Hlavním posláním organizace, o které bude Blesk psát v projektu Srdce pro vás během měsíce srpna, je pomáhat nemocným dětem a mladým lidem po ztrátě vlasů. „Přímo na míru jim vyrobíme paruku z pravých vlasů. Bude to jejich nové háro,“ říká Lucie Staňková, předsedkyně spolku, který na podzim 2017 založila její dcera Markéta. Ta bohužel čtyři měsíce poté zemřela právě na onkologické onemocnění.

Výroba na míru

Právě díky Markétě si podobně nemocní nemusejí dělat starosti s pořízením paruky. „Všechno zařídíme za ně. Funguje to tak, že v rámci naší činnosti sháníme dárce a dárkyně vlasů. Spolupracujeme při tom s řadou kadeřnictví,“ vysvětluje Lucie. Když někdo vlasy daruje, ustřižené pramínky jsou uloženy, než se najde někdo, kdo je bude potřebovat.

„Ve chvíli, kdy se někdo takový ozve, začne vlásenkářka vyrábět paruku na míru. Při výrobě respektuje původní účes daného člověka a pracuje s přesnými mírami jeho hlavy. Paruka tak krásně sedí a vypadá přirozeně,“ dodává Staňková.

Markétka si psala deník

Kromě toho, že organizace pomáhá dětem a mladým lidem k novým vlasům, jejím dalším a neméně důležitým posláním je šíření povědomí o dětské onkologii. „Markétka si během léčby psala blog. Pojmenovala ho Onkoteen a snažila se přiblížit obyčejným lidem i svému okolí, jaké to je žít s rakovinou,“ říká Lucie Staňková s tím, že Markéta měla pocit, že dětská onkologie je v české společnosti tabu.

„O svém osudu napsala také středoškolskou práci a dokonce i divadelní hru, kterou pojmenovala A tak skáču dál. V její snaze přiblížit osud dětí s rakovinou pokračujeme. V rámci naší osvětové kampaně Ať to není tabu realizujeme přednášky a besedy, ve kterých sdílíme Markétčin příběh.“

S nemocí se prala pět let

Zakladatelka Nového Hára Markéta Zagrapanová onemocněla, když jí bylo 14 let. „Lékaři jí našli v noze zhoubný nádor osteosarkom. Tehdy se s onkologickým onemocněním potýkala poprvé. V průběhu několika let s ním musela boj svádět ještě dvakrát, až mu nakonec v lednu 2018 v 19 letech podlehla,“ vzpomíná maminka Lucie Staňková.

Gesto nic nestojí a hodně znamená

Darovat své háro je krásné gesto, které nic nestojí, ale přitom hodně znamená. „Malým bojovníkům paruka pomůže cítit se dobře a být v psychické pohodě, takže jim pak zbude síla a motivace poprat se s nemocí a vyhrát. Koneckonců vlasy vám zase narostou a dobrý pocit si v sobě ponesete napořád,“ vysvětluje Lucie Staňková.

Pomoci můžete i vy

Spíše než pravé vlasy potřebuje organizace peníze na výrobu paruk. Pomoci můžete i vy, byť třeba jen drobnou částkou. Každá koruna může mladým i malým pomoci k novému háru.  A můžete se stát i členem Klubu přátel Nového hára a měsíčně přispívat nejen na výrobu paruk, ale také na osvětu o dětské onkologii. Více najdete na webu noveharo.cz.

Kontakt: Organizace: Nové Háro, z. s.

Adresa: Lužice 105, 435 24 Lužice u Mostu 105

Telefon: 737 161 115

E-mail: ahoj@noveharo.cz

Web: www.noveharo.cz

IČO: 06457355

Silné příběhy sportovců, kteří překonali rakovinu a znovu uspěli

Fotogalerie
12 fotografií