18. srpna 2021 • 13:45

Záruba: Richterovi jsem vysvětlil, že kritický proud je zapotřebí

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová legenda a spíkr Pavel Richter svým prohlášením o důvodech odchodu z České televize po téměř 26 letech trvalého angažmá hodil mezi fanoušky ne zrovna malý granát. „Vedlo mě k tomu naprosto nevhodné komentování expertů Marka Sýkory a hlavně Milana Antoše na posledním MS v hokeji. Jeho výrok, že co hrajeme, je hnus, by si absolutně neměl dovolit,“ vyhlásil 66letý mistr světa z Prahy 1985 neobvykle ostře svůj postoj. Jak na nečekanou „demisi“ reaguje šéfkomentátor kanálu ČT Sport Robert Záruba, který Richtera do televizního prostředí na podzim 1995 uvedl? Tímto komentářem pro deník Sport a iSport.cz.



„Pavel to nemá přesně spočítané, protože první zápas pro ČT komentoval v září 1995, čili má za sebou téměř 26 let obdivuhodné práce před kamerou, před kterou já osobně smekám klobouk. Podle mého soudu je vůbec nejdéle sloužícím televizním expertem v historii.

Pro nás je Pavlův odchod velmi zásadní moment, v každém případě se s naší dlouholetou oporou chceme velmi důstojně rozloučit a rozejít se v dobrém. Pavel Richter pro nás strašně moc udělal, začínal v první expertské várce po boku Jirky Králíka, Jirky Holečka a Jirky Holíka a vydržel doteď. Za to jsem strašně moc rád a moc si toho považuju.

Pavel se rozloučil po svém, což je v pořádku. Takto to cítil, znám jeho proud myšlenek, nemám mu vůbec nic za zlé. Ve svém dopise se dotkl jmen Milana Antoše a Marka Sýkory, což je třeba respektovat. Pavel má na věc svůj názor, má v sobě zřejmě větší sounáležitost s národním týmem, za který toho hodně odehrál. Bere to víc srdcem, než Milan a Marek, u nichž je zřejmý větší odstup vůči reprezentaci, a povětšinou bývají kritičtější. Což je ovšem naprosto v pořádku.

A že má proti oběma kolegům tak výrazné výhrady? Pavlovi jsem popisoval, že musíme nabízet tak široké názorové spektrum, jak to jen dokážeme. Milanův známý výrok z Rigy úplně v pořádku nebyl, Pavla se dotknul, na druhou stranu vím, jak strašně těžké je za každých okolností se udržet a mít sám sebe pod naprostou kontrolou. A v přímém přenosu nelze nic vrátit. Pavlovi jsem vysvětlil, že ve vysílání musíme mít zastoupený i kritický proud. To zase musí on respektovat.

Náhradu za Pavla nehledáme, i bez něj máme dostatečný počet expertů, možná jsme dokonce v lehkém převisu. Nevylučuju, že budeme někoho nového zkoušet, ale nejsme vyloženě pod tlakem někoho honem najít.“

Hlášky ze studia: válečný hrdina Sýkora, novinář z protektorátu a férový KGBák
Video se připravuje ...

Sýkora se vrátil ke kritice Vrány před dvěma lety: Od té doby už nesleduju reakce
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud