Bundesliga - preview 1. kola: Lipsko začne v Mainzu

13.08.2021, 08:30, aktualizováno 15.08.2021, 08:59
Previews
RheinEnergieStadion (© AFP)
Lipsko v průběhu léta přišlo o několik důležitých postav, i tak má opět ty nejvyšší ambice a potvrdit je hodlá hned v prvním kole na půdě Mainzu. 1. FC Köln nechce opakovat minulou sezonu, v níž se do konce zachraňoval, stejně je na tom jeho pondělní soupeř z Berlína.
1. FSV Mainz 05 - RB Lipsko  (neděle 15:30)
Éra trenéra Juliana Nagelsmanna v Lipsku je u konce. Ambiciózní, stále ještě velmi mladý trenér nasměroval své kroky do Bayernu, a tak v Sasku museli hledat náhradu. V pořadí desátým hlavním koučem v zatím krátké historii Die Roten Bullen se stal Jesse Marsch, jenž dorazil ze Salcburku. Jeho mužstvo se na úvod nového ročníku představí na půdě Mohuče.

Sedmačtyřicetiletý Američan už potřetí v řadě působí na pozici hlavního lodivoda v rámci těch klubů, které vlastní gigantická společnost na výrobu energetických nápojů. Předtím se tři roky věnoval New Yorku a dva roky také celku z Wals-Siezenheimu. Nepřichází každopádně do úplně nového prostředí, mezi lety 2018 a 2019 působil v Lipsku jako asistent trenéra.

Loni se Lipsko dlouho snažilo konkurovat neotřesitelnému vládci Německa z Mnichova. Na titul byla potřeba přece jenom ještě lepší výkonnost, nicméně druhá příčka byla vlastně jen logickým vyústěním situace. V Lize mistrů se prokousalo do osmifinále, zklamání následně ke konci ročníku prožilo v rámci DFB-Pokalu, neboť ve finále vysoko podlehlo Dortmundu.

Hosté by i letos měli hrát o příčky nejvyšší. Tedy za předpokladu, že Marsch plynule naváže na Nagelsmannovu práci a že počáteční problémy se seznamováním a zavedení některých nových herních prvků nepotrvá příliš dlouho. "Důležité je, abychom byli připraveni podávat dobré výkony a nepodceňovali své soupeře, ať se děje cokoliv," vytyčil jasné cíle Marsch.

Joško Gvardiol a Mohamed Simakan jsou novými posilami do obrany, Brian Brobbey spolu s Andrém Silvou do útoku. Lipsko během letního přestupového období rozhodně nezahálelo. Na trvalý přestup se podařilo přivést Angeliňa i Benjamina Henrichse. Na druhou stranu se tým musí vypořádat především se ztrátou Ibrahimy Konatého a také Dayota Upamecana.

Je otázkou, jak rychle se podaří utvořit prakticky novou kompaktní defenzívu. A také je rozhodně potřeba začlenit směrem dopředu novou portugalskou ofenzivní sílu. "André Silva je velmi inteligentní hráč. V Německém poháru proti Sandhausenu jsme poprvé viděli, co zvládne, jak myslí, čeho je schopný. A je den ode dne lepší a lepší," těšilo velmi Marsche.

Zatímco Lipsko nemělo větší problém s postupem do další fáze DFB-Pokalu, Mohuč na hřišti Elversbergu ano. A nakonec si postup vysloužila až po penaltách. Na lavičce Die Nullfünfer zůstává i nadále Bo Svensson, jehož zásadním úkolem je opětovně udržet klub v Bundeslize. "Byl jsem ohromený, jak pod jeho velením hrála Mohuč loni na jaře," vzkazoval Marsch.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Bell, Niakhaté - Widmer, Kohr, Anderson Lucoqui - Barreiro, Boëtius - Burkardt, Szalai
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Mukiele, Orban, Simakan, Angeliňo - Sabitzer, Kampl - Forsberg, Haidara, Nkunku - André Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.58 - 5.38 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Hertha BSC  (neděle 17:30)
Úvodní kolo Bundesligy uzavřou v neděli v podvečer 1. FC Köln a Hertha BSC. "Kozlové" udrželi ligu až díky úspěšné baráži a velké starosti do posledního kola měl i celek z hlavního města. Ani jeden nechtějí pochmurnou sezonu opakovat, kdo však začne na RheinEnergieStadion lépe?

1. FC Köln uhájil prvoligovou příslušnost v baráži proti Holstein Kiel, ale měl namále. První utkání doma prohrál 0:1, ovšem v odvetě dokázal zabrat a na severu Německa zvítězit vysoko 5:1. Do nové sezony vstoupil již minulý týden zápasem německého poháru proti CZ Jeně, kterou rozhodly ve prospěch "Kozlů" pokutové kopy.

Kolínští nechtějí loňskou sezonu opakovat a rádi by hráli v klidnějších vodách, koneckonců to bude hlavním cílem nového trenéra Steffena Baumgarta. V minulé sezoně vedli domácí tým Markus Gidol a pak dočasně i Friedhelm Funkel. V přípravě si vedl Köln nad očekávání dobře, dokonce porazil i Bayern Mnichov, ale ostré ligové utkání, to je pochopitelně jiná písnička. Uvidíme jak se podaří odstartovat proti Hertě.

Ta má za sebou také mizernou sezonu a ve snaze jí neopakovat přivedlo vedení zvučné posily - Stevana Jovetiće, Kevina-Prince Boatenga nebo Suata Serdara. Od kouče Dárdaie se očekává minimálně první polovina tabulky, v opačném případě bude rychle hrozit jeho odvolání. Stejně jako Köln i Hertha zvládla své pohárové utkání a v Meppenu zvítězila 1:0. Až v nastavení rozhodl střelec Davie Selke. V klubu nadále působí také Vladimír Darida, bývalý kapitán české reprezentace si proti Meppenu zahrál jen nastavení.

Domácí hlásí jen jednu absenci, kvůli zranění kyčle nenastoupí Jannes Horn. Jinak tým kompletní a prostor by měli dostat i nové posily Timo Hübers či Mark Uth. Podobně je na tom i Hertha. Nedělní utkání vynechá pouze Almenning.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T.Horn - Ehizibue, Hubers, Czichos, Schmitz - Ozcan - Thielmann, Hector, Kainz - Duda, Uth
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarik, Stark, M Dardai, Plattenhardt - Boateng, Ascacibar, Serdar; Lukebakio, Jovetić - Selke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.37 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Wolfsburg - VfL Bochum  (sobota 15:30)
Těžkého soupeře vyfasovala v prvním kole Bochum, která se vrací do Bundesligy po dlouhých jedenácti letech. "Die Unabsteigbaren" začnou ve Volkswagen Aréně proti Wolfsburgu, jehož letos čeká Liga mistrů. Svěřenci Marka Van Bommela jsou v utkání velkým favoritem favoritem. Dobrým výkonem i výsledkem se budou chtít omluvit za ostudu se špatným střídáním proti Münsteru v rámci DFB-Pokálu.

Nizozemský kouč Mark Van Bommel udělal v zápase s Münsterem hned šest střídání, namísto pěti povolených a klubu tak hrozí vyřazení. Vlci sice výsledkově zápas zvládli, v prodloužení zvítězili 3:1, ale jejich soupeř se odvolal. Wolfsburg musí kuriózní nepříjemnost hodit za hlavu, protože je tu začátek Bundesligy a co nevidět i skupina Ligy mistrů, v ní čekají čtvrtý tým uplynulé sezony velmi těžcí soupeři.

Wolfsburg loni skončil na čtvrtém místě, když zvládl závod o Ligu mistrů a za sebou nechal Eintracht Frankfurt nebo Bayer Leverkusen. Závěr sezony byl ale poněkud komplikovaný, Vlkům se nedařilo podle představ, nicméně ani domácí porážka 2:3 v posledním kole od Mohuče je o milionářskou soutěž nepřipravila.

V létě se v Dolním Sasku udála zásadní změna - Olivera Glasnera nahradil v roli hlavního kouče někdejší skvělý defenzivní záložník a bývalý hráč VfL Mark Van Bommel. "The Destroyer", přezdívka připomínající jeho tvrdou, někdy až zákeřnou hru, má před sebou nesnadný úkol - zopakovat umístění v první čtyřce a pokusit se postoupit do jarních bojů v evropských pohárech. Vedení mu pro splnění cílů přivedlo zajímavé posily za přibližně 37 milionů eur (Felix a Lukas Nmechovi, Sebastiaan Bournauw, Maxmilian Philipp, Aster Vranckx) a neméně důležité je i udržení dvacetigólového střelce Wouta Weghorsta.

Zcela rozdílné ambice bude mít Bochum. Na Ruhrstadion se bude hrát nejvyšší soutěž opět po jedenácti letech a pro klub ze Severního Porýní-Vestfálska je to svátek. Velký entuziasmus byl vidět už v přípravě, ve které se podařilo vyhrát čtyři utkání včetně zápasu proti Dortmundu a úspěšný byl i vstup do DFB-Pokalu (výhra 2:1 nad Wuppertalerem). Ale ligový zápas, navíc na půdě silného Wolfsburgu, to bude nejspíš jiná káva. Tým Thomase Reise má za hlavní úkol udržení se v nejvyšší soutěži. Připomeňme, že Bochum loni vyhrála druhou nejvyšší soutěž o tři body před Greutherem Fürth a o pět bodů před Holsteinem Kiel.

Už je to dlouho, co se oba celky potkaly naposledy - v březnu 2010. Historicky vzato má Bochum o něco lepší vzájemnou bilanci, avšak na pozici Wolfsburgu jako favorita to nic nemění.

Wolfsburgu budou scházet Otávio, William, Sa, Bialek i nová akvizice Vranckx, který přišel z belgického Mechelenu. Zbytek kádru je ale připraven a kouč Van Bommel má z čeho vybírat, včetně posil bratrů Nmechů či Sebastiaana Bornauwa. Horší situace panuje na straně nováčka. Bochum se musí v Dolním Sasku obejít bez minimálně osmi hráčů (Bockhorn, Blum, Decarli, Hartwig, Holtmann, Lowen, Novothny, Stafylidis).
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Baku, Lacroix, Brooks, Roussillon - Schlager, Arnold - Steffen, Philipp, L Nmecha - Weghorst
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Bella-Kotchap, Leitsch, Soares - Losilla, Tesche - Asano, Rexhbecaj, Antwi-Adjei - Zoller
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.81 - 7.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Leverkusen mohl mít po minulé sezóně poněkud rozpačité pocity. Na podzim tenhle mančaft velmi slušně válel, na jaře však došlo k výsledkovému záseku, a jeho celkové počínání vyústilo ve vypadnutí z Evropské ligy a zároveň také v konečné šesté místo v Bundeslize. Vstříc lepším zítřkům v rámci nového ročníku započne svou cestu na půdě Unionu.

Berlínský výběr si naopak na průběh loňské sezóny nemůže výrazněji stěžovat. V nejvyšších patrech je už třetím rokem v řadě, přičemž pro letošek dokázal vybojovat překvapivou účast v nově vytvořené Evropské konferenční lize. Právě o účast v hlavní fázi se svěřenci trenéra Urse Fischera poperou už příští týden, v play-off jakožto favorit narazí na finské Kuopio.

Zatím oba celky absolvovaly první kolo DFB-Pokalu a oba si počínaly dle papírových očekávání. Zatímco Bayer vyřadil po třígólové výhře lipskou Lokomotivu, Union si poradil s mnichovským Türkgücü München po nejtěsnějším možném vítězství. Každopádně až tenhle zápas může naplno prověřit připravenost obou mužstev, chystající se také na evropské poháry.

Novým trenérem Die Werkself se stal Gerardo Seoane, jenž tři roky vedl velmi úspěšně v posledních několika letech neotřesitelného švýcarského giganta Young Boys Bern. Právě tohle mužstvo mimochodem loni vystavilo Leverkusenu stopku v Evropské lize. Připomeňme, že po březnovém odchodu kouče Petera Bosze se dočasně posadil na lavičku Hannes Wolf.

A jeho nástupce hodlá se svou družinou usilovat o příčky znamenající posun do Ligy mistrů. Určitě by se nezlobili aspoň za čtvrtou příčku, která by takové cíle naplnila. "V uplynulých několika týdnech jsme se zlepšili, a to na všech frontách," těšilo Seoaneho. "Jsem pozitivně naladěný na start Bundesligy. S úvodním výkopem se všichni soustředíme jen na zápas."

Navázat na perfektní ročník minulý nebude pro Union vůbec jednoduché. Bude se muset navíc popasovat s náročným programem, pokud se mu podaří kvalifikovat se do hlavní fáze Evropské konferenční ligy. "Náš protivník prošel jen minimálními změnami. Má stále hodně silný tým. Musíme být připraveni, zároveň se dívat sami na sebe," burcoval kabinu Fischer.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Trimmel, Friedrich, Knoche, Baumgartl, Giesselmann - Haraguči, Khedira, Ingvartsen - Awoniyi, Kruse
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Kossounou, Tah, Bakker - Palacios, Aránguiz - Diaby, Demirbay, Amiri - Schick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.18 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfB Stuttgart - Greuther Fürth  (sobota 15:30)
Bavorsko má v Bundeslize svého dalšího účastníka. Po Augsburgu a Bayernu se podruhé v historii probojoval do nejvyšších kruhů Fürth, pro něhož bude ligová záchrana prvořadou záležitostí. Svou pouť započne na půdě relativně nedalekého Stuttgartu, se kterým se ještě pral předminulou sezónu právě o patro níže a který by rád navázal na ročník předchozí.

Celek z Bádenska-Württemberska si jakožto navrátivší se nováček vedl možná až nad očekávání dobře a umístil se na slušném devátém místě. "Chceme hrát i nadále ofenzivně a odvážně. Takovou ochrannou známku si chceme nalepit," povídal domácí kouč Pellegrino Matarazzo. "Zároveň však hodláme vylepšit naši statistiku inkasovaných branek," dodal.

Na úvod sezóny trápí VfB hned tři případy ohledně onemocnění COVID-19. Tanguy Coulibaly, Sasa Kalajdzic ani Nikolas Nartey si tak proti Fürthu nezahrají, ostatně jako jinak indisponovaní Naouirou Ahamada, Ömer Faruk Beyaz, Moussa Cissé, Lilian Egloff, Chris Führich, Orel Mangala a Silas Katompa Mvumpa. Ani hosté ale nemají malou marodku.

Kouč Stefan Leitl nemá k dispozici hned pětici zraněných hráčů, a to ve složení Simon Asta, Max Christiansen, Robin Kehr, Elias Kratzer a Jessic Ngankam. "V útočné fázi je náš soupeř extrémně variabilní," varoval Matarazzo. "Jeho fanoušci jsou po postupu do Bundesligy ve velkém očekávání. Čeká nás protivník, který na hřiště přináší opravdu spoustu energie."
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Müller - Mavropanos, Anton, Kempf - Massimo, Karazor, Endo, Sosa - Förster, Al Ghaddioui, Klimowicz
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Burchert - Jung, Bauer, Hoogma - Meyerhöfer, Seufert, Seguin, Green, Itter - Nielsen, Hrgota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.84 - 4.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Za pět let vyhrál Augsburg na domácí půdě proti Hoffenheimu jenom jednou. Bylo to v minulé sezoně, která z pohledu TSG nebyla vůbec povedená. Hosté letos pomýšlí na vyšší pozice, rádi by zase usilovali o evropské poháry, ale konkurence je obrovská.

Augsburg se na jaře zachraňoval a k tomuto cíli mu dopomohl i trenér Markus Weinzierl. U kormidla Bavorů bude pokračovat a pokud by se mu podařilo vylepšit loňské třinácté místo, asi by panovala obecná spokojenost.

Také pro Augsburg nebude 1. kolo Bundesligy soutěžní premiérou. Weinzierlův tým minulý víkend nastoupil v DFB-Pokalu proti Greifswaldu a bylo z toho divoké vítězství 4:2. Potěšující je zároveň fakt, že se prosadili čtyři různí střelci - Winther, Niederlechner, Jensen a Hahn.

Hoffenheim by měl představovat mnohem tvrdší oříšek. V závěru loňské sezony se TSG potkalo s výbornou formou a v sedmi zápasech v řadě nenašlo přemožitele. Ve vítězném duchu pokračovalo i nedávno v DFB-Pokalu, byť očekávaný postup přes Viktorii Köln se narodil až v prodloužení.

Časy pod Julianem Nagelsmannem jsou sice pryč, ale fanoušci věří, že se současnému manažerovi Sebastianu Hoenessovi podaří vrátit Hoffenheim do evropských pohárů. Ještě v minulé sezoně se v Rhein-Neckar Aréně hrála vyřazovací fáze Evropské ligy. Konec na norském Molde FK byl zcela nečekaný. TSG se v sezoně 2021/2022 bude moci soustředit výhradně na Bundesligu.

Oba soupeři se potkali v dubnu letošního roku a již bylo řečeno, že Augsburg zvítězil 2:1. Základy tomu už po třiadvaceti minutách položili Vargas a Hahn.

Domácí řeší před prvním utkáním několik absencí. Scházet by mohli Oxford, Strobl, Caligiuri, Finnbogason nebo Cordova. Augsburg v létě posílil a hodně zajímavé bude sledovat produkt akademie Bayernu Niklase Dorsche nebo Arneho Maiera, který přišel na hostování z Herthy.

Co se týče absencí, je na tom Hoffenheim snad ještě hůře a v souvislosti s ním se hovoří až o jedenácti hráčích, včetně Pavla Kadeřabka. A to je škoda vzhledem k tomu, že na domácí straně asi nastoupí záložník Jan Morávek.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Framberger, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Morávek, Dorsch - Hahn, Jensen, Vargas - Niederlechner
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Pentke - Posch, Akpoguma, Vogt, Raum - Rudy, Geiger - Bruun Larsen, Baumgartner, Kramarić - Rutter
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.67 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arminia Bielefeld - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Zřejmě zase o záchranu bude v nejvyšší německé soutěži bojovat Arminia Bielefeld. Loni se to o dva body před Kolínem povedlo a to díky celkem povedenému finiši. Tentokrát chtějí domácí začít lépe a na úvod by SC Freiburg nemusel být neřešitelným problémem. Breisgau-Brasilianer se v poslední sezoně umístili ve středu tabulky.

Arminia Bielefeld by určitě ráda hrála o vyšší umístění, ale prvořadým cílem bude jako loni záchrana. O to složitější, že už v klubu nepůsobí Ritsu Doan, Anderson Lucoqui nebo Arne Meier. Trenér Frank Kramer bude pracovat především s nadějnými mladíky, což by neměl být problém.

Domácí loni začali nadějnou remízou ve Frankfurtu, aby jí následně podpořili výhrou nad Kolínem, jenomže pak se hra Ostwestfalen sesypala a další body přišly až začátkem prosince. Podobnému scénáři se chtějí v Bielefeldu vystříhat a los jim k tomu dává celkem solidní příležitost.

Očekává se, že Freiburg se bude opět pohybovat v klidném středu tabulky. Kádr je stabilizovaný, navíc doplněný ambiciózními mladíky. Na co se mohou hostující příznivci těšit je nový SC Stadion. Doposud se hrálo na stařičkém Dreisamstadion, ale to se v průběhu letošní sezony změní. Nový stánek s kapacitou necelých 35 000 by měl být definitivně připraven v polovině října. Freiburg čeká v prvním kole výlet do jiného chrámu s názvem SchucöArena v Bielefeldu, kde se mu nikdy moc nedařilo. Jediná výhra se tam pro Breisgau-Brasilianer urodila v březnu 2016 a to oba kluby hrály druhou nejvyšší soutěž. Na prvoligové scéně si Arminia drží domácí neporazitelnost, ba co víc, neztratila tam s Freiburgem ani bod.

Do sestavy Freiburgu se vrací Jeong a dá se předpokládat, že trenér vsadí na stejnou základní jedenáctku, která vyběhla k úspěšnému pohárovému utkání ve Würzburgu. V DFB-Pokalu uspěla i Arminia, která přestřílela Bayreuth (6:3).
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega - Van Der Hoorn, Ramos, Nilsson, Laursen - Prietl, Okugawa, Schopf, Kunze - Klos, Lasme
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Gulde, Lienhart, Schlotterbeck - Schmid, Keitel, Hofler, Gunter - Jeong, Grifo - Holer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.13 - 3.16 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt  (sobota 18:30)
I jeden z nejslavnějších německých stadionů přivítá po dlouhé době určitý počet fanoušků. Konkrétně tomu bude 294 dní od doby, co nejen fotbal znovu postihly nepříjemnosti ohledně pandemie koronaviru. Celkem pětadvacet tisíc diváků v Signal Iduna Parku bude sledovat premiéru trenéra Marca Roseho na lavičce Dortmundu, který vyzve na úvod Frankfurt.

Pro BVB bylo klíčové udržet během letního přestupového období svou největší oporu. Zatím na povrch nevyplouvají spekulace o tom, že by útočník Erling Håland měl zamířit jinam, i když transferové okno je stále otevřené. Ten se mimochodem hned v prvním klání nového ročníku uvedl ve velkém stylu, v prvním kole DFB-Pokalu nasázel hattrick ve Wiesbadenu.

V Lize mistrů si loni Borussia vedla moc dobře, dostala se až do čtvrtfinále, na domácí scéně však dlouho neměla jisté umístění v top čtyřce, a tudíž zajištěnou kvalifikaci do milionářské soutěže. Nakonec ovšem svůj prvotní cíl naplnila, zároveň také triumfovala v Německém poháru. Byť mohly panovat určité rozpaky z několika výkonů, prožila určitě slušný ročník.

Tak jako tak dočasně zvolený trenér Edin Terzić u kormidla BVB nezůstal, nahradil ho Marco Rose, jenž dorazil z konkurenčního Mönchengladbachu. "Těšíme se na zaplněné tribuny," ulevil si od faktu, že utkání nebude hráno v pochmurné atmosféře. "Soustředíme se nicméně hlavně na první ligový duel. Ačkoli bychom si přáli mít vyprodáno, budeme i tak ve výhodě."

Pořád si bude muset jeho mužstvo zvykat na nové pořádky, i nadále nejsou všechny nové návyky aplikovány na sto procent. Proces přizpůsobování se zkrátka bude ještě nějaký týden trvat. "Už ve Wiesbadenu jsem měl možnost poznat pár skutečností," povídal domácí kouč. "Ukázali jsme, že umíme kontrolovat hru. Byli jsme dobří na míči, avšak i bez něj," mínil.

Rovněž Eintrachtu se nevyhnula změna na postu hlavního lodivoda, Oliver Glasner zanechal angažmá ve Wolfsburgu a nahradil na lavičce svého rakouského krajana Adiho Hüttera, jenž nasměroval svou kariéru do Mönchengladbachu. "Budeme muset být připraveni především na agresivního soupeře. Myslím si, že nám bude chtít maximálně vzdorovat," varoval Rose.

Frankfurtu se mimochodem vstup do nové sezóny vůbec nevydařil a vypadl hned v prvním kole DFB-Pokalu. O dva góly padl na půdě Mannheimu. "Právě proto si myslím, že teď bude dvojnásob motivovaný proti nám," povídal brankář Gregor Kobel, čerstvá posila ze Stuttgartu. "Jsem nadšený, že budu moci obléknout nový dres před fanoušky," těšil se.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Passlack, Papadopoulos, Akanji, Schulz - Dahoud - Bellingham, Reyna - Reus - Malen, Haaland
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Hinteregger, N'Dicka - Sow, Zuber - da Costa, Kostič - Kamada, Lindström - Borré
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.88 - 6.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Bayern Mnichov  (pátek 20:30)
V pořadí padesátá devátá bundesligová sezóna napíše v pátek svou první kapitolu a hned na samém startu se představí v posledních devíti sezónách neomezený vládce z Bayernu. Ten loni slavil svůj jubilejní třicátý titul a v tomto ročníku započne honbu za tím desátým v řadě na půdě vždy ambiciózního Mönchengladbachu. Ten chce být letos určitě výše než naposledy.

Borussia totiž musela skousnout až osmé místo v tabulce, a tudíž se letos evropských pohárů jednoduše nezúčastní. Na úkor sedmého Unionu jí v přechozí sezóně unikl postup alespoň do nově vytvořené Evropské konferenční ligy o jediný bod, přitom si velmi slušně počínala na půdě nejblyštivější. V Lize mistrů se probojovala, vážně trochu nečekaně, až do osmifinále.

Oba celky mimochodem nastoupí do ročníku nového s čerstvým velením na lavičce. Zatímco Die Fohlen povede Adi Hütter po odchodu z Frankfurtu, Der FCB nožná vůbec ten nejperspektivnější trenér v Evropě, a to Julian Nagelsmann, který přišel do nového působiště z Lipska. A bude zajisté pod drobnohledem všech fotbalových expertů a také všech fanoušků.

Každý si totiž pokládá otázku, zda je schopen navázat na sukcesy svého předchůdce Hansiho Flicka, jenž zamířil k německému nároďáku, a zda bude schopný ukormidlovat největšího giganta v zemi. "Chceme získat v lize podesáté za sebou cennou trofej. Tahle meta je pro nás velkou výzvou," ujišťoval Nagelsmann, ačkoli jeho mužstvo během příprav nikterak nezářilo.

Čtyři utkání, tři porážky a jedna remíza, to byl sumář Bayernu v rámci přáteláků. Jeden z nich mimochodem absolvoval taktéž proti Mönchengladbachu a padl hned o dva góly. "Příprava probíhala za jiných okolností. Pokud jde o výsledky, nedopadly zápasy dle našich představ. Vše bylo náročné, zároveň si myslím, že jsme podstoupili dobrou cestu," řekl Nagelsmann.

Lucas Hernández, Benjamin Pavard a Marc Roca se do tohoto duelu určitě nezapojí, naopak fit by měli být Alphonso Davies, který překonal své neduhy s kotníkem, i Kingsley Coman a Corentin Tolisso. "Jsme hladoví, jsme nabuzení," vzkázal hostující lodivod. "Předpokládám, že v pátek oba týmy nepředvedou velké divadlo. Doufám, že nám si všechno sedne," dodal.

Manu Koné, Breel Embolo, Rami Bensebaini ani Mamadou Doucouré se nezjeví v sestavě Die Borussen, naopak do té by mohli být zařazeni Denis Zakaria, Jonas Hofmann i Marcus Thuram, jež jsou zpět v tréninku. "Začít proti tomuto soupeři dělá moji práci výjimečnou," uvedl Hütter, jenž přebral funkci po Marcovi Rosem, aktuálním stratégovi Dortmundu.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Scally - Kramer, Neuhaus - Herrmann, Bénes, Wolf - Stindl
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Sarr, Upamecano, Nianzou, Davies - Kimmich - Müller, Goretzka - Sané, Gnabry - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.52 - 4.22 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Mönchengladbach00000:00
 1. FSV Mainz 0500000:00
 1. FC Köln00000:00
 SC Freiburg00000:00
 Arminia Bielefeld00000:00
 TSG Hoffenheim00000:00
 FC Augsburg00000:00
 RB Lipsko00000:00
 Greuther Fürth00000:00
 Bayern Mnichov00000:00
 VfB Stuttgart00000:00
 Bayer Leverkusen00000:00
 Union Berlín00000:00
 VfL Bochum00000:00
 VfL Wolfsburg00000:00
 Eintracht Frankfurt00000:00
 Borussia Dortmund00000:00
 Hertha BSC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
stas87
Reagovat
bayern987

Reagovat
cologneFC

super

Reagovat
andrew96

Reagovat
p-e-t-k-o

Tak poďme! Zavrieť všetkým pochybovačom ústa.

Reagovat
Müllered

Snad nepostaví Sarra, když je k dispozici C. Richards...

Reagovat
db18

Stanisic... překvápko, taky jsem čekal Richardse... ale hned byl u gólu (i když to posral hlavně Davies)

Reagovat
Bayern +

Nechápem prečo Chris nehral v príprave častejšie Keď začínal zbierať prvé minúty ešte pred hosťovačkou v Hoffe tak vypadal fakt nádejne

Reagovat
db18

Nagelsmanna teda nadchnul Stanisic, tak aspoň něco, ale místo Sarra měl fakt dostávat šance Chris...

Reagovat
Müllered

Stanisic ale nevypadal úplně hrozně, dopředu byl lepší než Pavard poslední sezonu.

Reagovat
Akinfeev

Nagelsmannovi moc v FCB nevěřím ale třeba se pletu ... 0:2

Reagovat
Kincl

Jenom to zapnu a dostanou gola

Reagovat
smazaný uživatel

Gladbach rozoberá Bayern.

Reagovat
ttopi

Zatím teda parádní zápas

Reagovat
Bastaron

Tak to všechny zápasy bundesligy, ale většina si radši zapne brentford-arsenal a bude sledovat bramboračku.

Reagovat
andrew96

Scally úžasný. Souboje se Saném fakt baví.

Hütter to asi bude muset brzo osvěžit. Dost hráčů tahalo nohy už před přestávkou. Taky je Bayern dobrých 20 minut mačkal fakt solidně.

Reagovat
JozkokozleJ

Dost ma mrzel odchod Netza z Herthy a aj som bol prekvapeny, ze dnes na LB dostal prednost cez nohu hrajuci Scally. Ale suhlasim, vyzera fakt dobre.

Prvych 20 min. Gladbach slusne prepalil tempo. Som na nich zvedavy...

Reagovat
andrew96

Asi rozhodlo to, že Netz přišel před pár dny. Ale jsem zvědav, jak to bude dál. Aby se Bensebaini vůbec vrátil do základu (a možná se začne strachovat i Lainer).

Reagovat
JozkokozleJ

Pravda, pozeram, ze je tam kratko. Pritom som mal pocit, ze hotove to bolo uz na zaciatku leta. Kazdopadne slusna konkurencia pre krajnych bekov. Bensebaini byva casto zraneny, takze tam alternativu po odchode Wendta treba. A Laimerovi sa tiez hodi konkurent.

Reagovat
RadekVonCZE

Lainerovi*

Reagovat
JozkokozleJ

Diky

Reagovat
RadekVonCZE

Pohoda

Reagovat
bayern987

Sané ty kráááso... jak po flámu

Reagovat
JozkokozleJ

Stanisic do 10 min. ide dole. Prvy polcas celkom dobry, ale v druhom chyba za chybou.

Reagovat
JozkokozleJ

Ok, zachranil sa

Reagovat
20fredy20

Sommer brutalny vykon, tak 4 ciste goly chytil.

Reagovat
p-e-t-k-o

Bol skvelý dnes.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

Fantasticky zapas

Reagovat
smazaný uživatel

Tento zápas mohol kľudne skončiť 4:4. Podstatné je, že Gladbach zobral Bayernu dva body.

Reagovat
20fredy20

Skor tak 3:7

Reagovat
smazaný uživatel

Určite.

Reagovat
smazaný uživatel

Passlack pekný gól!

Reagovat
smazaný uživatel

1+2 za půl hodiny hovado!

Reagovat
smazaný uživatel

On je mimozemšťan!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Haaland hra neskutocne

Reagovat
smazaný uživatel

Marco

Reagovat
andrew96

NO, ještěže tak... 4 góly do poločasu nedělají dobrotu:

https://static.dw.com/image/43395938_303.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund titul!

Reagovat
smazaný uživatel

Haaland je bestie

Reagovat
stas87

Gerd Müller zomrel.

Legenda nie len Bayernu ale celého nemeckého futbalu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele