Policie na D1 dopadla skupinu cizinců, kteří odčerpávali z kamionů naftu

  12:28
Policisté na Vysočině dopadli cizince, kteří na odpočívadlech u D1 ve velkém kradli naftu. Odčerpávali ji z nádrží zaparkovaných kamionů a nákladních aut. Hlídky zadržely celkem šest lidí, dva muže už vyšetřovatelé obvinili. Hrozí jim až pětileté vězení.

Z nádrží kamionů a nákladních vozidel na parkovišti u D1 skupina cizinců odčerpala na tři tisíce litrů nafty. Poškodili při tom víčka palivových nádrží. | foto: Policie ČR

K poslední krádeži došlo minulý týden v úterý kolem třetí hodiny ráno. „Dálničním policistům se podařilo získat informace o cizincích, kteří se pohybují se třemi jízdními soupravami po dálnici, a vzniklo podezření, že by mohli páchat majetkovou trestnou činnost,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policisté nalezli nákladní vozidla zaparkovaná na odpočívadle D1 na 139. kilometru a podezření se jim potvrdilo. Dvě jízdní soupravy policisté zastavili při výjezdu, třetí odjela a zastavili ji následně policisté dálničního oddělení Domašov.

„Zadrženo bylo celkem šest cizinců, v nákladních vozidlech byla kromě řidiče ještě jedna osoba,“ konstatovala Čírtková. Všechny zadržené muže hlídky odvezly na oddělení policie. Provedli prohlídku nákladních vozidel a zajistili předměty, u nichž vzniklo podezření, že byly použity při spáchání trestné činnosti.

V areálu parkoviště došlo k vloupání do čtyř zaparkovaných nákladních souprav. Pachatelé z nich odčerpali pohonné hmoty, poškodili přitom víčka palivových nádrží. „Odcizeno bylo celkem bezmála tři tisíce litrů nafty,“ přiblížila policejní mluvčí.

Způsobená škoda se vyšplhala na částku kolem devadesáti tisíc korun. Další škodu pachatelé způsobili poškozením uzávěrů nádrží.

Stejná skupina se dopustila více skutků

Při prověřování případu policisté zjistili, že stejná skupina se obdobné krádeže dopustila i na odpočívadle na 122. kilometru. Zde muži ze zaparkovaného vozidla odcizili i rezervní kolo a naviják. Způsobili škodu za více než dvacet tisíc korun.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou zadržených mužů. Jedná se o cizince ze státu v jihovýchodní části Evropy.

„Muži ve věku osmadvacet a jednatřicet let byli obviněni z přečinu krádeže spáchané ve spolupachatelství, přičemž činem byla způsobena větší škoda,“ řekl zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality policie na Vysočině Petr Krčál. Obvinění muži jsou stíháni na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za trestný čin krádeže lze uložit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,“ dodal Krčál. U zbývajících čtyř zadržených nebylo zjištěno, že by se na krádežích podíleli.

Autor: