Výrostek dostal za drsný útok na hlídače obchodů podmínku a výchovu

  17:00
Podmíněný trest a pobyt ve výchovném ústavu nařídil soud šestnáctiletému výrostkovi, který v květnu brutálně napadl člena ochranky ostravského obchodního centra Karolina. Případ se stal mediálně známým poté, co se video útoku objevilo na sociálních sítích.

Incident se odehrál v pondělí 17. května v podvečerních hodinách. Sedmdesátiletý muž se začal dohadovat se skupinkou mladých lidí. Když se zdálo, že se vše uklidní, začal ho provokovat jeden z mladíků.

Pak se najednou rozběhl a přesně mířeným kopem srazil staršího muže k zemi. A když se napadený svíjel na zemi, ještě mu uštědřil další kopanec do hlavy. Video útoku na prostranství před obchodním centrem na náměstí biskupa Bruna a Jantarové ulice pobouřilo tisíce lidí.

Policie identitu útočníka znala, jen nebyl k nalezení. Už dva dny po činu ho však zadržela. Přiznal se, jen tvrdil, že si toho moc nepamatuje, protože před svou agresí údajně vypil dvě a půl lahve tvrdého alkoholu. Mladík si přezdíval Bengoro, což v romštině znamená zlý nebo ďábelský.

Jako dospělému by mu hrozilo až deset let

Napadený muž skončil v ostravské městské nemocnici, jeho zranění se naštěstí neukázala jako závažná. Podle policie však mohl dopadnout mnohem hůře.

„Na konci června byl na mladistvého obviněného podán návrh na obžalobu za pokus těžkého ublížení na zdraví, výtržnictví a násilí proti úřední osobě,“ uvedl policejní mluvčí René Černohorský.

Útočníkovi hrozila jako mladistvému podmínka, případně až pětileté vězení. Jako dospělý by se pohyboval v sazbě tři roky až deset let vězení.

Případem se zabývali krnovští kriminalisté, protože tam má mladík trvalé bydliště, byť před útokem pobýval v ostravském výchovném ústavu, odkud údajně utekl.

A případ má dokonce už i pravomocný rozsudek. „Obžalovaný mladistvý se přiznal a dostal trest rok a půl vězení s podmínečným odkladem na dva roky. K tomu byl potrestán ochrannou výchovou,“ uvedl místopředseda bruntálského soudu Vladimír Čermák.

Plné výchovné ústavy

Takzvaná ochranná výchova v některém z ústavů dříve lidově nazývanými polepšovnami je mírnějším trestem než vězení pro mladistvé. Pokud by se však odsouzený v době dvou let dopustil čehokoliv trestního, šel by na rok a půl za mříže.

Protože se nikdo neodvolal, tak dvouletá zkušební doba začala platit ihned. Čermák vysvětlil že k podmíněnému trestu bylo přistoupeno proto, že to byl mladíkův první soudní trest.

Podle informací iDNES.cz se hoch nějakou dobu po vyhlášení rozsudku pohyboval na svobodě, protože v určeném výchovném ústavu nebylo volné místo a úřady hledaly jiné vhodné umístění.

Autor: