LaLiga - preview 1. kola: Start čeká poslední kvarteto

13.08.2021, 08:33, aktualizováno 16.08.2021, 08:10
Previews
Estadio de la Ceramica (© AFP)
Na poslední čtyři týmy dnes čeká start do nové sezony španělské nejvyšší soutěže. Domácí výhra se očekává od Villarrealu, který doma hostí Granadu, Athletic začne ligový ročník na půdě Elche.
Villarreal CF - Granada CF  (pondělí 20:00)
Villarreal se do prvního kola LaLigy pustí až v pondělí a jedním z hlavních důvodů je účast v Superpoháru. Zklamání z porážky bude chtít tým trenéra Unaie Emeryho zacelit v domácím prostředí, kam zavítá Granada.

Pondělní dohrávky prvního kola uvedou do hry čtyři týmy. Jako první se do sebe pustí Villarreal s Granadou a domácí v tomto zápase vidí především možnost, jak se vykoupit po nepovedeném Superpoháru. Coby vítěz poslední Evropské ligy se v Belfastu střetli s Chelsea a i když se jim zejména druhá půle vydařila, v penaltách byla o chlup úspěšnější právě londýnská protistrana.

Vzhledem k vítězství v EL ale Villarreal může loňskou sezonu považovat za velmi úspěšnou. Trenér Emery odvádí solidní práci, napravil si trochu pošramocené renomé a hodlá se do nové sezony vrhnout s vervou. Že má jeho kádr kvalitu i chuť bojovat, okusila právě Chelsea a Villarreal se za svůj výkon rozhodně nemusel stydět.

Do nové sezony se Emeryho celek posune bez výrazných změn. Odešel sice veterán Carlos Bacca, ale Boulaye Dia už proti Chelsea ukázal, že má potenciál být platným hráčem. "Žlutá ponorka" získala natrvalo obránce Foytha, zadarmo stopera Mandiho a uplatnila zpětný odkup na mladíčka Morlanese. S Granadou nemá Villarreal obvykle větší potíže a dokáže nad ní dlouhodobě vyhrávat. Granada si naopak tři body nepřivezla z Estádio de la Cerámica za posledních dvacet let ani jednou.

Na první duel nového ročníku LaLigy se určitě hodně těší zmíněný Kolumbijec Carlos Bacca, který dostane šanci postavit se proti svému bývalému zaměstnavateli. Granada přes léto změnila svou tvář, protože odešel také kanonýr Roberto Soldado, který měl výrazný podíl na úspěšném tažení Evropskou ligou.

Zadarmo odešel také oceňovaný brankář Rui Silva, který si vybral Betis. Zatím Granada získala jen tři hráče po končících smlouvách, takže kvalita kádru zatím spíš klesla. Největší změna se ale pojí s trenérem. V klubu totiž skončil Diego Martínez, jenž dostal klub do Evropské ligy, a místo něj se o svou chvíli slávy bude prát někdejší spolupracovník Luise Enriqueho Robert Moreno.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Foyth, Mandi, Albiol, Pedraza - Pino, Trigueros, Capoué, Moreno - Dia, Gerard Moreno
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Escandell - Foulquier, Duarte, Sánchez, Neva - Puertas, Gonalons, Montoro, Milla, Machís - Luis Suárez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.87 - 5.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Athletic Bilbao  (pondělí 22:00)
Týmy Elche s Bilbaem minulý ročník vzájemným soubojem uzavřely a stejně tak otevřou ten nový. A všichni budeme doufat, že v pondělí večer to bude aspoň stejně tak dobrá zábava. Všichni s výjimkou fandů Bilbaa.

Elche totiž zakončilo minulou sezonu dvěma výhrami a jedna z nich se urodila právě v posledním kole s Bilbaem. A na ni bude vzpomínat nejspíš ještě hodně dlouho, protože vzhledem k ostatním výsledkům se Elche právě díky této výhře zachránilo v první lize. Elche se navíc povedlo udržet čisté konto a tak se teď může s chutí pustit do své druhé sezony mezi elitou v řadě.

Na Estadio Manuel Martínez Valero se v pondělí večer představí Bilbao a čelit bude poměrně sehranému týmu. Novými tvářemi v něm jsou jen obránce Mojica (který zde od ledna hostoval) a dvojice stoperů Bigas - Roco, kteří přišli zdarma po vypršení kontraktu.

