Slavia vs. polské týmy: bez jediné prohry | SK Slavia Praha
Více

Slavia vs. polské týmy: bez jediné prohry

Sešívaní odehrají ve čtvrtek odvetu play off Evropské ligy s polskou Legií Varšava. Jaká je historická bilance sešívaných v zápasech s polskými kluby?

Slávisté nemusí vzpomínat na poslední utkání s týmem z Polska příliš dlouho, ani když odmyslíme první zápas play off Evropské ligy proti Legii v Edenu. Do té doby poslední zápas proběhl 16. července v rámci ligové generálky v Rakousku proti Piastu Gliwice, se kterým Slavia remizovala 1:1. Poslední soutěžní zápas ještě před play off ale odehrála přímo s Legií Varšava v rámci Interpoháru v roce 1977.

Slavia – Legia Varšava 1:1

Po utkáních s Bernem a Landskronou se sešívaní utkali se spolufavority své skupiny v Praze. Celek Legie nastoupil do utkání v sestavě Sobieski – Filipiak, Cypka, Jagiello, Tumiňski – Szmuda, Nowak, Cmikiewicz – Lasoň, Baran, Kusto. Poláci hráli fotbal s rychlým startem na míč a když se ve 13. minutě ujali vedení, snažili se ho udržet i za cenu faulů. Na to doplatili pěti žlutými kartami a vyloučením obránce Jagiella.

Červenobílý začali zápas v sestavě Stárek – Pauřík, Nachtman, Jegla, Cipro – Herda, Jebavý, Jarolím – Veselý, Segmüller, Hotový. V prvním poločase se jim kvůli pomalé hře nedařilo prolomit obranu Legie, ale po příchodu Lubase ve druhém poločase se jim podařilo zvýšit tempo. O vyrovnávací branku se v 72. minutě postaral Petr Herda po centru Františka Veselého. Dobrý výkon podala také nová posila sešívaných, dvacetiletý Karel Jarolím.

Legia Varšava – Slavia 2:2

Pro odvetu o dva týdny později udělal trenér Jareš několik změn. Brankáře Stárka nahradil Zlámal, Jegla vystřídal Patlejch, místo Segmüllera nastoupil Jurkanin a pozici Veselého obsadil Jarolím, kterého v záloze zastoupil Lubas. Sešívaní překonali soupeře technickou hrou a především v prvním poločase byli lepším týmem. Po zaváhání polské obrany otevřel skóre v 17. minutě Jebavý a druhý gól dal ve 45. minutě z přímého kopu Herda. Po změně stran se Slavia stáhla do obrany a převahu získali domácí. Obranu sešívaných se jim dlouho nepodařilo prolomit, až se to v 82. minutě podařilo Deynovi z přísně nařízeného pokutového kopu. O šest minut později stejný hráč vyrovnal a utkání tak skončilo 2:2.

Duel hodnotil po návratu do Prahy trenér Jareš: „Po prvním poločase jsme mohli vést 4:0, když ke dvěma brankám připojili ještě Hotový a Segmüller nastřelené tyče. Hráli jsme dobře v pohybu s rychlými protiútoky. V prostředí v jakém se zápase hrál, musel přijít nápor domácích. Dostavil se a téměř 20 tisíc diváků vytvořilo svému mužstvu ohromnou kulisu.“

Sešívaní díky remíze obsadili ve skupině Interpoháru první místo, když po dvou remízách s Legií dvakrát porazili Bern i Landskronu a skončili s deseti body a skórem 23:8. Druhé Legii scházel na Slavii bod.

Před tímto dvojzápasem odehráli červenobílí dohromady s polskými týmy celkem dvanáct utkání. Pět mezi lety 1898 a 1918, šest v meziválečném období a jeden v roce 1975. Ve všech zvítězili s celkovým skóre 74:12. Czarni Lwów porazila Slavia třikrát, Wislu Krakow šestkrát, Cracovii Krakov dvakrát a výsledkem 5:2 pokořila i Górnik Zabrze, se kterým se utkala právě v roce 1975 v rámci mezinárodního poháru Bohemians.

Nesmíme pak zapomenout na už zmíněné první utkání slávistů pro Legii Varšava z minulého týdne, ve kterém diváci viděli remízu 2:2. Sešívaní tak po patnácti soutěžních utkáních s polskými kluby stále neprohráli a drží si bilanci dvanácti výher, tří remíz při skóre 80:18! Podaří se úspěšnou sérii natáhnout? Odveta play off Evropské ligy je na programu 26. srpna od 21:00 ve Varšavě.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články