6. Petr Mrázek - 18 trestných minut  Detroit, Philadelphia, Carolina, Toronto a Chicago - to jsou štace, na kterých dosud sbíral úspěšné zásahy proti střelám soupeřů, ale také také trestné minuty, brankář Petr Mrázek. V dresech výše zmíněných klubů odchytal 334 utkání v základní části NHL, z toho 150 vítězných, a vyfasoval 18 minut. Profimedia.cz
 5. Roman Čechmánek - 24 trestných minut  Pět zlatých extraligových medailí, tři tituly mistra světa či olympijský triumf v Naganu, to je stručná vizitka Romana Čechmánka, který v NHL odchytal přes dvě stovky duelů. Tři roky byl ve Philadelphii, jednu sezonu strávil v Los Angeles a dohromady stihl vyfasovat 24 trestných minut. Profimedia.cz
 4. David Rittich - 28 trestných minut  Jihlavský odchovanec David Rittich nikdy neprošel draftem NHL. V české extralize odchytal dvě sezony v Mladé Boleslavi a v roce 2016 se vydal zkusit štěstí do zámoří, kde podepsal ročník kontrakt s Calgary. V roce 2021 byl vyměněn do Toronta. Minulou sezonu strávil v Nashvillu a před tou uplynulou podepsal roční kontrakt ve Winnipegu. Celkem má v NHL na kontě 172 zápasů, ve kterých vychytal 79 výher a inkasoval 28 trestných minut. Profimedia.cz
 3. Roman Turek - 30 trestných minut  Odchovanec českobudějovického hokeje debutoval v NHL v sezoně 1996/97 v dresu Dallasu. O dva ročníky později získal Roman Turek se stejným týmem Stanley Cup a obdržel William M. Jennings Trophy, která je udělována brankářům týmu s nejnižším počtem obdržených gólů. Mistr světa z roku 1996 chytal taky za St. Louis a Calgary a dohromady vyfasoval 30 trestných minut. Profimedia.cz
7
Fotogalerie

„Raubíři“ mezi tyčemi. Toto je 7 nejtrestanějších českých brankářů v historii NHL

Od sbíraní trestných minut, rvaček a vysedávání na trestné lavici jsou na ledě jiní. Role brankářů je odlišná, přesto i oni se někdy nechají se vyloučit. Ať už úmyslně za faul, nebo třeba za špatné vyhození kotouče.

Nejtrestanějším gólmanem NHL je Ron Hextall, který vyfasoval 569 trestných minut v základní části a dalších 115 v play-off. V žebříčku trestů se však neztratili ani někteří čeští brankáři. Jména sedmi z nich, kteří byli nejčastěji vylučováni, najdete v následujících kapitolách a ve fotogalerii.

Pokračování 2 / 8

7. Milan Hnilička – 14 trestných minut

Milan Hnilička.jpg

Milan Hnilička se snažil do NHL proniknout už v první polovině devadesátých let. Premiéry se však dočkal až v sezoně 1999/2000, během které dvakrát nastoupil do branky New Yorku Rangers. Příliš se mu ale nevedlo.

Větší šanci dostal v Atlantě, jejíž branku hájil tři sezony. Pak to ještě zkoušel v Los Angeles, připsal si ale jen dva zápasy a přes působení v AHL se trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana vrátil v roce 2004 do extraligy. V NHL odchytal 121 střetnutí a dostal sedm menších trestů, což v součtu činí 14 trestných minut.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 8

6. Petr Mrázek - 18 trestných minut

Petr Mrázek-Carolina.jpg

Detroit, Philadelphia, Carolina, Toronto a Chicago - to jsou štace, na kterých dosud sbíral úspěšné zásahy proti střelám soupeřů, ale také také trestné minuty, brankář Petr Mrázek. V dresech výše zmíněných klubů odchytal 334 utkání v základní části NHL, z toho 150 vítězných, a vyfasoval 18 minut.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 8

5. Roman Čechmánek - 24 trestných minut

Roman Čechmánek.jpg

Pět zlatých extraligových medailí, tři tituly mistra světa či olympijský triumf v Naganu, to je stručná vizitka Romana Čechmánka, který v NHL odchytal přes dvě stovky duelů. Tři roky byl ve Philadelphii, jednu sezonu strávil v Los Angeles a dohromady stihl vyfasovat 24 trestných minut.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 8

4. David Rittich - 28 trestných minut

David Rittich.jpg

Jihlavský odchovanec David Rittich nikdy neprošel draftem NHL. V české extralize odchytal dvě sezony v Mladé Boleslavi a v roce 2016 se vydal zkusit štěstí do zámoří, kde podepsal ročník kontrakt s Calgary.

V premiérové sezoně se dostal na led v NHL pouze jednou a jinak bojoval o svou šanci ve farmářském celku, ale v ročníku 2017/18 se objevil na ledě ve 22 duelech a nevedl si v nich vůbec zle. Povedenou sezonu zakončil na mistrovství světa v Dánsku.

Další dva ročníky už odchytal jako týmová jednička. Pak ale o tento post přišel a v roce 2021 byl vyměněn do Toronta. Minulou sezonu strávil v Nashvillu a před tou uplynulou podepsal roční kontrakt ve Winnipegu. Celkem má v NHL na kontě 172 zápasů, ve kterých vychytal 79 výher a inkasoval 28 trestných minut.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 8

3. Roman Turek - 30 trestných minut

Roman Turek.jpg

Odchovanec českobudějovického hokeje debutoval v NHL v sezoně 1996/97 v dresu Dallasu. O dva ročníky později získal Roman Turek se stejným týmem Stanley Cup a obdržel William M. Jennings Trophy, která je udělována brankářům týmu s nejnižším počtem obdržených gólů. Mistr světa z roku 1996 chytal taky za St. Louis a Calgary a dohromady vyfasoval 30 trestných minut.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 8

2. Tomáš Vokoun - 125 trestných minut

Tomáš Vokoun Nashville.jpg

Kariéru mistra světa z roku 2010 předčasně ukončily zdravotní problémy. Tomáš Vokoun odchytal v barvách Nashvillu, Floridy, Washingtonu a Pittsburghu 700 zápasů a dalších 22 jich přidal v play-off. V základní části posbíral 125 trestných minut, což z něho dělá 33. nejtrestanějšího brankáře zámořské soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 8

1. Dominik Hašek - 170 trestných minut

Dominik Hašek Buffalo.jpg

Dominik Hašek změnil NHL, je jedním z nejlepších gólmanů všech dob, ale taky byl pilným sběratelem trestných minut. Dohromady jich vyfasoval 214. Z toho bylo 170 v základní části, což ho řadí na 21. pozici v historickém žebříčku soutěže. Každý má však na paměti jeho úchvatné výkony, kterými uhranul NHL, a díky nimž získal dva Stanley Cupy či olympijský titul v Naganu.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud