Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami

Tisk

Zachraň jídlo!Až do konce října bude v unikátních prostorách žižkovské Galerie Atrium v Atriu na Žižkově přístupný interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Ten je postavený na faktech dodaných organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je veřejnosti interpretuje v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví. Autory výstavy jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka.

Děti i dospělí mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si například mohou vyzkoušet, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl. Nebo mohou vyzkoušet vaření beze zbytků. Na výstavě uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

„Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala kvůli protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik.

Zachraň jídlo!

„Zachraň jídlo! je druhým interaktivním výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce Galerie Atrium. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Snaží se je interaktivním a vizuálně atraktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje Marie Kašparová, ředitelka příspěvkové organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde na zmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

Zachraň jídlo!

„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky uměleckým dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni. Kromě jiného se ve výstavě věnujeme i možnosti darování hotových jídel z jídelen, což je naše letošní velké téma,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

Zachraň jídlo!

Zachraň jídlo! 

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!
16. 6.–31. 10.
st–ne 14:00–19:00
Atrium na Žižkově – Galerie Atrium
Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov

Vstupné dobrovolné.
Více na atriumzizkov.cz

Zachraň jídlo!

Galerie Atrium

Galerie Atrium je výstavní prostor v Atriu na Žižkově. Program se zaměřuje na aktuální společenská témata prezentovaná současnými umělci.

Za Trojku

Organizátorem projektu je příspěvková organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje kulturní centra Vozovna a Atrium na Žižkově.

Zachraň jídlo

Partnerem projektu je organizace Zachraň jídlo. Ta od roku 2013 učí české domácnosti využívat jídlo do posledního kousku prostřednictvím osvětových kampaní a happeningů. Úřadům, firmám a institucím přináší ověřená data a snaží se u nich prosadit systémové změny. V současné době usiluje o zjednodušení darování hotových pokrmů z jídelen lidem v nouzi.

Zachraň jídlo!

Zdroj foto: zachranjidlo.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příběhy z Bible pro nejmenší

altOriginálně napsaný text 2CD Moje první Bible je pojatý srozumitelně pro nejmenší a vychází z nejlepších tradic české tvorby pro děti. Každá část je navíc doprovázena překrásnými, vtipnými a snadno zapamatovatelnými ...


Literatura

Koho zaujme thriller Tonoucí?

tonouci 200V březnu nám nakladatelství Kalibr nadělilo neotřelý společenský thriller Tonoucí od americké autorky Paula Treick DeBoard. Vzpomenete si, že není všechno zlato, co se třpytí a věřit nelze opravdu nikomu…

 

Divadlo

...Až přestaneš Krakatit

krakatit200V prosinci letošního roku měl v divadle Inspirace premiéru poměrně netradiční projekt. V zahraničí velmi úspěšné Pantomimické duo MIMeGRAM (Tomsa Legierski a Radim Vizváry) přizvalo ke spolupráci studenta DAMU, režiséra Ja...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...