Hlavní obsah

Animované postavy versus skuteční herci: Jak to dopadlo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární snímky se mnohdy dočkají hned několika adaptací. Zábavné je, pokud filmoví tvůrci přivádějí k životu původně animované postavy. Podívejte se na srovnání slavných rolí v jejich kreslené i hrané podobě.

Článek

Animované filmy od Disneyho jsou nestárnoucí klasikou. Vyrostlo na nich už několik generací a většinou jde o záruku úspěchu. V posledních letech se filmoví tvůrci soustředí na hrané předělávky slavných kreslených pohádek, a nejen z Disneyho dílny. Takhle to sluší hlavním postavám.

Cruella de Vil

Zlověstná ženská postava v podobě mocné londýnské paničky, která touží po kabátu z dalmatinů, se poprvé objevila v knize spisovatelky Dodie Smith (✝94). Román Sto a jeden dalmatinec vyšel v roce 1956 a následovalo několik filmových adaptací, dokonce i seriál. V roce 1961 slavila nebývalý úspěch animovaná verze Walta Disneyho (✝65) a v roce 1996 vznikla verze se skutečnými herci, v čele s Glenn Close (74). Příběh zrodu slavné záporačky zachycuje snímek Cruella z roku 2021, ve kterém exceluje Emma Stone (32).

Foto: Profimedia.cz

Emma Stone se jako Cruella předvedla v působivých outfitechFoto: Profimedia.cz

Džin

Záhadný Orient, který svádí vůněmi i barvami, létající koberec, krásná princezna Jasmína, odvážný chlapec Aladin, pokušitel a vtipálek v podobě džina a samozřejmě záporák, který se pokusí všechno zkomplikovat. To jsou hlavní atributy disneyovky Aladin z roku 1992. V roce 2019 dostaly pohádkové postavy obličeje reálných herců a mnohé diváky možná překvapilo angažmá Willa Smitha (52) coby džina. Této úlohy se ale zhostil se ctí a film, který viditelně načerpal dost inspirace z Bollywoodu (četná taneční a pěvecká čísla), pozvedl o úroveň výš. I když mu značně pomohly nejrůznější digitální triky a efekty.

Foto: Profimedia.cz

Will Smith patří nejen do sci-fi filmů, ale sedí mu i komediální polohyFoto: Profimedia.cz

Kráska a zvíře

Motivy Krásky a zvířete se prolínají napříč kulturami i žánry. Jmenuje se tak jedna z nejstarších pohádek a u nás ji pod názvem Panna a netvor natočil v roce 1978 Juraj Herz. Studio Walt Disney se námětu, který pojednává o tom, že láska nemá být povrchní, chopilo v roce 1991. Hraná verze spatřila světlo světa v roce 2017 a v hlavních rolích se divákům představila Emma Watson (31) coby inteligentní a sečtělá Bella a Dan Stevens (38) jako princ s tváří netvora, který se znovu naučí milovat.

Foto: Profimedia.cz

Emmě Watson role sečtělé Belly skvěle sedlaFoto: Profimedia.cz

Sněhurka

O krásné dívce, které zlá macecha závidí její krásu, napsali pohádku bratři Grimmové. Animovaný příběh Sněhurka a sedm trpaslíků od Disneyho pochází už z roku 1937 a vysloužil si tehdy Oscara. Předlohou křehké animované dívky měla být herečka Hedy Lamarr (✝85). Herečka Lily Collins (32), která si Sněhurku zahrála ve stejnojmenném filmu v roce 2012, je jí typově velmi podobná – má výrazné oči, tmavé vlasy a alabastrovou pleť.

Foto: Profimedia.cz

Zlou macechu si ve snímku zahrála Julia Roberts (53)Foto: Profimedia.cz

Fred Pazourek

Flintstoneovi jsou tak trochu šílenou rodinkou z doby kamenné, která ovšem do svého života implementovala řadu vynálezů z mnohem pozdější doby. Animovaný sitcom se vysílal v letech 1960–1966 a hraná filmová verze měla premiéru v roce 1994. Hlavu rodiny v podobě Freda Flintstonea, milovníka kuželek, kterého děsí vlastní tchyně, si v ní zahrál John Goodman (69).

Foto: Profimedia.cz

John Goodman se proslavil nejen jako Fred Flintstone, ale také třeba jako Dan Conner v seriálu Roseanne (1988–1997)Foto: Profimedia.cz

Norville Shaggy Rogers

Jestli je nějaká značka nebývalé silná, tak je to Scooby-Doo. Série televizních filmů a seriálů, která diváky baví už od roku 1969. Jednou z hlavních postav je právě Scooby-Doo, německá doga s mimořádným detektivním talentem. Jeho majitelem je zbabělec a flákač s dobrým srdcem Norville Shaggy Rogers. Ve filmové verzi z roku 2002 si ho zahrál Matthew Lillard (51).

Foto: Profimedia.cz

Postava Norvilla Shaggyho Rogerse rozhodně nemá pro strach udělánoFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám