Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Oproti loňskému roku mají stavbaři napilno. V kraji zahájili výstavbu více bezmála 900 bytů

Po loňském covidovém útlumu bytová výstavba v Libereckém kraji znovu ožívá. Stavbaři zahájili v prvním pololetí výstavbu 881 bytů, to je o čtvrtinu víc než loni.

V krajském městě se staví desítky nových bytů a další projekty investoři připravují. Podle předběžných údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) vydaly v prvním pololetí úřady v kraji stavební povolení na dalších 1992 projektů, to je téměř o pětinu víc než před rokem. Zhruba třetinu tvoří objekty určené k bydlení.

Navzdory nové výstavbě stále nabídka výrazně zaostává za poptávkou po bydlení. Platí to zejména pro stotisícový Liberec. Většina bytů je tak prodaná dávno před tím, než je stavbaři dokončí. Platí to také třeba pro velký projekt v areálu bývalých Montážních závodů, který nabídl 114 družstevních bytů, 112 bytů do vlastnictví a staví se tam ještě 90 nájemních bytů pro seniory. V projektu družstevní výstavby Oáza v centru se spojilo liberecké Stavební bytové družstvo Sever a společnost COOP Development, poslední byty doprodali v květnu a teď v srpnu už se začínají první obyvatelé stěhovat.

Na začátku roku šly byty na dračku

Největší nápor zažili v družstvu SBD Sever na počátku letošního roku, kdy během pár týdnů prodali třetinu bytů. „Myslím si, že to souviselo z celým tím klimatem po Vánocích. Lidi začali přemýšlet, kam své peníze investovat. Rok a půl domácnosti neměly za co utrácet a rozhodly se svoje úspory realizovat. Spoustu těch bytů kupují investoři," řekl předseda představenstva SBD Sever Petr Černý. Lidé navíc podle něj zjistili, že ceny nemovitostí prudce rostou. „Kdežto my jsme drželi původní ceny, se kterými jsme vyjeli před dvěma lety, a mezi tím se vlastně ceny bytů zvedly o 20 procent," dodal.

V celém Česku zahájili do konce června stavbaři výstavbu 20 335 nových bytů, to je zhruba o devět procent víc než ve stejném období loňského roku. Do užívání předali letos stavbaři v zemi 16 991 nových bytů, o 11 procent víc než před rokem. Nejvíc se staví ve středních Čech, na jižní Moravě a v Praze.

SBD Sever zahájilo letos výstavbu dalšího domu s 28 byty přímo v centru krajského města jen pár kroků od radnice. Desítky nových bytů se staví také třeba v libereckých čtvrtích Staré Pavlovice, v Hanychově nebo v areálu bývalé tiskárny v centru města. Poptávka po bytech je velká, třeba u nového projektu SBD Sever v Liliové ulici, je už podle Černého třetina bytů prodaná či rezervovaná. „Stavba začala v květnu a hotovo by mělo být koncem příštího roku," dodal.

V Libereckém kraji zkolaudovaly do konce června úřady 402 nových bytů, to je o třetinu víc než loni. V dokončené výstavbě výrazně převažovaly rodinné domy, které tvořily víc než 76 procent dokončených bytů. V nově zahájené výstavbě už ale převažují bytové domy nad těmi rodinnými.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jarmoluk/Pixabay

Štítky byty, ČSÚ, Liberecký, výstavba, stavba, projekt, Liberecký kraj, Český statistický úřad, Petr Černý, Liberec, Česko, Praha, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oproti loňskému roku mají stavbaři napilno. V kraji zahájili výstavbu více bezmála 900 bytů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.