InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Formanská jízda ve Vesci se jela jako jihočeská kvalifikace na mistrovství republiky

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

VESCE – V sobotu se utkali kočí spolu se svými koňmi ve Formanské jízdě. Její již 18. ročník pořádal soukromý chovatel Radek Žák ve Vesci u Soběslavi. Formanská jízda se skládá ze tří disciplín. Celkově je Formanská jízda ve Vesci jihočeským kvalifikačním kolem na mistrovství republiky. Formanské jízdy se účastní chladnokrevní koně. Na rozdíl od teplokrevníků, jejichž původním domovem jsou stepi, pochází chladnokrevní koně z horských oblastí. Chladnokrevníci ve středověku nosili rytíře v plné zbroji do válečných bitev.

Pak se z válečných koní stali tahouni těžkých kar a vozů v přístavech. Tahali i lodě proti proudu řek, byli využíváni v zemědělství i jako pivovarští koně. Určitou dobu hrozil chladnokrevníkům zánik, v současnosti již tomu tak není. Nyní jsou tato plemena koní používaná pro práci v lese. Je to náročná činnost, která vyžaduje součinnost člověka a koně. Jde především o přesnost, vytrvalost a sílu. Proto se hodí chladnokrevný kůň pro takovou práci, protože má klidnou – chladnokrevnou povahu.

Formanská jízda ve Vesci se skládala z ovladatelnosti v kládě, vozatajského parkuru, a těžkého tahu. Disciplíny simulují podmínky přibližovací a tažné práce v lese, kde je třeba omezený prostor a jde mnohdy o centimetry.

Děti se mohly projet na koňském povoze. Takovou vyjížďku jim umožnil František Frait z Nedvědic se svými novými koni tříletými Nestorem a Dragonem. O příjemnou vyjížďku byl velký zájem. Pak děti měly ještě možnost projet se na koních, na kterých přijeli kovbojové ze Sedlečka. Ještě pro děti ve Vesci přichystali skákací hrad.

Akci doprovodila výstava zajímavých veteránských motocyklů, traktoru Zetor, kterou připravili členové automotoklubu Soběslav.

Další zajímavosti a výsledky přinese Týdeník Táborsko.

Výsledky:
Ovladatelnost v kládě

Jednospřeží:
1. Miroslav Ježek a Max (Zemský hřebčín Písek), 2. Miroslav Ježek a Cita (vlastní stáj Erina Nihošovice), 3. Karel Školka - Bořek (Branná u Třeboně), 4. Karel Školka - Brit (Branná u Třeboně), 5. Michal Pavelka a Orkan (Planá nad Lužnicí), 6. Radek Žák a Daniel (Vesce), 7. Pavla Smigová a Bára (vlastní stáj Erina Nihošovice)

Dvojspřeží:
1. Miroslav Ježek, Max a Maty (Zemský hřebčinec Písek), 2. Miroslav Ježek, Bára a Cita (vlastní stáj Erina Nihošovice), 3. František Frait, Nestor a Dragon (Nedvědice), 4. Karel Školka, Bořek a Brit (Branná u Třeboně)

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Eva 

    Reagovat

     

    Opraveno, díky

    Vloženo 15.8.2021 12:29:48

  • M. Šťastná 

    Reagovat

     

    Zemský HŘEBČINEC Písek
    Jinak velká gratulace Mírovi!

    Vloženo 15.8.2021 10:21:34

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace