Slovenské Moyzesovo kvarteto v Broumově

Sobota 21. srpna bude na festivalu Za poklady Broumovska patřit slovenským interpretům

Moyzesovu kvartetu a rezidenční sólistce festivalu, hornistce Zuzaně Rzounkové. Zazní Mozartův kvintet pro lesní roh a smyčce, duchovně laděný smyčcový kvartet Egona Kráka a Dvořákův „Americký“ kvartet, kterým umělci oslaví výročí narození Antonína Dvořáka. Vstupné na koncert je dobrovolné.

Ryze slovenské obsazení účinkujících – Moyzesovo kvarteto a hornistka Zuzana Rzounková - uvedou svůj festivalový podvečer Kvintetem pro lesní roh, housle, dvě violy a violoncello W. A. Mozarta. Lesní roh se tak na festivalu představí v další komorní podobě. Čistě v kvartetním podání pak naváže soudobá duchovně laděná kompozice slovenského autora Egona Kráka Spiritus tuus in nobis a koncert uzavře jeden z nejznámějších Dvořákových smyčcových kvartetů č. 12 op. 96 s podtitulem „Americký“.

Moyzesovo kvarteto patří od svého založení v roce 1975 k nejvýznamnějším komorním seskupením na Slovensku. Již za doby studií získal soubor titul laureáta četných soutěží (Evian), v roce 1998 obdrželo cenu brazilských skladatelů za nahrávku CD brazilské komorní hudby (G. Bauer, G. Crowl). V letech 1986-2005 patřilo kvarteto k uměleckým souborům Slovenské filharmonie. Vystoupilo téměř ve všech zemích Evropy, v Japonsku, Indii, Maroku, USA, Kanadě, na Faerských ostrovech a na Kubě. Soubor je držitelem mnoha ocenění – nejvýznamnější je cena Ministerstva kultury SR za umění. Repertoár tělesa zahrnuje hudbu všech stylových období včetně soudobé domácí hudby, řada slovenských autorů souboru svá díla dedikovala. Na svém kontě má kvarteto přes 40 CD, natáčí pro rozhlas i televizi, natáčí i hudbu k filmům. Od roku 2008 je komorním souborem města Skalica.

Foto: Za poklady Broumovska

Podcast