Tradiční závod veteránů v Kutné Hoře není o rychlosti – naopak, musíte napodobovat sami sebe

Pokud pátráte po nějaké zajímavé akci, kterou byste během letošního léta ještě mohli navštívit, vydejte se do Kutné Hory. Opravdu tu na vás čeká podívaná, která nemá nikde jinde obdoby. Místní závod veteránů má totiž tak zvláštní pravidla, že by vás ani náhodou nenapadla.

I když je to vlastně logické. Jízdy veteránů totiž nejsou a z logiky věci ani nemohou být o rychlé jízdě. Bylo tedy nutné stanovit docela jiná kritéria.

Čtyři kola závodu, rozhoduje to první

V sobotu a v neděli se v rámci této akce uskuteční závod do vrchu Kaňk. A jak to vlastně celé probíhá, když jsou přítomná auta jsou výkonnostně naprosto rozdílná? Inu, šalamounsky. Jedná o tzv. jízdu pravidelnosti, během níž se snaží všichni závodníci zajet všechna svá kola (dvě v sobotu a dvě v neděli) ve stejném čase. Ten, kdo se nejvíce přiblíží svému prvnímu času pak závod vyhrál.

Foto: Veteran Rallye Kutná Hora

A chybět nebude ani sobotní spanilá jízda. Ta vyráží cca ve 14:00 hodin z Palackého náměstí v Kutné Hoře. Cesta tam prochází těmito městy a obcemi: Kutná Hora – Malín – Hlízov – Starý Kolín – Svatá Kateřina – Svatý Mikuláš – zámek Kačina, cesta zpět povede přes města a obce Svatý Mikuláš – Rohozec – Žehušice – Druhanice – Chotusice – Ovčáry – Nové Dvory. Večer se opět všichni sejdou na Palackého náměstí v Kutné Hoře.

Kdy a jak se na závody dostat

O víkendu 14. a 15. srpna se v Kutné Hoře a okolí odehraje opravdu výjimečný a především tradiční svátek milovníků nablýskaných automobilových veteránů. Ovšem nebudete to jen o nablýskaném plechu, jejich posádky se totiž zároveň zároveň představí v autentických dobových kostýmech. Počítá s účastí zhruba čtyřiceti vozidel vyrobených do roku 1940, takže se rozhodně budete mít na co těšit.

„Věříme, že se letos oblíbená akce, na niž se těší nejen obyvatelé krásného města Kutná Hora, ale i návštěvníci z dalších míst Česka, uskuteční,“ říká Mariana Pohlová, ředitelka závodu.

Náhledové foto: Veteran Rallye Kutná Hora

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.