,Nucení je popřením osobní svobody.‘ Kritici obviňují polskou vládu z šíření nedůvěry vůči vakcínám

Polská politická reprezentace nezaujímá jasné stanovisko vůči očkování proti onemocnění covid-19. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), která vládne v zemi s vysokou mírou nadúmrtí a nízkou proočkovaností, prezentuje protichůdné názory na vakcinaci. Strana se z jedné strany snaží očkování propagovat, z druhé ovšem ze skeptických výroků prezidenta Andrzeje Dudy nevyplývá, že by vakcinaci považoval za nutnou, píše server Politico.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), která vládne v zemi s vysokou mírou nadúmrtí a nízkou proočkovaností, prezentuje protichůdné názory na vakcinaci | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Nedůvěra vůči vakcinaci se postupně stává plošným problémem. V Polsku se dosud nechalo naočkovat 47,5 procenta populace. Problém je ale nejpatrnější ve východních a spíše rurálních částech Polska, informovalo Politico.

Mezi nejméně proočkovaná místa patří například pětitisícová vesnice na jihovýchodě Polska. V obci Jeżowe se nechalo aspoň jednou dávkou naočkovat 21,5 procenta obyvatel.

Vesnice je zároveň sídlem přívrženců vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost. Shodou okolností Jeżowe mělo při minulých volbách téměř nejvyšší národní podíl voličů současného prezidenta Andrzeje Dudy.

Odpor vůči očkování

Po nedávných výrocích Dudy o očkování proti koronaviru není zcela jasné, jaké stanovisko Právo a spravedlnost zastává.

Zatímco čelní představitelé vlády, včetně premiéra a ministra zdravotnictví, opakovaně připomínali lidem, aby se šli očkovat, polský prezident minulý měsíc touto snahou otřásl.

„Jsem proti povinnému očkování, jelikož jde o popření osobních svobod. Jsem ale pro mobilizaci nebo povzbuzování, organizování propagačních kampaní nebo vysvětlování. Nechci ale zavádět jakékoliv povinnosti,“ řekl Duda.

Polsko stále má svobodná média, jejich prostor se ale smršťuje, říká expertka k novému zákonu

Číst článek

„Nechal jsem se naočkovat, jelikož věřím, že je to z ohledu na mou funkci nezbytné. To jestli se chci já osobně očkovat, je jiná věc,“ dodal.

Mluvčí strany Levice Beata Maciejewska nařkla Právo a spravedlnost z „flirtování“ s voliči, kteří očkování odmítají. „Strana chce vyhovět požadavkům voličů, kteří se nechtějí očkovat,“ řekla v parlamentu.

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski poznamenal, že vlna nedůvěry vůči očkování, která se šíří zemí, je „aktem teroru“. Mimo jiné reagoval i na to, že některá polská očkovací centra nedávno čelila žhářským útokům.

„Politici by měli přenechat téma očkování veřejnému zdravotnictví a specialistům a nepodkopávat autoritu vědy,“ podotkl mluvčí polského Kolegia rodinných lékařů Michal Sutkowski.

Postoj katolické církve

Stanovisko katolické církve, která úzce spolupracuje s Právem a spravedlností, také není úplně jasné. Vliv církve má největší význam v regionech s nejmenší mírou proočkovanosti. V posledním prohlášení Polské biskupské konference je uvedeno, že vakcína je dobrou cestou k zastavení viru, ale očkování „není z podstaty morální povinností“.

Americká Discovery se kvůli polskému mediálnímu zákonu obrátila na prezidenta Dudu, chystá žalobu

Číst článek

Arcibiskup a hlava konference Stanisław Gądecki minulý měsíc kritizoval vládu za to, že omezila věřícím účast na bohoslužbách během prvních vln pandemie. „Taková situace neměla obdoby během dvoutisícileté historie církve,“ prohlásil Gądecki.

Navzdory kritice církev v minulých týdnech zřídila několik očkovacích center. „Klér dostal jedinečnou příležitost povzbudit lidi, aby udělali něco dobrého chytrým způsobem,“ řekl Stanisław Mazur, ředitel soukromé ordinace, která organizuje hromadné očkovací akce.

Pokles zájmu

V době, kdy v Polsku byly zpřístupněny první dávky vakcíny proti koronaviru a covidová čísla stále rostla, poptávka po očkování byla velmi vysoká. „V lednu, únoru se chtěli očkovat všichni, někteří dokonce nabízeli úplatky,“ popsal Mazur.

Podle něj se zájem o očkování výrazně snížil. Během mobilních očkovacích akcí, které pořádá, se nyní běžně nechá naočkovat pět z deseti lidí. Uvedl, že společně s ostatními lékaři se snaží prosadit povinné očkování pro některé profesní skupiny, které zahrnují například doktory nebo učitele.

„Nevylučujeme zavádění některých opatření, která by byla nutná s příchodem čtvrté vlny,“ podotkl premiér Morawiecki v parlamentu.

Opoziční koalice polského expremiéra Tuska nabírá na popularitě, v průzkumu získala přes 26 procent

Číst článek

„Myslím, že parlamentní debata mezi politiky různých stran, kteří by chtěli prosadit určité zvýhodnění očkovaných lidí, by byla rozhodně vhodná,“ popsal Sutkowski.

Ministr zdravotnictví potvrdil, že vláda zvažuje povinné očkování pro mediky, ale ne pro učitele. Dodal nicméně, že regiony s nejnižší mírou proočkovanosti budou první, které budou čelit lockdownu v případě nástupu čtvrté vlny.

Uzavření klíčových voličských oblastí v době, kdy hrozí předčasné volby, by mohlo výrazně otřást popularitou vládnoucí strany. Ta se kritice vakcíny začíná čím dál více vyhýbat.

Předseda Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński nedávno varoval, že neočkovaní lidé jsou hrozbou pro ostatní. „Odmítat očkování není otázkou osobních svobod, takový názor je extrémně sobecký,“ uvedl.

pat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme