InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Po dvou kolech KP: Olešník je lídr, Jankov zatím na nule

Tuto šanci obrana Jankova ustála bez úhony, přesto čtyřikrát inkasovala. , Autor: Natálie Kočerová

Tuto šanci obrana Jankova ustála bez úhony, přesto čtyřikrát inkasovala.     Autor: Natálie Kočerová

JIŽNÍ ČECHY - Olešník v čele a Jankov na chvostu. Mezi nimi SK Rudolfov a Olympie Týn nad Vltavou. Čtveřice zástupců Českobudějovicka ve fotbalovém krajském přeboru má za sebou dvě kola. Co ukázala?

 

Zatímco Olešník s plným počtem bodů pokračuje na vítězné vlně, jako by ani nebylo covidové pauzy, Jankov se krčí u dna. Po Krumlovu (0:3) se střetl s Olešníkem, ze vzájemného měření vyšel znovu naprázdno (0:4). V neděli přivítá Protivín a bude chtít nejen poprvé v sezoně bodovat, ale i smazat nulu na kontě vstřelených branek - skóre 0:7 vypadá hrozivě. Kouč Petr Kadlec přiznává, že věřil v lepší start.

„V přípravě nám to docela šlo, mysleli jsme si, že soutěž začneme lépe. Já sám měl smělý plán. Chtěl jsem urvat bod v Krumlově a porazit Olešník. Bohužel po obměně kádru, která nastala, i když mladí hráči mají svou kvalitu, je vidět, že asi budeme potřebovat chvíli, aby si všechno sedlo. Teď nás to trochu srazilo na zem. Musíme poctivě pracovat a věřím tomu, že v dalších zápasech na tom budeme lépe," říká s nadějí jankovský trenér. Připouští, že mužstvo potřebuje psychickou vzpruhu: „Na začátku jsme si to vypili do dna a teď se od něj musíme odrazit."

SK Jankov omladil tým a někteří hráči jako by se rozkoukávali, na soutěž si zvykají. „Přišli dva mladíci z juniorky Dynama. Máme ještě mladého Bendu, po roce začal hrát Řehoř, který byl zraněný... Všechno jsou to kluci kvalitní, ale přestože u nás hrají – v uvozovkách - jen na krajské úrovni, tak s chlapským fotbalem se teprve seznamují," podotýká trenér Petr Kadlec.

Týn doma bodoval naplno

S poloviční úspěšností si zatím vede v soutěži Týn nad Vltavou. Loňský nováček po půltuctu od Olešníka přehrál na vlastním hřišti Sezimovo Ústí 4:1, přičemž o góly se podělili čtyři střelci. To trenéři vždy kvitují s povděkem. Asistent a obránce Jan Meidl ml. není výjimkou: „My si dokážeme brankové příležitosti připravit, ale na góly se hrozně nadřeme, proto je dobře, že se trefilo víc kluků. Snad se nám bude dařit i nadále," přeje si Jan Meidl.

Po nadílce v Olešníku měli Týnští týden na to, aby se nachystali na dalšího soupeře. „Ten prohraný zápas jsme hodili za hlavu," tvrdí Jan Meidl. Potěšily i hlasy, které tvrdily, že první půle ze strany Olympie nebyla až tak marná. „Sesypali jsme se až po dvou rychlých gólech na začátku druhé půle," podotýká hrající asistent. Domácí premiéru pojali Týnští se vší vážností, nepřipouštěli si nic jiného než úspěch. „Zkoncentrovali jsme se. Věděli jsme, že soupeř nebude až tak moc kvalitní, proto jsme chtěli za každou cenu vyhrát! Nemohli jsme si dovolit dělat takové chyby jako v Olešníku. Nakonec hosté, jak jsme se dozvěděli, přijeli oslabeni, nastoupili s hráčem v bráně, takže jsme chtěli dotáhnout utkání do vítězného konce."

