Jan Urbach: Ostnatý drát jako ukrajinská humanitární pomoc Litvě

15.08.2021 21:33 | Komentář

Portál „France24“ informuje, že Ukrajina poslala Litvě „humanitární pomoc“ v podobě 38 tun ostnatého drátu, který bude využit při budování protimigračního plotu na litevské hranici s Běloruskem.

Jan Urbach: Ostnatý drát jako ukrajinská humanitární pomoc Litvě
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Zátarasy z ostnatého  drátu začala litevská armáda budovat již v červenci.  Unijní komisařka pro vnitřní záležitosti   Ylva Johansson při návštěvě  Litvy  odstoupila od obvyklého stanoviska  Bruselu, které se projevilo  např. v případě budování plotu jako ochrany státní hranice Maďarska, v tomto případě povzbuzovala k náležité ochraně hranic.  Vysoký představitel unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell také hovořil o finanční podpoře stavby Bruselem. To se ovšem oficiálně nestalo.

Minulý týden ukrajinský prezident  Volodymyr Zelenskyj  podepsal dekret o poskytnutí pomoci Litvě v podobě  ostnatého drátu na ochranu hranice. Ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba již dříve uvedl, že Litva „stojí tváří v tvář bezprecedentní migrační krizi“ a upozornil na nedostatek ostnatého drátu.

Litva minulý týden začala migranty, převážně z Blízkého východu a Afriky, vytlačovat zpět na běloruské území.  Vilnius také určil, že migranti mají žádat  o azyl na oficiálních hraničních přechodech nebo již na velvyslanectví Litvy.

Připomeňme, že od počátku roku se na území Litvy nelegálně dostalo asi 4200 migrantů, 50 krát víc než v celém roce 2020, tři stovky z nich byly vráceny na území Běloruska.  Litevské orgány obviňují Bělorusko, že migraci umožňuje pasivním přístupem či ji přímo podporuje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…