Neděle, 28 dubna, 2024
8.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceRoudnice nad LabemPo koupališti mohou lidé diskutovat o lesoparku

Po koupališti mohou lidé diskutovat o lesoparku

Roudnice nad Labem připravuje projekt výstavby lesoparku Na Kolečku. V blízkosti sídliště Hracholusky v nadcházejících několika letech vznikne zázemí pro relaxaci i sport a volnočasové aktivity. Jeho součástí má být i veřejností žádaný skatepark. Přijďte se seznámit s možnou podobou parku a diskutovat s autory jeho návrhu. Veřejné setkání proběhne ve středu 15. září od 17:00 v kinosálu SOŠ a SOU v Neklanově ulici.

V červnu tohoto roku proběhlo výběrové řízení na zpracovatele komplexního projektu lesoparku „Na Kolečku“. Jedná se o lokalitu označenou dle místního historického názvu, dnes vymezenou polem mezi nákupní zónou OC Vendo park a vodním tokem Čepel s rybníkem (stávající relaxační zóna). Lesopark má vzniknout v blízkosti sídliště, kde stromy a zeleň obecně chybí. Měl být zázemím pro všechny generace a nabídnout možnost sportovního vyžití, včetně skateparku. Součástí budou i klidné procházkové cesty pod stromy, objekt zázemí parku s možností posezení a občerstvení nebo výběhová louka pro psy.

Výběrového řízení se zúčastnili tři velice kvalitní krajinářské týmy (Terra Florida Ing. arch. L. Vogelové, Landarch Ing. M. Turby a Land 05 Ing. M. Forejtové). Hodnotící komise se skládala jak ze zástupců města, tak z projektantů, architektů – urbanisty i krajináře. Jako nejpřesvědčivější, nejkomplexnější a zároveň realizačně dobře promyšlený návrh byl vybrán ten z kanceláře Land 05 Ing. Martiny Forejtové. 

„Posuzovat jejich nápady, jak by celý park v dalších projekčních fázích pojali, tak byla radost. Jedná se o návrh s nejsilnějším konceptem, důsledně dotaženou myšlenkou a jednoznačně nejlepší prezentací. Navržené řešení jako by se řídilo heslem „méně je více“. Zároveň ale každý jednotlivý prvek byl v návrhu přesně zachycen, zakreslen, vyjádřen a rozpracován, což podtrhlo jeho celkovou promyšlenost.   A tento pocit hodnotící komisi navodilo i ruční kresebné provedení. Návrh přesvědčivě a nerušivě pracuje s průhledy, především s tím na horu Říp. Na osu průhledu v nejvyšším místě lokality autoři umístili objekt zázemí parku s toaletami a možností občerstvení. Nebyl to jediný návrh, který pracoval s myšlenkou „kolečka“, coby historickému názvu území v mapách císařských otisků. V tomto případě však bylo „kolečko“ motivem sjednocujícím i podpůrným. Výrazná okružní cesta celý park propojuje a kruh umocňuje i centrálně řešená louka s motivem diagonály průhledu. Tím podpůrným motivem je myšleno nápadité řešení označení nástupů do parku kruhovou cortenovou „dlažbou“ s odkazem na rudný pramen a dále třeba i navržený umělecký prvek pojatý jako výhled skrze kruh s posezením. Zajímavý je nápad propojení s obrazy podřipských motivů O. Nejedlého v koncepci návrhu objektu zázemí. Jejich vliv na emoce autorského týmu (popis myšlenky ztvárnění v interiéru) vzbuzuje naše další očekávání ve výtvarném řešení objektu v následujících stupních projektu,“ uvedla k návrhu členka komise, architektka města Roudnice nad Labem Lucie Kavánová.

KOLEČKO, OBLAKA A RUDNÝ PRAMEN

„Místní název Na Kolečku láká k propsání kolečka do půdorysu návrhu. Kolečko uvidí hlavně letci z nedalekého sportovního letiště, ale čistou travnatou plochu tohoto tvaru využijí všichni: k pikniku na louce, k pouštění draků nebo v zimě k sáňkování. Tato volná plocha nabízí mnoho možností a zároveň mezi stromy vymezuje hlavní pohled na horu Říp, který samozřejmě chceme podtrhnout. Kolečko zdůrazníme cestou, která bude vybízet k procházkám a ze které bude mít člověk stále přehled o dění v celém parku. Trasa cesty však záměrně tvar kolečka porušuje, protože se nám do návrhu propisují i oblaka roudnického malíře Otakara Nejedlého. Oblaka zaplní i nebe – strop kavárny a celkově se kavárna bude pomyslně vznášet na obláčku, nejvyšším místě parku.

Kolečko ještě najdeme na křížení cest a na jejich nástupech. Detail v ploše, kovová obruč vepsaná do povrchu cesty. Povrchová úprava plechu – corten, odkazuje k roudnickému rudnému pramenu. Upozorní návštěvníka, že vstupuje do prostoru s vlastní identitou, do nového lesoparku Na Kolečku,“ popisují návrh lesoparku autoři z ateliéru Land 05.

AUTOR: Petr Vancl

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -