Na zahrádce má vysázené okurky, rajčata, papriky, lilek, rebarboru, nechybí jahody, rybíz či ovocné stromy. „Taková ta klasika. Poté to rozdám dcerám. Pro vnoučata chystám kompoty, nejraději mají třešňový. Ale musí být bez pecek,“ usmívá se pětasedmdesátiletá seniorka. Důvod k radosti teď mají i další milovníci plodů ze svých zahrádek. I přesto, že letošní jaro bylo chladné a deštivé, s úrodou to nevypadá zatím vůbec špatně.

Sice oproti minulým rokům je sklizeň posunuta o dva až tři týdny, ale předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík to tak rozhodně nevnímá: jedná se o návrat k normálu.

Káva podraží. Úrodu v Brazílii, která je jejím největším světovým producentem, totiž letos poničily mrazy.
Brazilcům pomrzly kávovníky. Káva nyní skokově zdraží také Čechům

„Úroda bude lepší, nadprůměrná, pokud se pěstitelům podařilo včas ošetřit rostliny proti plísním,“ předpovídá Kozlík. Zásadní rozdíly v úrodě neočekává ani kvůli dosavadnímu rozdílnému počasí na Moravě a v Čechách. Poukazuje přitom na teplejší Moravu, kde se ovšem pěstitelé musí potýkat s častými přívalovými srážkami, kroupami a silnými bouřemi. V Čechách je oproti tomu chladněji, ale vlhké počasí bohužel podporuje nejrůznější choroby a plísně.

Nejvíce se pak podle Kozlíka plísně podepsaly na peckovinách a především meruňkách. „Dá se říci, že ten, kdo nestihl aplikovat tři postřiky proti moniliové spále, ten prakticky nic nesklidí, navíc často přišel i o strom,“ upozorňuje předseda zahrádkářského svazu.

Zájem o vlastní produkty

I když se v obchodech dají sehnat nejrůznější zavařeniny, Češi se znovu přiklánějí k těm podomácku vyrobeným. Na sociálních sítí lze najít „chlouby“ prvních pokusů o zavařeniny a také spoustu dotazů jak správně a chutně konkrétní ovoce či zeleninu zpracovat, ale zájem je patrný i obchodníků. „Cukr, želírovací cukr, koření. Řekla bych, že místní toto shánějí možná více než kdy jindy,“ říká prodavačka Petra  z chatové oblasti na Rakovnicku.

Ceny elektrické energie táhly vzhůru rostoucí výdaje na emisní povolenky, takže jsou již téměř stejně vysoko jako byly na svém historickém maximu v roce 2008.
Rekordní drahota. Po benzinu či pivu si Češi připlatí i za elektřinu

Plné ruce práce mají teď prodejci zavařovací techniky. Obrovský nárůst o zavařovací pomůcky zaznamenal například internetový nákupní rádce Heureka.cz. „Od prvního červencového týdne sledujeme na Heurece dvojnásobný nárůst zájmu o kategorie, které jakkoliv souvisí se zpracováním sezónního ovoce – tedy o zavařovací hrnce, kde je nárůst 114 procentní, u sušiček potravin je nárůst 96 procentní,“ vypočítává šéf webových analytiků Michal Buzek.

Ten zároveň upozorňuje, že právě zavařovací hrnce jsou oblíbené nejen kvůli snadnému zpracování plodin ze zahrádky a cenové dostupnosti, ale kvůli jejich následnému širšímu využití. Dá se v nich totiž pohodlně připravit horký nápoj, v zimě třeba svařené víno, nebo polévka.

Sušičky na ovoce si pak oblibu u Čechů získávají i kvůli houbařské sezoně a rozhodně na jejím pořízení nešetří. Podle dat nákupního rádce raději sáhnou po takzvané hranaté variantě sušičky, která je sice dražší, ale výkonnější, a navíc pro uživatele mnohem komfortnější. „Podle výkonu a počtu pater se dají běžně pořídit za dva i deset tisíc korun,“ poznamenává Buzek.

Ceny stavebního dřeva rostou.
Proč je stavební dřevo drahé? Evropanům ho vyluxovali Američané

 Češi podle šéfa zahrádkářského svazu na svých zahrádkách pěstují a následně i zavařují téměř ty samé druhy ovoce a zeleniny jako před desítkami let. Ovšem rádi experimentují s novými odrůdami. I přesto se postupně na českých zahrádkách objevují novinky. „Zvýšené popularitě se v současné době těší kiwi a také fíky. Právě ty jsou již šlechtěné tak, aby v našich podmínkách nemusely být umisťovány do skleníku a vydržely i případné mrazy,“ dodává Stanislav Kozlík.