Až o 48 % vyšší riziko infarktu. Co dalšího by našemu tělu hrozilo, pokud bychom pili jenom colu?

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Coca Cola
Zdroj: Tetiana Shumbasova / Shutterstock.com

Coca Cola je nápoj, bez kterého se neobejde žádná párty. Většina z nás si ho alespoň občas dopřává, i když si uvědomujeme, že není nejzdravější. Jednou za čas přece neuškodí udělat si radost a trochu zhřešit. Důležité ale je myslet právě na to, aby to skutečně bylo pouze občas.

Všichni se shodneme na tom, že Coca Cola obsahuje obrovské množství cukru. Tomuto tvrzení se nebrání ani sám výrobce, který potvrdil, že jedna plechovka Coly obsahuje zhruba deset kostek cukru, což je samo o sobě překročená denní dávka. Právě proto je ale Cola dobrá při žaludečních problémech.

Aby nám z ní nebylo špatně, obsahuje látky, které brání pocitu na zvracení. Mnoho lidí si tak mylně myslí, že jde o zázračný lék, přitom je vlastně nápoj jenom sám sobě zachráncem. Co všechno by se nám stalo, pokud bychom pili jenom Colu? Možná po přečtení tohoto článku v obchodě regál s tímhle nápojem obejdete.

Ztloustli bychom

Kdyby člověk pil denně dva litry Coca Coly, měl by až o 48 % vyšší riziko infarktu a mrtvice. Ještě předtím bychom ale také velmi rychle začali nabírat na váze. To právě kvůli velkému množství cukru, které se v nápoji nachází.

Samozřejmě bychom se pravděpodobně tedy nevyhnuli ani cukrovce. Cukr, který se k játrům dostává, je měněn na tuk v případě, že překračujeme denní dávku, které je tělo schopné přijmout. Kvůli tomu se také zvyšuje hladina cholesterolu.

Lámání kostí

S nadměrnou konzumací Coca Coly člověk dostává do těla obrovské množství kyseliny fosforečné. Ta způsobuje odvápňování těla. Tím pádem by nám chyběla podpora pro zdravý růst kostí a to by na nás zanechalo bolestivé známky.

Jakýkoli menší otřes by nám totiž mohl způsobit zlomeninu a hojení by bylo prakticky nemožné. Takže by nás čekalo chození o berlích, postupem času invalidní vozík. A nakonec možná kromě lámání kostí i nějaká další onemocnění, která se této části našeho těla týkají.

Přišli bychom o zuby

Výše zmíněná kyselina fosforečná dokáže také velmi rychle rozpustit i nadměrně pevné materiály. Podle vědců například kovový hřebík ponořený do téhle kyseliny zcela zmizí za 4 dny.

Tato látka souvisí i s oslabenou zubní sklovinou. Ta by byla pomocí kyseliny rozpouštěna, a pokud by naše zuby nic nechránilo, začaly by se drolit, lámat a vypadávat. Navíc by to vše bylo doprovázeno silnými bolestmi. V případě verze Coca Cola light navíc k rozežírání zubní skloviny dopomáhá i kyselina citronová.

Nižší pravděpodobnost početí

Průzkumy z roku 2016 prováděné v Americe ukázaly, že ženy, které vypijí jednu dvoulitrovou láhev Coca Coly a více denně, mají až o 25 % nižší šanci na otěhotnění. U mužů se neplodnost zvýšila až na 33 %. To vše opět souvisí především s velkým množstvím cukru v nápoji.

Stali bychom se závislými

Při konzumaci Coly produkuje tělo látky spojené s příjemnými pocity. Navíc se výrobci netají tím, že jedna ze surovin pro výrobu Coca Coly je z rostliny s názvem koka. To vyplývá už ze samotného názvu pití. A právě z této rostliny se vyrábí i kokain.

Kromě této látky je velmi návykový také cukr, který je podle některých vědců návykovější než některé drogy. Takže po vypití jedné plechovky Coly už člověk pošilhává po další, a pokud si na takový životní styl zvykne, má pak problém se ho zbavit.

Coca Cola sice chutná dětem i dospělým a jednou za čas si ji můžeme dopřát, rozhodně bychom ji ale neměli kupovat po baleních a konzumovat denně. Za všechna ta rizika to rozhodně nestojí.

Zdroj: TikTok, whatifshow.com, iprohydrate.com
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články