Kolaps v Afghánistánu: Tři tálibové přijeli taxíkem a oznámili starostovi, že přebírají město. Česko evakuuje ambasádu

15.08.2021 7:31

Islámské hnutí Tálibán už dobylo Mazáre Šaríf a několik provincií, nyní se blíží ze všech stran ke Kábulu. Komentátor Martin Hekrdla na sociální síti citoval z textu francouzského deníku Le Monde, jak vypadá přebírání afghánského území.

Kolaps v Afghánistánu: Tři tálibové přijeli taxíkem a oznámili starostovi, že přebírají město. Česko evakuuje ambasádu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Bojovníci Tálibánu v červnu 2021 před kamerou stanice France 24

Podle Le Monde bojovníci radikálního hnutí zde prý přebírají moc v podstatě bez jakéhokoliv většího odporu, o občanské válce nemůže být řeč. Některé země zde zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany.

Tálibán v posledních dnech dobyl velký počet provinčních středisek, některá se při tom vzdala bez boje. Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země

Novinář Hekrdla na konkrétním případě ukázal, že obsazení Kábulu Tálibánem a upevnění jeho moci v Afghánistánu bude pro ozbrojence doslova „hračkou“. V Kábulu hrozí humanitární krize, jelikož tam v posledních dnech před rychlou ofenzivou islamistů utekly již desetitisíce lidí. Ti, kterým tálibové zaklepou na dveře, údajně obětují pro záchranu vlastního života i své nejbližší.

„Celá ta hrůza je stejně mrazivá jako groteskní. Jeden občan před táliby údajně vydával svoji manželku i dceru za své dvě řádné ženy (což islámské právo šaría povoluje a ctí). Vzali mu manželku se slovy, že jedna žena každému stačí,“ cituje žurnalista z francouzského tisku.

Vzpoura se prý nekoná ani ze strany starostů tamních měst: „Pozorovatelé OSN telefonovali, že do jednoho afghánského městečka přijeli tři tálibové taxíkem (!), vystoupili a sdělili starostovi, že přejímají místní správu. Bylo jim vyhověno. Občanská válka? Těžko říct,“ dodal Hekrdla další podrobnosti, které si v neděli budou moci přečíst francouzští čtenáři.

Některé země kvůli záchraně svých občanů před postupem Tálibánu zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany. Také Česko rozhodlo o okamžitém stažení dvou svých českých diplomatů z Kábulu i o evakuaci jejich místních spolupracovníků na mezinárodní letiště.

Záchranné lety jsou naplánovány na nejbližší dny. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali.

Situace vyeskalovala za poslední měsíce v důsledku stažení amerických vojáků i vojáků dalších zemí NATO z Afghánistánu v posledních třech měsících, mezi nimiž působili také Češi. Několik tisíc amerických vojáků a několik stovek britských vojáků se však nyní do země vrací kvůli zmíněným evakuacím personálu ambasád a dalších lidí. Část Američanů dorazila v pátek a dnes. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…