metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Koronabludy. Komu věří starší ročníky?

  18:30
Když člověk s tituly před i za jménem vyplodí nebo sdílí nesmysl, stává se blud pravdou. Záleží na tom, na koho takové nesmysly míří.
Senioři v době koronavirové | foto: MAFRA

Koronavirová pandemie se stala živnou půdou pro kdejakou fámu. Kontrolní čipy vpichované do těla spolu s vakcínou, sérum vyvolávající u Romů neplodnost a smrt, očkování způsobuje neplodnost a za vším stojí Bill Gates.

Podle posledního průzkumu důvěryhodnosti médií AMI Digital Index 2021 vykázali čeští senioři vyšší míru důvěry k nejrůznějším dezinformačním webových stránkám a také k tomu, co jim přichází do e-mailové pošty.

Absurdity nejčastěji plují řetězovými e-maily
Vliv to mělo a stále ještě má na to, že nejohroženější seniorská kategorie je leckde nedostatečně proočkovaná proti covidu. „Jestli si někdo myslí, že sto procent seniorů se chce nechat naočkovat, tak to pravda není. Všichni senioři, kteří chtěli být naočkovaní, jsou naočkovaní,“ konstatoval nedávno plzeňský krajský koordinátor Robin Šín. Přitom se blíží podzim a s ním obava, že se znovu, byť méně, vrátí výraznější růst nakažených. Současná stoupající nákaza mutací delta to může naznačovat. Za faktem, že se nejeden senior nedal dosud očkovat, ačkoli k tomu měl přednostní možnost už od začátku roku, stojí právě nejrůznější fámy.

Nepřemýšlí, sdílí

  • Již historický hoax (mystifikace záměrná i nechtěná či lživá zpráva), údajný výrok Jana Wericha o muslimech z roku 1938, popletl kdekoho.
  • Werichovi připisovaný citát přirovnával nacisty k mohamedánům.
  • Byl umístěn na falešném FB profilu Jiřího Ovčáčka.
  • „Výrok“ sdílela a šířila vysokoškolsky vzdělaná právnička Klára Samková, odpůrkyně migrace.

Bludy? Nejlépe mazat ještě před přečtením
„Od známých putují k seniorům často takzvané řetězové e-maily, které šíří nepravdivé, někdy až absurdní a nebezpečné informace nejen o koronaviru,“ vysvětluje některé z vlivů na očkování či spíše neočkování Jiří Juda, ředitel neziskové organizace Maltézská pomoc.

Jednou z cest je průběžná osvěta, kterou organizace mezi seniory provádí. Pomocí on-line kurzů se snaží, aby senioři bludy a lži uměli rozpoznat. „Ideálně je rovnou smazat, ještě než je člověk otevře,“ dodává ředitel Maltézské pomoci Juda.

Rodina, kamarádi, známí. Pilní šiřitelé hoaxů
Co je zajímavé zjištění – lidé nad šedesát let podle uvedeného průzkumu méně důvěřují tradičním médiím. To znamená, že méně dají na televizi, rádio, tištěné noviny nebo jejich internetovou podobu. V porovnání s ostatními věkovými skupinami je jejich důvěra v profesionální média nižší až o deset procent.

Zato rodinným příslušníkům, přátelům, případně kolegům věří víc. Včetně toho, co od nich slyší nebo co si přečtou na jejich profilech na sociálních sítích. „Co se týká koronaviru, senioři si nechají spíš poradit od známých, případně také od lékařů nebo sociálních pracovníků, u tradičních médií jsou ostražití,“ dokumentuje momentální situaci Jan Kučmáš, expert na komunikaci. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce Dynama v Třinci 1:4 je však jasné, že o letošním mistrovi...  celý článek