Hejtman Cup potřetí v řadě opanoval Hradec. Domácí mají bronz

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

Mezinárodní turnaj O pohár hejtmana Karlovarského kraje je u konce. Na zlatý hattrick dosáhl Hradec Králové, který ve finále přetlačil Mladou Boleslav až v nájezdech. Ty rozhodly i o bronzu, který berou domácí junioři před Oceláři. O pátou pozici se utkali Němci.

1. hrací den – Čeští brankáři zářili, vychytali Němce

Turnaj otevřelo utkání domácí Energie a německého Mannheimu, který celých šedesát minut marně hledal recept na brankáře Adama Dybala. Lepší start si patnáctiletý gólman ani nemohl přát. Vítězný gól vstřelil Kryštof Bulka, o navýšení se v přesilové hře postaral Lukáš Adámek a do prázdné klece uzavřel duel Dominik Rymon.

Pomyslný druhý bod pro česká mužstva obstarala Mladá Boleslav, která porazila německý Kolín nad Rýnem. Bruslaře poslal do vedení Vojtěch Polák, který v závěru první třetiny využil přesilovku. Definitivní krok k vítězství udělali Středočeši v rozmezí 34. a 37. minuty, kdy se dvakrát trefil Dominik Brouček a jedou Karel Křepelka. Jelikož se Žraloci ani v závěrečné přesilovce neprosadili, Roman Krinwald vychytal čisté konto.

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

2. hrací den – Stoprocentní Boleslav, uspěli i obhájci

Druhou výhru na turnaji přidala Mladá Boleslav, která proti Třinci s brankářem Markem Stuchlíkem dlouho držela čisté konto a postupně navyšovala své vedení. Když už Oceláři ve třetí třetině snížili, Bruslaři vždycky rychle odpověděli, a hlídali si tak čtyřgólový náskok. V šedesáté minutě uzavřel duel novic ve středočeském dresu Dominik Brouček (1+3).

Výborný vstup do války o hejtmanský pohár měli obhájci z Hradce Králové, kteří proti Mannheimu vedli v osmé minutě už 3:0. Poté, co Němci nevyužili dvě po sobě jdoucí přesilovky, sáhli v polovině utkání k výměně brankáře a vzápětí snížili. Lépe než na rozdíl dvou gólů se ale nedostali, finální stav na 5:2 stanovil do prázdné brány Matěj Beneš.

3. hrací den – Hradec znovu postoupil do finále

Karlovy Vary a Hradec Králové se postavily do přímého souboje o prvenství v áčkové skupině a s tím i o místo ve finále. Krátce po návratu z první přestávky udělal rozhodující krok Mountfield, když se během 42 vteřin prosadili Matyáš Budina a Vito Idžan. Dvougólový náskok už si obhájci nenechali vzít a ještě ho v úvodu třetí periody navýšili. Tím si po roce opět zajistili místo ve finále, tentokrát proti Mladé Boleslavi.

V béčkové skupině se hrálo „jen“ o umístění na druhé a třetí příčce, což ale střetnutí neubralo na dramatičnosti. Německý Kolín nad Rýnem šel dvakrát do těsného vedení, ale ani jedou ho neudržel, vždycky srovnal v početní výhodě Jan Moškoř. V závěru základní hrací doby se západním sousedům stalo osudné další vyloučení, které potrestal Nico Geidl a poslal Oceláře do boje o bronz.

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

4. hrací den – Německá divočina, o medaile až do nájezdů

Nedělní program nabídl souboje o konečné umístění a o medaile. Na úvod se proti sobě postavili němečtí soupeři a byla to pěkná divočina. Mannheim vedl v polovině základní hrací doby o dva góly, ale vůbec mu nevyšel přelom závěrečného dějství, kdy se Kolín během 68 vteřin trefil třikrát v pětiminutové přesilovce a otočil vývoj utkání – 6:3. Přesto nebylo hotovo, Mladí Orli závěr zdramatizovali, když se dostali na dostřel jediné trefy, ale Kolín si i díky pojistce do prázdné brány pohlídal pátou příčku.

Neméně zajímavá byla i bitva o bronz. Domácí Energie sice po brance Matěje Kozlíka s Třincem ztrácela, ale v závěru první třetiny skóre otočila a od té doby neprohrávala. Oceláři zvládli vždy jen srovnat a naposledy se jim to povedlo v čase 59:39 zásluhou druhé trefy Tommyho Wardase. Za nerozhodného stavu utkání dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž rozhodl během sedmé série Robin Sapoušek.

Divácky možná méně atraktivní, ale o to urputnější bylo vyvrcholení celého turnaje. Skóre finále otevřel už v sedmé minutě královéhradecký Jaroslav Kašpar, na něhož v polovině základní hrací doby odpověděl Bruslař Karel Křepelka. Více branek už šedesát minut nenabídlo, a tak se šlo do prodloužení a následných nájezdů. Matěj Beneš se rozjel dvakrát a dvakrát skóroval, čímž zařídil Mountfieldu zlatý hattrick. Mladá Boleslav končí stříbrná.

Nejužitečnějšími hráči jednotlivých týmů byli vyhlášeni Jakub Tichý (Mountfield HK), Dominik Vacík (BK Mladá Boleslav), Robin Sapoušek (HC Energie Karlovy Vary), Tommy Wardas (HC Oceláři Třinec), Pascal Steck (Kölner Haie) a Malte Krenzlin (Jungadler Mannheim).

Skupina A

JUNGADLER MANNHEIM – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Bulka (Varvařovský), 38. L. Adámek (Šmajda, Krajčík), 60. Rymon (L. Adámek).
Vyloučení: 6:3.
Využití: 0:1.

Václav Eismann (trenér Karlových Varů): „Jsme rádi, že jsme utkání zvládli vítězně a s nulou inkasovaných branek. V první třetině se nám nedařilo plnit náš plán, což se ve druhé zlepšilo a myslím, že naše převaha byla dominantní. Měli jsme dobrou přípravnou fázi do finálních situací. Kde jsme byli slabí a s čím spokojeni nejsme, to je koncovka, protože to byla opravdu slabina našeho výkonu. Ukázalo nám to jasně, na co se musíme zaměřit.“

JUNGADLER MANNHEIM – MOUNTFIELD HK 2:5 (0:3, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 32. Panov (Dewald), 54. Panov (Gorgennländer) – 4. Pilný (Beneš, Kašpar), 5. Pelda, 8. Idžan (Havlíček), 43. Budina (Kašpar, Naar), 60. Beneš (Perička, Janda).
Vyloučení: 6:5, navíc Calce – Souček oba 10 minut.
Využití: 1:1.

Jiří Janoušek ml. (trenér Hradce Králové): „Měli jsme opravdu velmi dobrou první třetinu, kdy jsme dokázali odskočit na 3:0 a měli i další šance. Hráli jsme poměrně slušně. Hráče jsme o přestávce upozorňovali, že soupeř určitě nic nebalí a bude chtít přidat na bruslení a důrazu, a je potřeba, abychom se mu vyrovnali. I přesto ale jako bychom tam ve druhé třetině nebyli. Jenom díky vynikajícímu Kubovi Tichému jsme dostali jen jeden gól. Potom už jsme se do zápasu těžce vraceli, ale i přesto byla třetí třetina rozhodně lepší a nakonec bereme první vítězství v turnaji. Proti Varům ale určitě budeme muset přidat.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – MOUNTFIELD HK 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. L. Adámek (Rymon, Sýkora), 58. Rymon (Bulka, Botoš) – 13. Novotný (Idžan, Šedivý), 23. Budina, 24. Idžan, 43. Naar (Budina), 46. Jirků (Pilný).
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.

Adam Sýkora (asistent trenéra Karlových Varů): „Vstup do utkání se nám povedl, byli jsme aktivní a silní na kotouči, což vyústilo i ve vedoucí branku. Pak nám trochu přestaly jet nohy a soupeř po naší chybě vyrovnal. První třetina skončila asi zaslouženě vyrovnaná, jak herně, tak i výsledkově. Ve druhé části jsme doplatili na neproměňování šancí a individuální chyby, v té třetí už to byl z naší strany takový zmar a křeč. Myslím si, že soupeř vyhrál zaslouženě. My musíme zapracovat na koncovce a odstranění individuálních chyb.“

Jiří Janoušek ml. (trenér Hradce Králové): „Odehráli jsme druhé utkání ve dvou dnech, takže jsme do něj šli trochu s respektem. Máme tady lehce omezený počet hráčů a navíc nám vypadl obránce, takže jsme dnes hráli na pět beků, ti se s tím ale popasovali velice dobře. Myslím, že od první minuty to bylo velice rychlé utkání. Soupeř hrál výborně, s velkým množstvím mladších, ale velmi hokejových hráčů. V zápase rozhodl vstup do druhé třetiny, kdy jsme odskočili na 3:1 a od té doby jsme hráli velmi disciplinovaně. Ve třetí třetině jsme to potvrdili dalšími dvěma góly. Mužstvu patří pochvala za přístup k celému utkání proti velmi kvalitnímu soupeři.“

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Mountfield HK 2 2 0 0 0 10:4 6
2. HC Energie Karlovy Vary 2 1 0 0 1 5:5 3
3. Jungadler Mannheim 2 0 0 0 2 2:8 0

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

Skupina B

KÖLNER HAIE – BK MLADÁ BOLESLAV 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Polák (Dlask), 34. Brouček (Křepelka, Snášel), 36. Brouček (Polák), 37. Křepelka (Šíma).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:1.

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OCELÁŘI TŘINEC 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 9. Hašlar (Snášel), 17. Polák (Brouček), 30. Křepelka (Závora, Snášel), 41. Simon (Polák, Brouček), 50. Hruška (Němec, Brouček), 60. Brouček (Polák, Simon) – 46. Procházka (Buják, Moškoř), 60. Moškoř (Kozlík).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:1.

KÖLNER HAIE – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Steck (Grunewald, Ven), 36. Gaidel (Pischoff, Stecj) – 14. Moškoř (Wardas), 51. Moškoř (Hrůzek, Wardas), 55. Geindl (Kareš, Jobánek).
Vyloučení: 7:9, navíc Mayr (Kolín nad Rýnem) 10 minut.
Využití: 1:3.

René Mucha (trenér Třince): „Do zápasu s Kolínem jsme něco málo upravili a pozměnili jsme i sestavu, takže jsme šli do utkání se sedmi beky, protože jsme chtěli dát do utkání více hráčů. První dvě třetiny jsme se znovu potýkali se zbytečnými fauly, v oslabení jsme dostali i gól. Neudělali jsme jeden faul, ale vždy dva anebo tři, takže jsme potřebovali nějaký čas, abychom se dostali zpět do hry. Musím ale pochválit kluky za třetí třetinu, kdy v naší hře bylo vidět to, co po nich chceme a co trénujeme. Myslím, že ve třetí třetině jsme byli lepší. Bylo to vidět i na počtu střel, kluci výborně blokovali a podržel nás i brankář.“

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. BK Mladá Boleslav 2 2 0 0 0 10:2 6
2. HC Oceláři Třinec 2 1 0 0 1 5:8 3
3. Kölner Haie 2 0 0 0 2 2:7 0

O 5. místo

JUNGADLER MANNHEIM – KÖLNER HAIE 5:7 (1:0, 2:2, 2:5)

Branky a nahrávky: 18. Calce (Müller, Dewald), 23. Krenzlin (Calce, Ramoser), 27. Zap (Heim, Krenzlin), 57. Rollinger (Calce, Müller), 59. Zap (Haist, Panov) – 27. Gaidel (Adam), 34. Steck (Van der Ven), 46. Gaidel (Pischoff, Forsbach), 51. Weißgerber (Pischoff, Sivic), 52. Gaidel (Sivic), 52. Weißgerber (Mayr, Büsing), 60. Steck.
Vyloučení: 4:4, navíc Dewald dvakrát 5 minut – Pischoff 5 minut.
Využití: 2:4.

Sven Valenti (trenér Mannheimu): „První třetina byla z naší strany velice dobrá, vedli jsme o jednu branku a měli jsme hodně šancí. Ve druhé třetině jsme ale vypadli z toho, co jsme chtěli hrát. V poslední části jsme celý zápas ztratili během pětiminutového oslabení, kdy jsme třikrát inkasovali. Celý turnaj byl pro nás dobrou zkouškou, hrálo se na vysoké úrovni jako vždy, když hrajeme v Česku. Týmy jsou tu velice dobré, je to pro nás výborná příprava na sezonu. Musíme se poučit z našich chyb, abychom byli připraveni.“

Ron Pasco (asistent trenéra Kölner Haie): „Je to pro nás každý rok stejné a rádi se vracíme do Karlových Varů. Pro naše hráče je skvělé, že si tu mohou zahrát. Hraje se na vysoké úrovni, a to se mi líbí. Byl to opravdu dobrý turnaj a já jsem rád, že se nán podařilo zvítězit v posledním utkání.“

O 3. místo

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:4 po nájezdech (2:1, 1:2, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Botoš (Adámek, Bulka), 20. Kupčo (Šmajda, Bulka), 31. Kusak (Sapoušek), 55. Botoš (Ekrt), rozh. náj. Sapoušek – 16. Kozlík (Wardas, Geindl), 23. Chovaniak (Przybyla, Hykl), 33. Wardas (Moškoř, Hrůzek), 60. Wardas (Kozlík).
Vyloučení: 5:8.
Využití: 1:2.

Adam Sýkora (asistent trenéra Karlových Varů): „Myslím, že kluci jsou se třetím místem spokojeni, hodnotíme to pozitivně. Naše výkony během turnaje měly vzestupnou tendenci. Nepodařila se nám druhá třetina druhého zápasu s Hradcem, což nás stálo nedělní finále. Trápíme se v koncovce, to asi každý viděl, na tom musíme zapracovat, a také nás sráží individuální chyby. Nicméně v tom posledním zápase tým ukázal vnitřní sílu a chtěl ho dotáhnout do vítězného konce.“

René Mucha (trenér Třince): „Střídali jsme dobré momenty se špatnými, opět jsme se potýkali se zbytečnými vyloučeními. Domácí mužstvo má velice kvalitní kádr, hrozně šikovné útočníky, kteří umí rychle otočit hru. Naše hráče jsme na to upozorňovali, ale byly momenty, kdy nás Karlovarští přehrávali. Jsme rádi, že jsme to dotáhli alespoň do prodloužení, když se nám v závěru podařilo vyrovnat. Měli jsme v něm nějaké šance, ale domácí byli aktivnější. Musíme hrozně poděkovat našemu brankáři, který nás držel ve hře, a to i v nájezdech. Čtvrté místo si myslím, že odpovídá tomu, jaká tady byla konkurence.“

Finále

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 2:1 po nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Kašpar (Pilný, Jirků), rozh. nájezd Matěj Beneš – 31. Křepelka (Broš).
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.

Martin Vágner (asistent trenéra Hradce Králové): „Šlo o třetí zápas ve třech dnech, takže už ve hře byla znát únava. Pořád si ale myslím, že jsme viděli kvalitní utkání. Stejně jako v sobotu, bohužel i tentokrát se nám zranil jeden obránce a dohrávali jsme na pět beků. Před kluky velký klobouk dolů, že to i tak zvládli. Všichni se vydali ze všech sil. Samozřejmě máme radost z vítězství na kvalitním turnaji, které se Hradci povedlo potřetí za sebou.“

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz