Pardubický Sportovní park má smysl, přišly desítky tisíc dětí

  15:48
Sportovní park je možná nejlepším projektem pardubické radnice za poslední roky. Pořadatelé nechtějí říct přesná čísla, ale jasné je, že sportovat přišly během devíti dní tisíce dětí. Podle odhadů se účast dokonce dostala na poslední „necovidový“ ročník z léta 2019.

Sportovní park Pardubice (11. 8. 2018) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Slunce nad hlavou, všude davy sportuchtivých dětí, na které dohlížejí desítky obětavých dobrovolníků a trenérů.

Šestý ročník Sportovního parku Pardubice vyšel i díky nebývale vydařenému počasí na výbornou. Pořadatelé mluví o desítkách tisíc návštěvníků.

Zastávka u judistů patřila ve Sportovním parku k nejnavštěvovanějším.

„Jsme opravdu mile překvapeni z účasti. Přesná čísla zveřejňovat nebudeme, ale dá se říct, že účast byla o zhruba 15 procent vyšší než loni. To znamená, že jsme se dostali zhruba na údaje z roku 2019, který jako poslední nijak neovlivnila nemoc covid-19,“ uvedla mluvčí akce Alexandra Tušlová.

Ona stejně jako zbytek týmu v posledních dnech v parku na soutoku Labe a Chrudimky doslova bydlela. Zajistit hladký průběh masové akce nebylo snadné. A to i proto, že se na sportovce před týdnem přišla podívat hygiena. Úředníci chtěli vidět, jak se v parku dodržují opatření proti šíření koronaviru. Nakonec odcházeli spokojeni. 

„Uteklo to doslova jako voda. Chtěl bych poděkovat našemu týmu i sportovním klubům, které jely vedro nevedro naplno, a samozřejmě našim dobrovolníkům, před kterými je třeba letos zase smeknout klobouk,“ uvedl manažer akce Pavel Stara.

Tomu sice nakonec nevyšel plán na přivezení některých zlatých olympioniků z Tokia, ale i tak bylo v parku každý den velmi rušno.

„Už v sobotu 7. srpna se park zaplnil lidmi hned po otevření, bylo znát, že se lidé na naši akci těšili. První den tradičně patřil našemu hlavnímu partnerovi Službám města Pardubic a jejich akci Zažij město. Druhý den se parkem prohnali gladiátoři a pořadatelé tohoto náročného běhu napočítali letos rekordní účast, a to 1 500 běžců. První víkend tedy naprosto předčil všechna očekávání,“ uvedl Stara.

A dá se říct, že z nastoleného trendu už návštěvníci neslevili. Na hracích kartách přibývaly dírky velmi svižně, ze skladu mizely diplomy i medaile. Děti braly park každý den útokem.

„Jsme si vědomi, že kromě hladu po akcích pro děti i celé rodiny a touze sportovat sehrálo roli i skvělé počasí, za tento podstatný faktor pro návštěvnost jsme samozřejmě vděčni a děkujeme tam nahoru,“ dodal Pavel Stara s tím, že děti měly v parku nakonec i možnost vidět některé české reprezentanty z japonských her. 

Sportovní park totiž vzdal hold také pardubickým olympionikům – plavci Janu Čejkovi, který startoval Gladiator race, běžkyni Ladě Vondrové, která předávala medaile účastníkům charitativního běhu Foxconn RUN, i rychlochodci Lukáši Gdulovi, který zahajoval sobotní běh Barvám neutečeš.

Ovšem hlavní zprávou z právě skončené akce je to, že se bude konat i nadále. Park, který se poprvé konal v roce 2016 jako olympijský, se totiž už stal nedílnou součástí prázdnin v Pardubicích.

„Od druhé poloviny týdne už náš tým přemýšlel nad změnami i zlepšeními a plánoval možné novinky na příští srpnové sportování na soutoku, a tak věříme, že budeme dobře připraveni i na Sportovní park Pardubice 2022, na který se už teď těšíme,“ dodal Stara.

„Akce je úspěšná, davy lidí mluví jasně. Radnice bude určitě projekt dál podporovat,“ přislíbil náměstek primátora Jakub Rychtecký z ČSSD.