Kokotici žlutavou považovali za vyhynulou, botanik ji našel na Pálavě

  11:34
Naposledy byla spatřena před dvaceti lety, takže odborníci měli za to, že z Česka definitivně zmizela. Nyní však kokotici žlutavou, která parazituje na jiných rostlinách, objevil botanik na jihomoravské Pálavě.

Botanik objevil na Pálavě kokotici žlutavou, která byla v Česku dvacet let považována za vyhynulou. | foto: Petr Hubatka, Správa CHKO Pálava

V Česku roste pět druhů kokotic, z nichž ta žlutavá je nejvzácnější z nich. Dosud byla známa jen z teplomilných trávníků Pouzdřanské stepi na Břeclavsku, ani tam ji však od konce minulého století nikdo nespatřil, takže byla považována na našem území za vyhynulou.

„Bylo proto velkým překvapením, když se tento druh podařilo objevit na dosud neznámé lokalitě nedaleko vrchu Šibeničník jižně od Mikulova,“ informoval Petr Hubatka ze Správy CHKO Pálava, podle nějž tato oblast ještě nevydala všechny své poklady.

Kokotice žlutavá je přes svůj křehký vzhled parazitem, který svými niťovitými lodyhami ovíjí hostitelské rostliny a pomocí takzvaných haustorií čerpá z jejich buněk vodu, cukry a další výživné látky pro vlastní růst. 

„Díky stabilnímu přísunu živin ze svého hostitele se kokotice nemusí obtěžovat s tvorbou listů nebo kořenů a může veškerou získanou energii soustředit na tvorbu květů. Ty jsou sice velmi drobné, uspořádané do klubíčkovitých květenství však tvoří dostatečně nápadný objekt pro opylovače, jimiž bývají nejrůznější zástupci hmyzu, včetně mravenců a menších druhů brouků,“ přibližuje Hubatka.

Parazitismus je podle něj sice výhodnou, ale zároveň značně nejistou strategií přežití.

„Pokud se kokotici záhy po vyklíčení nepodaří napojit na vhodného hostitele, klíčící rostlinka spotřebuje všechny živiny uložené v semeni a zahyne,“ upozorňuje Hubatka s tím, že jde o jednoletku, takže musí během sezony stihnout vyprodukovat dost semen, aby aspoň malá část zvládla vyklíčit a obsadit hostitele.

Autor: