Plzeň: Poděkování hasičům za pomoc tornádem poničené jižní Moravě

14.08.2021 7:29

Velké poděkování za červnové nasazení na jižní Moravě při pomoci v oblastech zasažených tornádem zaznělo ve čtvrtek 12. srpna v obřadní síni plzeňské radnice. Profesionálním hasičům z územního odboru Plzeň a také členům jednotky dobrovolných hasičů z plzeňské Doubravky poděkovali primátor Martin Baxa, radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký a také starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup. Přítomni byli muži, kteří po úderu tornáda odjížděli na Moravu, aby tam pomáhali likvidovat následky ničivé katastrofy.

Plzeň: Poděkování hasičům za pomoc tornádem poničené jižní Moravě
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Stále si vzpomínám na noc z 24. na 25. června, kdy jsem sledoval záběry té zkázy. Myslel jsem v tu chvíli na dvě věci. A sice, jak by Plzeň mohla pomoci a pak také na to, v jaké strašné situaci jsou tamní obyvatelé a co budou v prvních dnech po události potřebovat,“ řekl přítomným primátor Martin Baxa. Proto svolal mimořádné zastupitelstvo, které schválilo finanční příspěvek postiženým obcím ve výši jeden milion korun. Druhou pomoc podle primátora pak pomohli zajistit právě hasiči z Plzeňského kraje, kteří na místo vyslali své lidi, a to jak profesionální, tak dobrovolné. „Chtěl bych vám moc poděkovat. Práce každého z vás jistě pomohla mnoha z těm, kteří se ocitli v nesmírně těžké situaci,“ dodal Martin Baxa.

„Je mi velkou ctí připojit se k poděkování. Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového jako tornádo může Českou republiku postihnout. Uvědomuji si, jak je skvělé, že se můžeme spolehnout na lidi kolem nás, a právě na vás,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký. Přítomným poděkoval i starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup. „Jsem moc rád, že vás máme a že vás máme v zádech a můžeme s vámi počítat,“ řekl.

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Františka Pavlase hned první večer při úderu tornáda hasiči připravili odřad (speciální jednotku) na vyprošťování ze zřícených budov, na Moravu vyjížděli druhý den. „Velmi si vážím té obrovské party, která vznikla. Všem hasičům v Plzeňském kraji velmi děkuji,“ uvedl František Pavlas. Zdůraznil, že od prvního okamžiku se zapojili i dobrovolní hasiči a tvořili zhruba polovinu těch, kteří v postižených lokalitách pomáhali.

„Chtěl bych vyzdvihnout vstřícnost místních obyvatel. Ač byli událostí velmi postiženi, tak nám dávali najevo díky, a to různým způsobem. Například paní, která přišla o střechu nad hlavou, ale měla jakžtakž funkční kuchyni, se nám snažila péct koláče,“ zavzpomínal na zásah v tornádem poničených oblastech Vojtěch Novák, velitel požární stanice Plzeň - Střed a zároveň velitel odřadu. Podle jeho slov se ukázalo, že i na událost typu tornáda jsou hasiči personálně i technicky dobře vybaveni, nicméně rozsah katastrofy byl podle jeho slov obrovský.

„Umíme to s vodou, shora, zdola, umíme se v ní brodit, umíme zasahovat proti ohni, umíme to dnes již také proti covidu, bohužel větru se ale asi nedá předcházet. Je to taková síla, že není kam utéct,“ řekl Vlastimil Malina za Městské sdružení hasičů Plzeň. Podle jeho slov se z celé Plzně bezprostředně po události hlásili dobrovolní hasiči, několik desítek jich bylo připraveno vyjet okamžitě na pomoc postižené oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…