Její otec ji navíc nutil pózovat nahou pro své fotografie.
Fotila hrůzy koncentračních táborů i osvobození Paříže.
Neslavnější fotka Lee Miller - v den Hitlerovy smrti se vyfotila, jak se koupe v jeho vaně
Lee byla Picassovou múzou
Neslavnější fotka Lee Miller - v den Hitlerovy smrti se vyfotila, jak se koupe v jeho vaně
22
Fotogalerie

Tragický osud reportérky Lee Miler. Trpěla depresemi po koupeli v Hitlerově vaně

Její život byl plný utrpení ale také neuvěřitelných úspěchů. Lee Miller byla jednou z nejznámějších válečných fotografek, ale byla rovněž modelkou, kuchařkou, spisovatelkou a také múzou Pabla Picassa. Za druhé světové války vyfotila více jak 60 000 snímků, na jejím konci se dokonce vykoupala v Hitlerově vaně. Vše co prožila ji ale psychicky zničilo. Trpěla depresemi, které zaháněla alkoholem. K reportážní fotografii se už nikdy nevrátila.

Lee Miller měla od malička osud spjatý s fotografií. Její otec ji učil pořizovat snímky a často ji využíval jako modelku, bohužel ale zneužíval důvěřivosti vlastního dítěte a dceru nutil pózovat nahou, nebo ve vyzývavých pozicích s ostatními dívkami. Lee navíc jako teprve sedmiletou znásilnil rodinný přítel a nakazil ji kapavkou.

V devatenácti letech ji málem srazilo auto, čemuž zabránil Condé Nast, vydavatel magazínu Vogue. Tento incident paradoxně odstartoval její modelingovou kariéru - o rok později už byla na titulce slavného časopisu. Lee se stala nejžádanější modelkou v New Yorku jako ideální obraz moderní dívky. Ale nic netrvá věčně...

Ve 22 letech se odjela do Paříže učit fotografii ke známému umělci Man Rayovi, kterému se stala později i múzou a milenkou. Některé fotografie, které mu bývají připisovány, jsou patrně její práce. Po pár letech si otevřela vlastní studio, provdala se za Egypťana, kterého ale brzy opustila a začala žít se surrealistickým malířem Rolandem Penrosem.

Když začala druhá světová válka, vrhla se Lee na kariéru reportážní fotografky a vydala se přímo na bojiště. Zdokumentovala první použití napalmu i obléhání St. Malo, osvobození Paříže a hrůzy koncentračních táborů Dachau a Buchenwald. Nafotila celkem 60 000 fotek. Její americký kolega pořídil její fotografii, jak se koupe v Hitlerově vaně v den, kdy vůdce spáchal sebevraždu. Prý dokonce spala i v jeho posteli.

Hrůzy války si ale vybraly svou daň. Začala trpět depresemi a posttraumatickou stresovou poruchou, které zaháněla alkoholem. Navíc ji dlouhodobě podváděl manžel. Fotografovala už jen málo - spíše se věnovala dalším koníčkům jako bylo vaření a jídlo obecně. Napsala několik vzpomínkových knih. Zemřela ve věku 70 let na rakovinu.