vodouš rudonohý Zdeněk Jakl JL

Třetí rok hnízdění vodoušů rudonohých a další úspěšná hnízdění v ptačích parcích

I tento rok se nám podařilo potvrdit zdařilé vyhnízdění hlavního cílového druhu Ptačího parku Josefovské louky – vodouše rudonohého. Průběh hnízdění bylo letos obtížné sledovat, protože ptáci si vybrali málo přehlednou část parku. Přesto se poštěstilo na začátku července vyfotografovat odrostlé mládě. Josefky tak zůstávají jedním z mála míst v Čechách, kde tento sympatický bahňák hnízdí.

 

vodouš rudonohý na JL Alice Janečková
Juvenilní vodouš rudonohý na Josefovských loukách 6. 7. 2021. Foto: Alice Janečková

Věrný ptačímu parku díky dostatku potravy také zůstává elegantní dravec ostříž lesní. Jako u mnoha dalších druhů je jeho hnízdění tento rok výrazně posunuté. Mláďata jsme zaznamenali až teď v srpnu. Nyní již vesele poletují s rodiči v blízkosti vysokých topolů kolem Nové Metuje, kde k hnízdění opakovaně využívají stará hnízda hřivnáčů a vran.

 

Ostříž lesní mládě na JL. A. Janečková
Jedno ze dvou mláďat ostříže lesního na Josefovských loukách 8. 8. 2021. Foto: Alice Janečková

Skvělé zprávy a dokumentační fotografie chodí i z dalších ptačích parků. Na Kosteliskách bylo mimo jiné potvrzeno vyhnízdění tajemného chřástala kropenatého. Fotografie dokládá, že vedle Josefovských luk je i jihomoravský ptačí park domovem tohoto vzácného ptáka močálů.

chrastal kropenatý Kosteliska Tomáš Oplocký
Chřástal kropenatý na Kosteliskách 9. 8. 2021. Méně vybarvené mládě a rodič s barevným zobákem. Foto: Tomáš Oplocký

Mnišské louky letos také překvapily. Už v průběhu jara se zdálo, že naše téměř nejmenší kachna čírka modrá využije parku ke hnízdění. Také kachně divoké (březňačce) podobná, ale mnohem vzácnější, kopřivka obecná tajuplně vykukovala celé jaro z hustšího porostu mokřadní vegetace největších tůní.  Až červencové fotky zachycují nové rodinky těchto ptáků a tím parku „přiklepávají“ další hnízdící prioritní druhy. Jeřábi si letos pravděpodobně vybrali ke hnízdění jiné místo v údolí Ploučnice. Usuzujeme tak z toho, že se na loukách začali objevovat až s odrostlejším vzletným mládětem.

čírka modrá s mláďaty a kopřivka obecná s mláďaty na Mnišských loukách
Rodinka čírek modrých a kopřivek obecných na jednom snímku z Mnišských luk 16. 7. 2021. Foto: Josef Rutterle

Na vlhovišti v Malé Lipové dle očekávání vyhnízdily drahokamy naší avifauny vlhy pestré i nově se objevivší břehule říční. Některé z nich ještě teď krmí své potomky v hnízdních norách.

 

Vlhy pestré někde na jižní Moravě. L. Klíž
Vlhy pestré letos vyhnízdily v Malé Lipové už jako v ptačí rezervaci ČSO. Foto: L. Klíž

Všem úspěšným ptačím rodičům gratulujeme 🙂