Hlavní obsah

Legenda nabídla pomoc české hvězdičce. Moc si toho vážím, září talent Svozil

Osmnáctiletý obránce Stanislav Svozil podepsal v NHL tříletý nováčkovský kontrakt s Columbusem. Blue Jackets si ho vybrali při letošním draftu ve třetím kole z celkově 69. místa. Talentovaného hokejistu, jenž odehrál poslední dvě sezony za extraligové Brno a odbyl si i premiéru v reprezentačním A-týmu, brzká dohoda s klubem příjemně překvapila.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nejvýše letos draftovaným českým hokejistou v NHL se stal Stanislav Svozil. Obránce Komety Brno si vybral ve 3. kole na 69. pozici Columbus.

Článek

Po draftu ve 3. kole se povedl další zásadní krok a Columbus vám už v 18 letech nabídl smlouvu. Co na to říkáte?

Jsem za to strašně šťastný, je to skvělý začátek kariéry. Teď je na mně, abych jim důvěru vrátil svými výkony. Poděkovat bych chtěl všem, kteří k tomuto postupnému kroku pomohli. V čele s mojí rodinou a týmem SPORT INVESTu kolem Roberta Spálenky.

Nepřekvapilo vás, že smlouva přišla už takto brzo?

Popravdě jsem úplně nečekal, že ji dostanu. Spíš jsem si myslel, že si budu muset počkat. O to víc jsem rád, že se to povedlo. Stále je to ale jen začátek cesty, první krůček k mému snu hrát NHL. Rozhodně není nic hotového.

Očima Roberta Spálenky, šéfa hokejové sekce agentury SPORT INVEST.
Standa je teprve čtvrtým hráčem z letošního draftu, který podepsal nováčkovský kontrakt. Podpis smluv mladých hráčů není standardně jednoduchou záležitostí, roli hraje mnoho proměnných včetně pozice na draftu, plánu sportovního rozvoje i situace celé organizace.
Columbus nejen podpisem kontraktu prokázal, jak moc věří ve Standův potenciál. Ve všech dosavadních diskuzích se shodujeme v plánování jeho dalšího směřování, v pojmenování silných stránek i oblastí, na který bude muset zapracovat. V očích Columbusu byl Standa na letošním draftu mnohem výše a byli velmi příjemně překvapeni, že na něj v rámci výběru dosáhli.
Standu čeká tréninkový kemp, kde na něj čeká obrovská hráčská kvalita i náročný trenérský tým. Svým talentem i herními dispozicemi je jednoznačně prototypem moderního obránce v NHL, ale čeká ho ještě hodně práce. Variantou je, že by hned první sezonu odehrál v AHL, nicméně osobně by se mi líbil rok v juniorské soutěži. Pro CHL jsme zajistili draftování týmem Regina Pats, v jehož dresu by se setkal s generačním talentem Connorem Bedardem, geniálním teenagerem s neskutečnou pracovní morálkou. Možnost hrát s ním v jedné pětce by byla pro Standu dalším stupínkem při cestě za pevným místem v NHL.

Z čeho jste měl vlastně větší radost, z toho, když si vás v Columbusu vybrali na draftu, nebo když vám skutečně dali smlouvu a ukázali, že s vámi počítají?

Oba momenty byly strašně krásné a nedokážu říct, co bylo lepší. Obě ty chvíle byly jedinečné.

Těch jedinečných momentů teď máte v poslední době více. Určitě se mezi ně dají zařadit i telefonáty s hokejovými hvězdami Rickem Nashem a Jakubem Voráčkem, že?

To rozhodně. Oba mi volali po draftu a moc mě to potěšilo. I díky tomu cítím, že se pomalu řadím mezi ně. Oni nám mladým klukům teď chtějí pomoci v naší cestě, abychom je jednou mohli následovat. V minulosti také byli v naší roli. Třeba Kuba Voráček mi nabídl, že kdykoliv budu cokoliv potřebovat, že se nemám bát mu zavolat, že mi rád se vším poradí. Za tuhle pomocnou ruku jsem opravdu rád, moc si toho vážím.

Z Komety se znáte s jinými bývalými hvězdami NHL Tomášem Plekancem a Martinem Eratem. Dávali vám také nějaké rady?

Na různé věci jsem se jich ptal do zásoby. Nejen ohledně draftu, bavili jsme se i o tom, jak to v zámoří chodí. Strašně mi v tomhle směru pomohli.

Když jste komunikoval s Rickem Nashem a Columbusem, máte teď nějaké očekávání, co se kolem vás bude dít? Jaký je teď plán?

Teď pojedu na kemp reprezentační dvacítky, se kterou nás na konci srpna čeká turnaj čtyř zemí v Hodoníně. Po něm bych měl na začátku září letět do zámoří. To se bude ještě upřesňovat, ale určitě bych chtěl letět co nejdříve a připravit se na kempy. Už se tam hrozně těším.

Pak se bude řešit, kde budete v příští sezoně hrát, kterou z amerických lig si na kempech vybojujete svými výkony. Jestli rovnou NHL, nižší AHL, nebo to bude juniorská WHL?

Bude se rozhodovat mezi těmito variantami. Teď spíš čekám, že začnu v juniorce, abych se trochu oťukal, zvykl si na zámořský hokej a zdokonalil se v jazyce. Pak se uvidí. Ale samozřejmě se pořád může stát cokoliv.

A na první tým Columbusu v NHL byste si v osmnácti troufal?

Samozřejmě. Byla by to jedinečná příležitost, kterou bych se snažil využít. Ale na to je asi ještě čas.

I případná varianta s juniorkou ale nevypadá špatně, protože byste hrál WHL v týmu Regina, kde je aktuálně největší hokejový talent šestnáctiletý Connor Bedard. Ten má být za dva roky jedničkou draftu a mluví se o něm jako o novém Sydneym Crosbym. Být s ním pětce by mohlo být dobrou zkušeností, že?

To je pravda. Pokud bych s ním hrál, tak bych si určitě vylepšil statistiky. Uvidíme, jak to dopadne. Každopádně vím, že se mám na co těšit, ať už to bude jakákoli z variant.

Reklama

Související témata: