Jen mírně zvlněná 19 km dlouhá časovka ulicemi Katowic měla zaděláno na drama tím, že mezi prvním v průběžném pořadí Almeidou (Deceuninck) a druhým Mohoričem (Bahrain) byl rozdíl pouhé 2 vteřiny. Ulissi (UAE) na třetím měl manko 14 sekund, Kwiatkowski (Ineos) 31 a za ním byli naskládáni ještě 4 jezdci se ztrátou 32 sekund.

Jenže když jsme se podívali na přehled těch, kteří patří letos k nejlepším v jízdě proti chronometru, tak hned za Cavagnou (Deceuninck) figuruje Almeida. Za nimi pak jsou z těch, co startují v Polsku, Mikel Bjerg (UAE) a Matteo Sobrero (Astana).

Mohorič, Ulissi i Kwiatkowski umí zajet časovku velmi slušně, ale na Almeidu by to papírově stačit nemělo. Ze čtveřice, která byla v těsném závěsu za Kwiatkowskim, vypadal s ohledem na časovkářské schopnosti nejnebezpečněji Dylan Teuns (Bahrain).

Prvním, kdo se dostal nad 51 km/hod. byl trojnásobný světový šampion v časovce do 23 let Bjerg. A trvalo hodinu, než mohl odejít z křesla průběžně vedoucího jezdce, když ho k velké radosti domácího publika překonal o 2 sekundy Maciej Bodnar (Bora). Jenže o 10 minut později se přiřítil Remi Cavagna a Bodnar měl po naději: -0:16 sekund.

Cavagnu nikdo nepřekonal ani do doby, kdy se pouštěli do své práce závodníci z první desítky průběžného pořadí. A vypadalo to z jejich průběžných časů, že Cavagnu nejspíš nikdo nepřekoná. Zato mezi nimi se rozhořel těsný souboj, kdy šlo o každou vteřinu.

První z nejsledovanější čtveřice projel cílem Kwiatkowski a byl z toho velmi dobrý čas a průběžné 4. místo. A přestože Ulissi zajel velmi slušně (13.), klesl v průběžném pořadí za Kwiatkowského (+0:10). Naopak Mohoričovi jeho výkon a 9. místo stačilo na uhájení druhé pozice.

Joao Almeida na Cavagnu sice nestačil (+0:13), ale to byl také jediný cyklista, který ho dnes porazil. Takže výrazné upevnění první pozice před zítřejší etapou, která s velkou pravděpodobností skončí hromadným dojezdem. Mohorič na 2. místě totiž po dnešku ztrácí 26 sekund.