Podařilo se, a tak Týn už nemusí být přehnaně nervózní. I když se nadále cítí jako nováček soutěže, protože minulý ročník se kvůli pandemii nedohrál. Má také skromnější cíle než Jankov, který chce být v popředí startovního pole. „My bychom byli rádi někde ve středu tabulky, abychom se nemuseli strachovat o padáka. Co jsem viděl výsledky, a jak někteří soupeři posílili, bude pro nás každý zápas strašně náročný! Hlavní úkol bude nedělat chyby," zamýšlí se Jan Meidl nad rolí Olympie v krajském přeboru, kam jí pomohl k návratu kouč Jiří Orlíček. Přesto ho pak klub nahradil Václavem Marešem.

Poslední místo jako strašák

Bojům o záchranu se touží vyhnout i SK Rudolfov. Zkušený harcovník Radim Pouzar přiznává, že po dvou kolech panuje v týmu spokojenost jak s body, tak s předvedenou hrou. Aby ne, když zahájil podzim remízou na hřišti Táborska B (1:1) a doma zdolal Prachatice 1:0. „Loni jsme po uzavření soutěže skončili na posledním místě. Pro nás to byla motivace, abychom odstartovali sezonu lépe než minulý rok, a myslím, že se nám to povedlo," chválí si Pouzar. Oceňuje, že tým přistoupil k oběma utkáním zodpovědně. Loňské poslední místo bylo strašákem i motivací. Teď se Rudolfov pro změnu nesmí nechat ukolébat vydařeným startem. Radim Pouzar se uspávacího efektu neobává: „Určitě ne," kroutí hlavou. „My jsme zkušení, a proti loňskému roku poučeni v tom, že každého soupeře můžeme porazit, ale zároveň s každým můžeme i prohrát! Takže i k dalším zápasům přistoupíme zodpovědně, s cílem získat co nejvíce bodů hned na začátku a hrát někde na klidný střed tabulky," prohlašuje hráč, jehož start v dalším kole v Blatné ohrožuje bolavé koleno.

David Lafata půjde do hry

Největší návštěva sledovala o víkendu okresní derby mezi Jankovem a Olešníkem – 358 diváků. V neděli lídr kraje hostí Sokol Sezimovo Ústí a z domácích jde hrůza. Olešník neinkasoval dosud ani gól a trefil se už desetkrát, přestože neměl v sestavě největší hvězdu – Davida Lafatu! „Jsme rádi, že nám to takhle funguje," usmívá se Josef Pícha, předseda klubu a bývalý stožár v jedenáctce Olešníka. V Jankově byl šéf klubu připraven mezi náhradníky, a kdyby šel na hřiště, měl by na zádech jedničku.

Olešník poskládal výborný kádr, který bude útočit na celkové prvenství, v pořadí již třetí. „Kádr ještě chceme posílit v zadních řadách, kde nás tlačí bota," tvrdí Josef Pícha. Stále totiž není fit stoper Jakub Kalášek, dlouhodobě laboruje s kolenem, trénuje, ale do hry nemůže. Mezi tyčemi nahradil Miroslava Jirkala (přestoupil do Dolního Dvořiště) Filip Miřátský, objev z Dolního Bukovska. Brankářskou dvojku Olešník hledá.

Vedoucí celek chce bavit fotbalem sebe i diváky, po divizi neprahne. Pohříchu se úspěšné období A-mužstva příliš neodrazilo na zájmu dětí. „Dnešní děti jsou pohodlné, nechce se jim moc běhat," posteskne si první muž klubu. Nejslavnější odchovanec David Lafata vede potěr v kopačkách doma v Dubném a sám se aktivně zapojí do tohoto ročníku krajského přeboru o víkendu. Utkání v Jankově pouze přihlížel. „Měl po dovolené, přijel těsně před zápasem, řídil, a navíc měl po očkování, takže se byl jen podívat," vysvětluje Josef Pícha.

Vítězství mu udělalo radost, protože právě duely s Jankovem patří z jeho pohledu k největším tahákům sezony. „Kvalitní mužstvo, které možná bude chtít postoupit, má Český Krumlov, a silné určitě bude i béčko Táborska," hledá předseda největší soupeře. Nijak si nemaluje, že Olešník bude sbírat skalpy pokaždé s lehkostí. Drží se při zemi: „Krize přijde na každého," upozorňuje Josef Pícha.

A z duelu Jankova s Olešníkem jsou i reportážní záběry Natálie Kočerové. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace