou byl i vyhazov Petra Rajcherta, kdy se báli, že strhává všechnu pozornost na sebe díky nabité slávě vzniklé z rozjeté herecké kariéry, přitom nebyl autorem žádné písně. A tak ho Chinaski vyhodili dřív, než by si odborná veřejnost všimla, že na saxofon, který mu dali do ruky, moc neumí.

Zajímavým momentem dokumentu je vyprávění o setkání Malátného se ženou Petrou. Dvojice popisuje své "punkové" začátky, kdy Petra típala o svého dnes už manžela cigaretu, vrážela do něj hřebík a on s ní i přesto vydržel dodnes. Zajímavým a stěžejním momentem byl také příchod manažera Ladislava Vajdičky z BrainZone, který stál za tím, že se Chinaski vzdali svých typických dechů. Přiznává, že si chtěl udělat svoje Coldplay, a proto s nimi jezdil za renomovanými producenty do velkých studií.

První koncert po lockdownu: Chinaski a Pavel Šporcl rozjásali holešovické publikum, bavili také akrobaté

Celkově je dokument dobře natočený a otevřený, Chinaski se v něm nebáli jít s kůží na trh. První polovina je zajímavější, pestřejší, v druhé se spíše probírá diskografie. Rozhodně se při jeho sledování nebudete nudit. Příspěvky zaznívají bez cenzury. Ve snímku není nouze o nezveřejněné záběry, archivní fotografie ze začátků kariéry formace i pohledy do nahrávacích studií, tvůrčích procesů a zákulisí koncertů. Kapela vzpomíná na první koncert v Robousech i na to, že mezi pětkou písní, kterou tam tenkrát hráli, byly i kultovní Punčocháče, které má v repertoáru dodnes.

Na kapelu zavzpomínali, jak bývalí, tak současní manažeři Milan Pešík, Hana Petřinová, Marcel Vyšín z Universal Music nebo již zmiňovaný Ladislav Vajdička z BrainZone, ale i hudební novinář Jaroslav Špulák, rádio pluggerka Marta Říhová, muzikantští kolegové David Koller, který kapele vytrhl trn z paty a zaskočil po smrti Grohmana za bicími, či Petr Janda, v jehož studiu Propast natáčeli první album.

Pohádka se šťastným koncem? To si posuďte sami. Jedno je ale jisté - díky poskytnutým informacím už kulový vědět nebudeme.

Text: Hana Bukáčková, foto: BrainZone
Témata: Chinaski, Michal Malátný, Pavel Grohman, Marpo, František Táborský, Štěpán Škoch, Ondřej Škoch, Petr Kužvart, Petr Rajchert, dokument, Každej ví kulový

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít