Do Česka dorazily tropy. Zkontrolujte si kvalitu koupacích vod. Několika místům se rozhodně vyhněte

Domácí 14. srpna 2021 | 11:01 — Zuzana Procházková
Dlouhodobá předpověď počasí poukazuje na to, že Českou republiku čeká nejspíš poslední tropický víkend. Lze tak očekávat, že mnoho lidí vyrazí na koupaliště, k rybníkům či jezerům. Podívejte se, kde je stále kvalitní voda ke koupání. Existuje totiž šest míst, kde je voda nebezpečná ke koupání.
Další 3 fotografie v galerii
Víkend přinese tropy a vyláká lidi ke koupalištím / Depositphotos

Víkend přinese pouze malou oblačnost, přičemž nejvyšší denní teploty se mohou vyšplhat až na tropické hodnoty. Nejvíce, až 32 °C, naměříme v Jihomoravském kraji. Jižní Moravu také čeká velmi teplá noc ze soboty na neděli a není vyloučeno, že se bude jednat o tropickou noc, tedy se teplota bude držet nad 20 °C.

Sobota přeje všem milovníkům veder. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 26 až 30 °C. Odpoledne se může přechodně dostavit oblačnost nebo přeháňky, ojediněle bouřky, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Předpovědi i na neděli slibují krásný letní den. Nejvyšší teploty by se měly opět přiblížit 30 °C a bude polojasno až skoro jasno. Ranní teploty mohou klesat na 19 až 15 °C. Na jižní Moravě však bude opět tepleji.

Tropický víkend láká ke strávení dne na koupalištích, u rybníků nebo jezer. Obecně lze konstatovat, že kvalita vody je na většině míst stále příznivá, tedy vhodná ke koupání, i když je léto pomalu u konce. Je však 6 míst, kterým se rozhodně vyhněte, neboť zde voda není bezpečná ke koupání.

„Velmi čistých vod je většina. Poměrně často bývají čisté zatopené lomy nebo pískovny. Patří sem například Konětopy v Polabí nebo lom Michal na Sokolovsku. Velký bolevecký rybník (u Plzně) je na tom také dobře, a to se jedná o lokalitu, která dříve bývala velmi špatná,“ informoval Petr Pumann, odborník na hygienu ze Státního zdravotního ústavu.

Informace o kvalitě různých koupacích ploch v ČR sbírají hygienici jednotlivých krajů. Souhrnný přehled o kvalitě vody ke koupání pak vydává Ústav zdravotnických informací. Díky velmi přehledné interaktivní mapě se můžete podívat, zda je vámi vybrané koupaliště stále vhodné a bezpečné ke koupání. Interkativní mapa zde.

Ideální podmínky ke koupání jsou na mapě vyznačeny modrým nebo zeleným smajlíkem. Dále i oranžově označené koupací plochy jsou vhodné ke koupání. Oranžově jsou označené koupací plochy se zhoršenou jakostí vody a červeně ty, které jsou ke koupání nevhodné. Naopak černě označeným koupacím plochám se rozhodně vyhněte, voda je zcela nebezpečná ke koupání a je tam zákaz. Dále čtěte: Nepijte vodu z kohoutku po návratu z dovolené, ani se v ni nesprchujte, radí vědci.

Zdroj: koupacivody.cz, denik.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu