Příběh muže, který zachránil 3000 lidí

Příběh muže, který zachránil 3000 lidí

Tisk

Zidovska hvezda perexPříběh Oscara Schindlera pravděpodobně znáte. Nebyl však jediný, kdo riskoval život, aby zachránil Židy odsouzené k smrti. Hans Calmeyer vedl v Nizozemsku úřad, který rozhodoval o rasovém původu osob vytipovaných k deportaci.


Své postavení využil k záchraně 3000 lidí, které by jinak čekal koncentrační tábor. K zachráněným patřila i rodina Laureen Nussbaumové, která se původně jmenovala Hannelore Kleinová. Její rodina před nacismem utekla v polovině třicátých let z Frankfurtu nad Mohanem do Nizozemska. Osudy této rodiny se zde propojily nejen s tím Calmeyerovým, ale i s osudem Rudiho Nussbauma, Laureenina pozdějšího manžela.

Biografie Hanse Calmeyera a autobiografie autorky
V knize Židovská hvězda, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Brána, je biografie Hanse Calmeyera doplněná autobiografií autorky Laureen Nussbaumové a příběhem její rodiny. Spoluautorkou knihy je Karen Kirtleyová.

Podrobně popsané poválečné období
Na začátku knihy se dočtete o předválečném životě Laureen i Hanse Calmeyera. Poté následují jejich válečné zážitky. Oba byli v ohrožení života, byť každý z jiného důvodu, navzdory tomu však dokázali dělat to, co považovali za správné. Na rozdíl od většiny knih se stejnou tematikou příběh neuzavírá konec války, po němž obvykle následuje jen stručné shrnutí toho, co se dělo dál. Poválečné období zde tvoří až polovinu knihy.

Zajímavé jsou zejména pasáže o denacifikaci v Německu, Calmayerově životě a Laureeniny vzpomínky na život v různých zemích během studené války i po ní. Laureenina rodina měla blízko k rodině Anny Frankové, takže zde najdete i zmínky o ní. S jejím otcem Ottem Frankem, který přežil, zůstala Laureen v kontaktu i po válce. Kniha je strhujícím a poutavým svědectvím o lidskosti v nelehké době a přináší spoustu podnětů k zamyšlení.

Zidovska hvezda

ŽIDOVSKÁ HVĚZDA
Autorky: Laureen Nussbaum, Karen Kirtley
Originální název: Shedding Our Stars
Překlad: Jitka Ondryášová
Žánr: literatura faktu, historie
Vydáno: Brána, 2021
Počet stran: 264

Hodnocení: 85 %

www.knizniklub.cz/knihy/509676-zidovska-hvezda


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Člověk Nula – Smrt není

clovekSmrt není. Počet populace na zemi se ustálil na třech miliardách lidí. Nikdo už doopravdy neumírá, pouze postoupí pauzu, aby se pak zrodil do jiného těla. Dostane ink – kód předchozího majitele a dál pokračuje ve společné existenci. Rodina jako taková už neexi...


Literatura

Vladimír Ráž jako detektivní případ

altNapsat knihu o nějakém slavném herci, to dnes dokáže kdekdo. Jenže ne každý z mnohých vydavatelských počinů, jimiž jsou zaplaveny regály českých knihkupectví, je skutečně tak hodnotný, aby mělo smysl ho vůbec vzít do ruky.  To, co novinářka Blanka Kova...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Na dovolenou kolektivně, se zpěvem a hrami

Dovolena perexUž jsme asi pozapomněli, že ještě před čtvrtstoletím byly běžné kolektivně organizované závodní dovolené, přidělované odbory (jednotné, komunistické nadvládě podřízené Revoluční odborové hnutí - neboli ROH) pr...