Invaze komárů pisklavých! Co s tím? A proč jich je letos tolik? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Invaze komárů pisklavých! Co s tím? A proč jich je letos tolik?

Komár obecný je kalamitní druh. Člověka napadá ve dne hlavně v lese, navečer létá i mimo lesy.
Komár obecný je kalamitní druh. Člověka napadá ve dne hlavně v lese, navečer létá i mimo lesy. (Foto pro Aha! – Oldřich Šebesta, Profimedia.cz, ara)

Jejich revírem jsou stojaté vody, jejich aktivita je vysoká, jejich protivníky jsou lidé, a především ti s chutnou krví. Komáři se rozmnožují ve velkém. Tentokrát podle odborníků hojně útočí ve městech a aktivní jsou i po ránu. Proč?

Otravné bzučení, bodnutí a následná potřeba škrábání se v místě vpichu. To zažívá každý, koho navštíví nezvaný host jménem komár. Říkáte si, že těch shledání je v poslední době až moc? Máte pravdu, nyní se totiž komáři líhnou v zahrádkářských koloniích. „Jde o komáry pisklavé, kteří se množí ve stojatých vodách. Právě na zahrádkách si lidé shromažďují vodu na zalévání a to je pro ně doslova ráj,“ vysvětlil Aha! komárolog Oldřich Šebesta. Kolik se jich vylíhne, záleží v tomto případě na nás. „Pokud lidé nechají vodu v barelech či bazénech dlouho stát, bude jich tam dost. Odtamtud pak přelétají, proto se jich na některých místech objevuje opravdu hojně,“ vysvětlil Šebesta.

Po krvi jdou samičky

Na rozdíl od samců, kteří se živí nektarem, vyžadují samičky i krev. Tu potřebují jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček. Při bodnutí stříkne do krve své sliny, které omezují srážlivost krve. Zároveň působí jako analgetikum, abychom bodnutí nevnímali. A jak si nás vůbec vyhledají? Důležitá je pro ně přítomnost kysličníku uhličitého a kyseliny mléčné. Za výběr oběti může také mikrobiota kůže, tedy soubor mikroorganismů, bakterií, hub a virů žijících na naší pokožce, v pórech a vlasových tkáních.

Nejen v noci

Aktivita komárů bývá nejčastější večer a v noci, avšak liší se to dle druhů. „Pokud se objevují někde po ránu a přes den, není to nic ojedinělého. Záleží na teplu a vlhku, které jim prospívá,“ upřesnil Šebesta.

Přenašeči nemocí

Někteří komáři mohou přenášet nepříjemné nemoci. Mezi nejznámější z nich patří malárie, která je typická pro tropické země. „U nás se objevuje pomálu jen valtická horečka, jejíž příznaky nejsou vážné. V minulosti se pak na jihovýchodní Moravu dostala západonilská horečka, případů bylo ale pouze několik,“ dodal Šebesta s tím, že komáři nás mohou nakazit i lymskou boreliózou. Ta je sice spojována hlavně s klíšťaty, ale přenést ji umějí i komáři. Původci nemoci v jejich tělech sice nežijí, ovšem pokud komár bodne nakaženého a na sosáku mu zůstane jeho krev, může boreliózu přenést dál.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.