Kolem Čapího hnízda bude jezdit až 30 tisíc aut denně. Starosta je rád, že se uleví nebezpečné obci

Autor: ŽivotvČesku | Čapí hnízdo
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 8. 2021

Na jaře 2023 se výrazně změní dopravní situace kolem kontroverzní farmy Čapí hnízdo. V té době podle projektu bude dostavěn obchvat, který má ulehčit život v obci Olbramovice na Benešovsku. Obec patří momentálně k nejnebezpečnějším v republice, protože ji na dvě poloviny rozděluje frekventovaná silnice na tahu Benešov - Tábor. Hustá doprava se v roce 2023 přiblíží do těsného sousedství farmy, která je spojená s rodinou premiéra Andreje Babiše (66). "Obcí projíždí až 30 tisíc aut denně. Obchvat přinese obci úlevu," řekl pro ŽivotvČesku.cz starosta Olbramovic Ivan Novák, který popsal jednání ohledně problematických pozemků.

Stavba obchvatu začala na jaře 2020 a měla být finalizována v březnu 2023. Přeložku vytížené silnice I/3 z Prahy na Tábor vybuduje společnost M-Silnice za 321 milionů korun bez DPH. Stavba ulehčí obci Olbramovice, kterou intenzivní doprava rozdělila na dvě části, mezi kterými bylo velmi nebezpečné přecházet. Kvůli dětem a seniorům na přechody a dopravní situaci často dohlíželi pracovníci obce, kteří pomáhali kritický úsek silnice překonávat.

"Obcí projíždělo až 30 tisíc vozidel denně. Obchvat přinese úlevu obci, zlepší se pohyb zejména pro chodce. Pro děti, které jdou do školy, ze školy, na oběd, na hřiště ale i pro ostatní obyvatele přinese obchvat neskutečnou úlevu, budou se moci v klidu pohybovat po obci. Já se těším, že Olbramovice budou klidnou a tichou obcí. Je ale pravda, že některým podnikatelům, kteří mají provozovny u současné komunikace, mohou zákazníci chybět," popsal současnou situaci pro ŽivotvČesku.cz starosta Olbramovic Ivan Novák.

Složitá jednání byla se společností Davo Corporation, provozující autobazar. Té obchvat zákazníky odvede. Naopak hustá doprava se asi o 100 metrů přiblíží do těsného sousedství farmy Čapí hnízdo, kterou vlastní společnost Imoba. "Nová komunikace vznikne u odbočky na Tomice a na Čapí hnízdo. Zůstane i původní komunikace do Olbramovic, ale dál na Votice se nedostanete, to bude slepá komunikace, která povede jen do obce," dodal starosta Olbramovic Ivan Novák, který popsal, že jednání s Imobou nakonec přinesla pozitivní výsledek.

"Nejsložitější a nejdelší jednání byly s autobazarem, výkup pozemků trval opravdu dlouho. Co se týká Imoby a Čapího hnízda, tak tam se pozemky neprodaly hned, byly v zástavě u banky. Pak ale pozemky daly k dispozici a jen mají požadavek, aby vznikla protihluková stěna, aby obchvat nerušil návštěvníky Čapího hnízda," řekl starosta obce, kde žije asi 1300 lidí.

Obchvat bude mít pro farmu Čapí hnízdo pozitivní i negativní dopady. Z hlavní silnice momentálně vede pouze úzká komunikace, která zejména v letních měsících je přetížená. Pro motoristy je velmi komplikované až nebezpečné se při odjíždění z farmy napojit zpět na hlavní směr na Prahu. Napojit se do směru na Tábor je ještě složitější, protože se odbočuje doleva. Tento problém obchvat vyřeší, ale k farmě přivede hluk z dopravy. Toto úskalí by mohla vyřešit protihluková stěna, ta ale realizována nebude.

"Mezi obchvatem Olbramovic a farmou Čapí hnízdo není navržena žádná protihluková stěna, jelikož farma Čapí hnízdo není objekt pro trvalé bydlení," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Studecký.

"Nemáme žádné informace, že by protihluková stěna měla v uvedené lokalitě vzniknout. To je otázka pro investora stavby, tedy Ředitelství silnic a dálnic. V projektové dokumentaci, kterou jsme měli možnost vidět, výstavba protihlukové stěny směrem k farmě obsažena nebyla. Ani s námi její případnou výstavbu nikdo neprojednával," potvrdil mluvčí společnosti Agrofert Karel Hanzelka pro ŽivotvČesku.cz.  

Obchvat kolem Olbramovic usnadní dopravu na trase Praha - České Budějovice. Trasa je přetížená zejména o víkendech a prázdninách. Stavba přeložky by mohla být vkladem pro budoucí stavbu dálnice D3 z Prahy na jih Čech.

Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Foto: ŽivotvČesku

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.