Jsem lucky looser! říká optimistka Karla Štěpánová. Sezona pro ni už ale skončila

Život se může změnit lusknutím prstů. Své o tom ví Karla Štěpánová, která nám vylíčila svůj prázdninový pobyt v motolské nemocnici. Na startu MČR bude chybět...

Autor: Jan Němec
Jsem lucky looser! říká optimistka Karla Štěpánová. Sezona pro ni už ale skončila

 

Česká bikerka Karla Štěpánová má třináctku vepsanou ve svém rodném listě, příští měsíc jí třináctého bude třicet let. Možná i kvůli tomu, že je toto číslo považováno za symbol smůly a neštěstí, sama je optimistkou k pohledání. A k tomu ještě bojovnicí s vůlí buldočí. To prokázala v mnohých závodech v sedle svého biku nebo když zápasila se zraněními a v poslední době také s vrtkavým osudem, jenž si s ní nepěkně pohrál. Dvojnásobná mistryně republiky ale dál neztrácí optimismus a navzdory dalším zdravotním komplikacím věří, že se na závodní okruhy ještě vrátí. Na nejbližších závodech v Harrachově, Val di Sole, Lenzerheide nebo Městě Touškov ale bude chybět.

 

Budou to téměř dva měsíce, kdy se Karle během Světového poháru ve francouzském Les Gets udělalo velmi rychle velmi nevolno. Nakonec ze závodu odstoupila hned po prvním kole, což značilo, že to opravdu musí být hoooodně vážné. Karla se jen tak mírnix-týrnix nevzdává. Místo toho směřovala do pražského Motola.

 

Dlouho bylo ticho, pak o sobě dala cyklistka z jihočeské Zlivi na sociálních sítích vědět. Dres svého týmu Maloja Pushbikers vyměnila za slušivý motolský obleček a svým fanouškům sdělila, jak si s ní osud zahrál.  

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Štěpánová Karla (@stepanovakarla)

 

„V Les Gets jsem se cítila fakt dobře, měla jsem super náladu, docela se mi i líbila trať. K večeři jsem si dala sklenku vína, byla pohoda v týmu a druhý den najednou horečka, bylo mi zle, motala se mi hlava. Ale to bylo ve vteřině, jako když luskneš prsty,“ řekla nám včera, když se vracela z dalšího vyšetření v Motole.

 

Co se tedy vlastně stalo?
Bylo toho docela dost. Mám tři takový útvary kolem plic, který se mi zřejmě námahou zvětšily a tím mi přivodily těžký zápal plic, se kterým jsem nastoupila do nemocnice. Ten jsme léčili a doktoři hledali, co to vlastně způsobilo, řešilo se, co jsou ty útvary a co je způsobilo. Podle mě už asi neexistuje vyšetření, na kterým bych nebyla. Mám teď rozřízlý krk s pěticentimetrovou jizvou. Takže teď každej, kdo se se mnou baví, tak mi nekouká do očí, ale zírá na tu jizvu. Musím říct, že je ale docela pěkná :-)))

 

Původní zpráva ale nebyla pozitivní...
Byla to pohřební nálada. Doslova. Doktoři mi totiž pak po CT vyšetření oznámili, že mám na 95 % lymfom a že jdu do 14 dnů na první chemoterapii. V nejistotě jsem byla týden, než se pak zjistilo, že je to všechno v pohodě. Ale ten týden v Motole byl fakt hit. Oznámit to rodičům, bráchovi, už jsem měla zavedený vstup na chemoterapii… zkrátka týden jsem žila s tím, že se mi změnil během chvilky život. Na druhou stranu mi doktoři říkali, že jsem mladá a na 85-90 % bych se z toho dostala bez následků.

 

To asi byla těžká zkouška odolnosti…
Dny ve špitále se vlekly strašně dlouho, čekání na výsledky bylo strašný, nekonečný. Ale pak konečně zavolali, že jsem lucky looser, že to nejsou rakovinový buňky.

Karla Štěpánová v Bedřichově

Musela to být nepředstavitelná úleva...
Šli jsme hned slavit, jen jsem chtěla vědět, kolik můžu vypít alkoholu… bylo to fakt strašný žít s tím, že jdeš na chemo. Už jsem si objednávala paruku. Jsou věci, který už v životě potřebovat nebudu. Bylo mi líto mých blízkých, ti to nesli těžce, já byla pořád celkem pozitivní a ani na chvíli jsem si nemyslela, že bych to nezvládla.

 

Jak tedy zní diagnóza?
Oni moc nevědí, co to vůbec je. Vyoperovat se to nedá. No zkrátka mám sarkoidózu, takovou neprobádanou nemoc, o které se prý moc neví odkud se bere, údajně z nějaké bakterie. Neví se, co to udělá v zátěži.

 

Což není při tvém "zaměstnání" ideální…
Jeden doktor tvrdí, že se to při extrémní námaze bude zvětšovat, jiný zase říká, že jsem mladá a že to bude v pohodě. Takže nevím nic, jen zkrátka počkat, jak to dopadne. Jenže na slovíčko „uvidíme“ jsem už alergická, všechny ty moje úrazy předtím byly jasný, u nich jsem věděla od kdy do kdy to budu mít. Ale teď?

 

Teď jdeš z posledního vyšetření, jaké jsou výsledky?
Byla jsem teď na CT vyšetření a podle výsledků se rozhodne, jestli budu moct začít trénovat trošku víc. Na to si ale budu muset ještě počkat, asi týden. Na kole jsem se pár dnů už jen tak vozila, byli jsme na trailech. Jsem dost zadýchaná, plíce asi zažily středověk. Pokud se to bude zmenšovat, tak by to všechno mělo být v pohodě.

Karla Štěpánová v Albstadtu

 

Sezona je ale asi už odpískaná...
Po XCO sezoně je 100%. Ale třeba se budu moct začít připravovat na krosy, mám krásný nový krosky.

 

Nepřijedeš fandit na MČR do Harrachova?
Nepřijedu, bohužel. Lákalo mě hodně lidí, abych přijela. Odjíždím se léčit do Rakouska do hor. Možná se dorazím podívat do Lenzerheide.

 

Jak vidíš souboj o titul mezi ženami?
No, zrovna jsem nad tím včera přemýšlela, vypadá to, že by to mohlo být letos zamotanější. Asi bude záležet na trati, pokud to ale bude do tahu, tak v tom se Jitka blbě poráží. Líbilo by se mi, kdyby to byl boj a třeba titul měl i zase někdo jinej.

Přečteno - 8789x Tagy: rozhovory karla štěpánová
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Ostatní závodyDrsný a drsnější. MTB Trilogy 2023
    Drsný a drsnější. MTB Trilogy 2023
  5. Světový pohárPrvní závod SP v maratonu ovládli Rabensteiner a Njemcevic, Adel devátý
    První závod SP v maratonu ovládli Rabensteiner a Njemcevic, Adel devátý
  6. ZávodyFotogalerie: Mistrovství ČR XCM 2023 - Stolové hory / Machov
    Fotogalerie: Mistrovství ČR XCM 2023 - Stolové hory / Machov

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 karel.neugebauer.7 - vloženo: 19.08.2021 v 13:52:35

    Držíme palce Kájo! Zas to bude jezdit.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 marco - vloženo: 18.08.2021 v 23:42:29

    Začínám tušit, že místo v týmu společně s Vastlem pro další sezónu neobhájí. Důležitější je ovšem zdraví. Za účinkování v týmu se žádný posun nekonal.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744