Trenér Fran Escribá se pokusí pokračovat v dobré domácí formě s Bilbaem. To si tři body z Elche odvezlo jen jednou. Bilbao vloni chvíli hrálo o poháry, ale nakonec se na ně dívalo s odstupem dvanácti bodů.

Bilbao je jedním ze tří zakládajících týmů LaLigy, který nikdy v historii nesestoupil o soutěž níž a je na to náležitě hrdý. Současnost už ale tak růžová není. V loňské sezoně Bilbao dokonce promrhalo hned dvě šance na zisk Copa del Rey. Začne tentokrát s Elche lépe?

Mladičký záložník Unai Vencedor doufá, že ano. "Povedlo se nám několik utkání a v týmu vládne dobrá atmosféra. Každý ví, že první výhra by nám vlila do žil novou krev, takže se pokusíme udělat maximum, abychom si připsali tři body."
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Badia - Palacios, Verdu, Bigas, Josema - Josan, Guti, Marcone, Fidel - Boyé, Carrillo
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Agirrezabala - Marcos, Alvárez, Martínez, Balenziaga - Berenguer, Vencedor, García, Muniaín - Williams, Sancet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.71 - 3.12 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Atlético Madrid  (neděle 17:30)
Atlético má za sebou skvělou sezonu a tentokrát se dočkalo také trofeje. Nejnovější mistr španělské LaLigy se na cestě za obhajobou titulu utká nejprve s Celtou. V neděli odpoledne bude na Estadio Balaídos opět horkým favoritem na tři body a na své straně má i historické statistiky.

Colchoneros opanovali ligu a v minulém ročníku se po právu radovali z tak ceněné a toužebně očekávané trofeje. Byly to nervy, ostatně jinak to ani tým vedený trenérem Simeonem asi neumí. Ale naštěstí to pro fandy madridského klubu dobře dopadlo. Teď se Simeoneho parta už vehementně připravuje na obhajobu, která Atléticu uniká už velmi dlouho. Naposledy se mu povedlo obhájit titul před více než sedmdesáti lety!

Spolupracovníci prezidenta Enriqueho Cereza dělali maximum, aby posílili pozici svého týmu a dopřáli argentinskému mágovi co nejlepší kádr. Do půlky srpna zavítali do kabiny mladíček Marcos Paulo a především šikovný technik Rodrigo De Paul z Udinese, který u Bianconeri v posledních třech letech dozrál do role pravého tahouna.

Atlético cestuje do města nejzápadnějšího účastníka LaLigy v roli jasného favorita, který zde prohrál soutěžní duel jen jednou za posledních pět let. Celta se ale bude snažit vylepšit tuhle nepříliš pozitivní bilanci.

Hlavní útočník a oblíbenec fanoušků Iago Aspas před utkáním prohlásil: "Měli jsme dobrou předsezónní přípravu proti skvělým týmům a to nás myslím nabudilo. Jsem rád, že naším prvním protivníkem bude Atlético. Pro nás všechny je to velký test našich schopností a odhodlání. Dlouhodobě ukazujeme, že naší zbraní a velkou silou je především kompaktnost a schopnost táhnout za jeden provaz. Pokud tohle umíte, tak s trochou štěstí můžete pomýšlet na výhru s kýmkoli."

Celta Vigo se pokusí ještě vylepšit loňskou sezonu, která se díky osmému místu dá považovat za úspěch. Konec ligy se Celtě obecně hodně povedl a vyšlápla si třeba i na Barcelonu. Před začátkem současného ročníku přivedla obránce Javiera Galána a především zkušeného Argentince Franca Cerviho. Povede se jí zaskočit obhájce titulu hned v prvním kole?

Rodrigo De Paul doufá, že jeho premiéra bude úspěšná. "Toto je skvělý tým. Od prvních momentů jsem byl krásně přijat a cítím se opravdu báječně. Je pravda, že tréninky jsou náročné i po fyzické stránce, ale o to lepší pak bude zápas."
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Araújo, Aidoo, Galán - Tapia - Méndez, Suárez, Nolito - Aspas, Mina
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Savić, Giménez, Hermoso - Trippier, Koke, De Paul, Carrasco - Llorente, Lemar - Suárez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.69 - 3.28 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Real Sociedad  (neděle 20:00)
Barcelona přišla pár dní před startem ligy oficiálně o svůj diamant, o svou nejzářivější hvězdu. Lionel Messi už Barcelonu nespasí, takže odpovědnost bude na jiných hráčích. Jak si katalánský klub poradí s takovou ztrátou proti motivovanému soupeři, zjistíme v prvním kole, kdy se na Camp Nou dostaví La Real.

Světová populace obecně dělí letopočet na Před Kristem a Po Kristu. V Barceloně teď mohou dělit existenci klubu na Před Messim a Po Messim. Chápu, že ta záplava článků o Messim už asi hodně lidí vytáčí, tak se dalším informacím vyhnu. Faktem je, že v Barceloně začíná nová éra. Éra týmu, který musí nezvykle bojovat s existenčními problémy z hlediska financí a topí se v dluzích. A který musí jen tak mimochodem vystoupit ze stínu legendy, aby mohl dál vyhrávat.

Vedení se zatím docela snažilo přivést zajímavé hráče a to především zadarmo. Povedlo se to u dvou velkých es světového fotbalu, Memphise Depaye a Sergia Agüera. Ten ale Barceloně v nejbližších týdnech nepomůže, protože se zraněným lýtkovým svalem bude chybět až dva měsíce. A to není pro trenéra Koemana moc dobrá zpráva.

Stehenní sval navíc nepustí do hry obránce Óscara Minguezu a mimo hru je také dlouhodobě zraněný Ansu Fati, který teprve nedávno začal s lehkým tréninkem. Přesto trenér Ronald Koeman zůstává i přes Messiho odchod optimistou.

"Je pravda, že pro Barcelonu je to teď s odchodem Messiho něco jako rok nula. Myslím si ale, že nezačínáme úplně od začátku. Plno práce jsme tu už udělali a hodláme v ní pokračovat tak, jak nám to okolnosti dovolí. Vedení se snaží přivézt správné hráče a teď bude na každém z nás, aby ukázal, že mu na Barceloně záleží. Každý na sebe musí vzít svůj díl odpovědnosti, abychom dokázali vyhrávat zase jako tým."

S Realem Sociedad by si Barcelona měla umět poradit, i když je pravda, že víc branek mu dává na jeho hřišti než v Katalánsku, kde vyhrává zpravidla jen o gól. Ale vyhrává a to se počítá. V tomto roce s ním hrála dvakrát, jednou vyhrála v semifinále Superpoháru a jednou mu v lize nadělila šest branek.

La Real cestuje do Katalánska poté, co v minulé sezoně získal dlouho očekávanou trofej. Odklad Copa del Rey mu přišel vhod a ještě lepší bylo, že ve finále porazil největšího rivala, Bilbao. Navíc se pochlapilo i vedení klubu. Jednak udrželo klenot v podobě Alexandera Isaka a jednak trenérovi Imanolovi Alguacilovi přivedlo hráče jako Diego Rico, Matt Ryan nebo Carlos Fernández.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Neto - Dest, Pique, Araujo, Alba - Roberto, Busquets, Pedri - Memphis, Braithwaite, Griezmann
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Zaldua - Zubimendi, Merino - Portu, D. Silva, Oyarzabal - Isak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.17 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Rayo Vallecano  (neděle 22:15)
Trenér Julen Lopetegui dosáhl se Sevillou znovu na čtvrté místo a dlouho pomýšlel i o vyšším umístění. V letošní sezoně cítí další velkou šanci na vylepšení tohoto výsledku a svou pouť začne Sevilla doma. V neděli večer se jejím hostem stane Rayo Vallecano.

Sevillské FC dlouho spřádalo plány na nejvyšší příčky a ještě pár kol před koncem bylo reálně ve hře o titul. Ten nakonec nevyšel, Sevilla se po dvou zaváháních ke konci ligy musela smířit se svým "klasickým" čtvrtým místem. Náskok 15 bodů na páté místo ale značí, že trenér Julen Lopetegui odvedl dobrou práci a posunul Sevillu zase o krok výš.

Prezident Juan Castro Carmona a jeho spolupracovníci zatím nejsou na přestupovém trhu zas tak aktivní, ale to je spíš proto, že Sevilla zatím neprodala žádného klíčového hráče. Takže se sportovní ředitel Monchi mohl vytasit "jen" s brankářem Dmitrovićem, který zaplní místo po Tomáši Vaclíkovi a také s Erikem Lamelou, jenž se stal součástí výměny s Tottenhamem.

Zkušený argentinský křídelník už se nemůže dočkat, až vyběhne na trávník v novém dresu. V rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Máme před sebou zajímavou sezonu a já vidím v tomto týmu velký potenciál. Přicházím proto, abych týmu pomohl a mohu slíbit, že dám do každého zápasu všechno. Hlavní je pro mě vždycky tým a tady v Seville se už teď cítím jako součást rodiny. Věřím, že je před námi úspěšná sezona."

Na konci května se rozhodovalo o posledních postupujících do první ligy a v play-off hraném na dva duely se nakonec radovalo právě Rayo, které v obou duelech přemohlo Gironu. Sevilla neměla s Rayem nikdy dlouhodobě potíže a naposledy se Rayo radovalo z výhry v Seville před jednadvaceti lety!

Tým vedený někdejším hráčem Bilbaa Andonim Iraolou mohutně posiloval, i když se zatím řídí spíš kvantitou než kvalitou. Do půlky srpna přibylo do týmu sedm nových hráčů a to máme do konce přestupového okna další tři týdny čas. Dokáže nováček ligy překvapit jednoho z favoritů na titul?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Navas, Koundé, Diego Carlos, Acuña - Fernando - Suso, Rakitić, Jordán, Ocampos - En-Nesyri
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Zidane - Balliu, Suárez, Catena, García - Valentin, Comesana - Palazon, Trejo, Á. García - Qasmi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.47 - 8.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Real Betis  (sobota 19:30)
Nedělní podvečer vrhne do akce také hráče Mallorky a Realu Betis. Béticos budou chtít navázat na loňskou velmi vydařenou sezonu a souboj prvního kola s nováčkem nejvyšší soutěže by jejich anabázi mohl solidně odstartovat.

Mallorca postoupila do nejvyšší ligy po pouhé roční odmlce a to rovnou z druhého místa. Působení v LaLize2 se jí vyvedlo skvěle a už v půlce května měla díky prohře Almeríe jistotu, že půjde o kategorii výš. Los Piratas, jak se ostrovnímu klubu přezdívá, čeká na úvod zajímavý soupeř. Betis je sice jasným favoritem, ale že by měl na Estadio Iberostar kdovíjak oslňující bilanci, to se rozhodně říct nedá.

Domácí tým vedený trenérem Luisem Garcíou Plazou prohrál s hosty ze Sevilly jen třikrát za posledních dvacet let. Béticos ale mají za sebou výtečnou sezonu, díky které se jim povedlo proniknout do Evropské ligy.

V jejich kádru vládne optimismus. Jednak opět prodloužil veterán a kapitán Joaquín, jednak se vedení povedlo sehnat několik významných posil prakticky zadarmo po skončení smlouvy a také předsezónní příprava dává fanouškům naději. Za zmínku stojí pět branek v síti věhlasného AS Řím.

Vyhlídky má tedy Betis ideální. Zkušený chilský stratég Manuel Pellegrini navíc umí předvádět oku lahodící fotbal a přesně v takový scénář doufají fanoušci Béticos i v prvním kole.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Greif - Maffeo, Valjent, Sedlar, Costa - Battaglia, Babar, Galarreta - Rodriguez, Prats, Kubo
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Silva - Montoya, Bartra, Ruiz, Moreno - Rodriguez, Canales - Rodri, Ruibal, Fekir - Iglesias
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.07 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cádiz CF - Levante UD  (sobota 19:30)
Cádiz v minulé sezoně mnohé překvapil svým umístěním i schopností hrát vyrovnané partie s velkými týmy. V nadcházejícím ročníku by rád vylepšil především defenzivní statistiky a první šanci k tomu bude mít doma. Sobotní večer totiž stráví soubojem s Levante.

Cádiz byl před rokem pasován na jasného sestupujícího, ale přesto dokázal zapůsobit. V jednom směru pozitivně, protože se nakonec zachránil s přehledem a zakončil sezonu na dvanáctém místě. Na druhou stranu, inkasoval na LaLigu příliš velké množství branek - 58 gólů! Trenér Álvaro Cervera se pokusí andaluský celek trochu vyztužit a konsolidovat zejména právě v obranné fázi, k čemuž by mu měli pomáhat především obránci Chust, Harojan nebo Alarcón.

Když se střetnou týmy Cádizu a Levante, tak nejčastějším výsledkem je remíza. Cádiz navíc ani v domácím prostředí zrovna nezáří, protože se mu povedlo doma získat tři body jen jednou za posledních devět duelů.

Poslední ligový zápas sehrálo Levante právě s Cádizem a byla z toho remíza 2:2. Levante zakončilo minulou sezonu na 14. místě, dostalo jen o jednu branku méně než Cádiz a teď by se rádo revanšovalo trochu lépe. Začátek sezony se mu zatím příliš nedaří, protože kvůli zdravotním potížím přišel celek z Valencie o dvě opory - Postigo i Álex Blesa si poškodili vazy a oba zameškají minimálně dva měsíce.
Cádiz CF - pravděpodobná sestava:
Ledesma - Iza, Fali, Mauro, Espino - Jonsson, Alarcon - Sanchez, Fernandez, Perea - Negredo
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Cardenas - Miramon, Vezo, Pier, Clerc - De Frutos, Campaña, Radoja, Bardhi - Marti, Morales
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.37 - 3.21 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo Alavés - Real Madrid  (sobota 22:00)
Alavés se minule zachraňoval horko těžko až v předposledním kole a tentokrát by si jeho fanoušci přáli lehčí průběh sezony. Hned na úvod je ale čeká velká výzva, protože na Estadio Mendizorrotza se ve večerním klání objeví Real Madrid. Jeden z hlavních uchazečů o titul vejde do sezony s novým koučem, ale bez několika opor.

V Realu Madrid nastává, podobně jako v Barceloně, nová etapa. Éra bez jednoho z největších symbolů posledních let, kapitána Sergia Ramose. Španělský veterán se nakonec po dlouhých měsících nedohodl s vedením na nové smlouvě a odešel do PSG. Asi nemá smysl vypisovat, o jak důležitý článek sestavy Realu šlo. Prázdné místo v kabině i na hřišti se teď pokusí zaplnit další velké jméno, Rakušan David Alaba. Nejen kvůli němu je ale ligové představení Realu velkou hádankou.

Real totiž opustil také druhý stoper základní jedenáctky, Raphaël Varane. A především už na lavičce královského klubu nefiguruje muž, který do Madridu vnesl opět vlnu úspěchů - francouzský elegán Zinédien Zidane. Místo něj se vedení "Bílého baletu" rozhodlo vsadit na osvědčenou tvář v podobě renomovaného stratéga Carla Ancelottiho. Fanoušci jsou právem zvědaví, jak se slavný klub s takovými změnami popere, a to zvlášť v době zmítané covidem, který ničí ekonomiku i těch největších klubů.

Do duelu s Alavésem se navíc nedostane ani záložník Toni Kroos, který je pro zranění stydké kosti mimo zřejmě až do září. A chybět bude také záložník Dani Ceballos, u něhož se předpokládá absence ještě o dva měsíce delší! Když se Real ukázal v Alavésu naposledy, pro domácí to nebyl zrovna povedený večer. Real se trefil čtyřikrát, zatímco domácí se díky Joseluovi zmohli jen na jediný přesný zásah.

Alavés se v minulé sezoně zachránil až v předposledním kole, když vyhrál nad Granadou. Takže do toho posledního už mohl jít v klidu a bez nervů. Což se na výsledku opět potvrdilo, protože Depor prohrál se Sevillou. Teď už spřádá plány na novou sezonu a v té mu bude pomáhat trenér Javi Calleja. Na druhou stranu, chybět mu budou záložník Mamadou Loum pro zranění a také dřívější opora obranné linie Rodrigo Ely, kterému skončila smlouva. Dočkáme se ve městě Vitoria-Gastei překvapení, nebo trenér Ancelotti odstartuje úspěšně?
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Aguirregabiria, Laguardia, Lejeune, Duarte - Pons, Moya, Pina, Rioja - Joselu, Perez
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Vazquez, Nacho, Alaba, Marcelo - Modrić, Casemiro, Valverde - Rodrygo, Jović, Vinicius
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.77 - 4.18 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - Espanyol Barcelona  (sobota 22:00)
LaLiga uvítala tři nováčky a jako druhý z nich se do boje o první výhru v LaLize zapojí Espanyol. Celek z Barcelony cestuje do dvě a půl hodiny vzdálené Pamplony, kde by rád začal svou cestu za záchranou. Že by se mu ale s Osasunou nějak zvlášť dařilo, to se říct nedá.

Hlavní středisko navarrského regionu uvidí prvoligový fotbal i v této sezoně, protože loňské tažení LaLigou se Osasuně velmi vydařilo. Celek z Pamplony skončil na skvělém jedenáctém místě a zachránil se dostatečně dopředu. Za tímto perfektním výsledkem stojí především trenér Jagoba Arrasate, který ordinuje svým hráčům atraktivní fotbal založený na rychlých přihrávkách na útočné polovině.

Osasunou dosáhl Arrasate na postup do první ligy a v ní se udržel s velkým přehledem. Pro novou sezonu mu vedení navíc přivedlo ceněného a zkušeného útočníka Anteho Budimira, s nímž Arrasate počítá do základu. V sobotu odpoledne se proti jeho týmu postaví ligový nováček, Espanyol.

Ten zaujal mimo jiné tím, že ve druhé lize dostal jen 28 branek! O jeho konečném prvenství rozhodl lepší útok, protože bodů měl stejně jako druhá Mallorca. Espanyolu se na Estadio El Sadar zas tak moc nedaří a za posledních 10 let zde vyhrál jen dvakrát. Napraví si statistiky?
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Herrera - Vidal, D. Garcia, U. Garcia, Angel - Torro, Sanjurjo - Barja, R. Garcia, Avila - Budimir
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Gomez, Cabrera, Calero, Pedrosa - David López, Merida - Embarba, Melendo, Ribaudo - De Tomás
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.08 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Getafe CF  (pátek 21:00)
Další soutěží, která se v tomto víkendu konečně probere z letního spánku, je LaLiga. Fanoušky netrpělivě očekávaný nový ročník začne ve Valencii, kde se domácí Netopýři pokusí o první body proti Getafe.

Páteční předehrávka prvního kola LaLigy proti sobě postaví dva staré známé. Valencii a Getafe totiž v poslední době pojí jeden zásadní muž. Třinácté místo, které Valencia v minulé sezoně ukořistila, se rozhodně dá považovat za selhání a zklamání. Vedení lubu z něj jako již tradičně obvinilo trenéra, takže se Javi Gracia musel pakovat. Místo něj se o renesanci valencijského fotbalu pokusí sedmapadesátiletý trenér José Bordalás. A hádejte, koho Bordalás trénoval v minulé sezoně? Správně, do Valencie přicházel právě z Getafe.

Bordalás na sebe nebere vůbec lehkou odpovědnost. A to především proto, že Valencia mu prozatím nedokázala sehnat potřebné hráče. Navíc se vzhledem k jejímu chování v minulých přestupových oknech nedá předpokládat, že by najednou začala naslouchat potřebám svého trenéra a byla ochotná či spíš schopná platit za kvalitu. Prozatím se k týmu připojil jen stoper Alderete a do klubu se vrátil z hostování zkušený útočník Ruben Sobrino.

Právě ten v rozhovoru před zápasem uvedl: "Utkání s Getafe je pro nás velmi důležité, protože si přejeme vstoupit do sezony vítězně. V průběhu celé sezony je zapotřebí klást si krátkodobé cíle a tím nejbližším je první kolo. Pokud by se nám povedlo ho vyhrát, hráčům by to dodalo potřebné sebevědomí. Zatím se nám předsezónní příprava daří a osobně jsem z nové sezony nadšen. Vkládám do nás velké naděje."

Stadion Mestalla uvidí napínavé utkání domácího týmu s protivníkem, proti němuž se Valencii moc nedaří. Valencia v rámci ligy vyhrála doma naposledy v roce 2015! Getafe v minulém roce uhrálo svou záchranu i přesto, že za 38 utkání nasázelo jen 28 branek! S cílem zlepšit produktivitu svých svěřenců proto přišel trenér Míchel, který se do předměstí hlavního města vrátil po deseti letech. Do vínku dostal několik posil, mimo jiné obránce Mitroviće nebo záložníky Vítola s Aleñou.

Na závěr ještě doplním jednu zásadní informaci. Španělské úřady už v červenci uvedly, že na stadiony vpustí takové množství diváků, aby se stadion naplnil maximálně ze 40% své kapacity. Zároveň ale daly místním regionům možnost zredukovat tento počet až na 30% obsazenosti. Tak snad i přesto zažijeme v tomto roce pořádně bouřlivou atmosféru.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Mamardashvili - Correia, Paulista, Diakhaby, Gayà - Jason, Guillamón, Račić, Čeryšev - Guedes, Vallejo
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Suárez, Dakonam, Cabaco, Olivera - Maksimović, Arambarri - Mata, Aleñá, Cucurella - Ünal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 2.94 - 3.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Deportivo Alavés00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Elche CF00000:00
 Granada CF00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Getafe CF00000:00
 Valencia CF00000:00
 Rayo Vallecano00000:00
 Sevilla FC00000:00
 CA Osasuna00000:00
 Real Madrid00000:00
 Levante UD00000:00
 Cádiz CF00000:00
 Real Betis00000:00
 RCD Mallorca00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 Celta Vigo00000:00
 Real Sociedad00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Athletic Bilbao00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele