https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rochlov-na-plzensku-vycisti-vsechny-rybniky-lepe-zadrzi-vodu-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rochlov na Plzeňsku vyčistí všechny rybníky, lépe zadrží vodu v krajině

19.8.2021 13:03 | ROCHLOV (ČTK)
Zadržet co nejvíce vody v krajině má pomoci odbahnění rybníků.  Ilustrační snímek.
Zadržet co nejvíce vody v krajině má pomoci odbahnění rybníků. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Larisa-K / Pixabay
Zadržet co nejvíc vody v krajině je smyslem postupné obnovy všech rybníků v Rochlově s 310 obyvateli. Jako první revitalizovala před lety zabahněný největší rybník u návsi za tři miliony korun. Lidé se tam nekoupou, protože přes něj teče dešťová kanalizace. Naopak koupání bude možné v hořejším rybníku Petrstajch na kraji lesa, který po odbahnění a úpravách zcela změnil podobu. Je v něm průzračná voda, teče z lesa a nedostane se tam žádná kanalizace ani septik, nic, řekl ČTK Jiří Patera (Za další rozvoj obce), starosta Rochlova, vsi na sever od Plzně.
 

V obci díky nákupům domů a parcel přibyly za poslední léta desítky obyvatel na současných 310. "Bydleli tu hodně starší lidé. Po nich teď přicházejí mladé rodiny. Jsme blízko Plzně i dálnice," řekl Patera. Díky zámku, který 20 let opravuje soukromník, je místo velmi populární hlavně mezi cykloturisty. Návštěvnost ještě posílila pandemie, protože tam začali jezdit lidé, kteří chtěli chodit na vycházky mimo města. Také proto zámecká hospoda v bývalé kovárně začala o víkendech vařit.

Příprava a shánění dotací na obnovu Petrstajchu trvalo čtyři roky, stavba necelý rok. Obec dostala od ministerstva zemědělství dotaci necelé dva miliony, 80 procent nákladů, a dalších půl milionu korun dala ze svého. "Měl jsem strach, že nenateče, protože v červnu se sice mohl začít napouštět, ale voda do něj natéká jenom přes zimu. Ale letos, jak je deštivo, tak teče pořád. Podařilo se nám ho napustit," uvedl Patera. Obec už dělá jen drobné úpravy, za pár dnů bude rybník kolaudovat.

Rochlov chce co nejdříve obnovit také rybníček a tůň pod Petrstajchem a s nimi také místo setkávání u velké skály. "Bylo dříve oblíbené a vyhlášené. Lidé tam měli ohniště, sportovali a stanovali," uvedl Patera. Na vyčištění lokality a také přítoků většího i menšího rybníka a okolních potůčků využije obec místní občany, kteří kvůli přestupkům musejí vykonávat veřejně prospěšné práce.

Jediný nezrekonstruovaný rybník v obci tak zatím zůstane Trotajch, který byl za minulého režimu přestavěný na koupaliště "Mexiko". Statek a obec tam tenkrát navezly panely, ale postupně se voda ztrácela, teď je prázdný. "Výhledově ho chceme obnovit, ale přestal tam téct přítok. Ani v deštivých období pramen neteče," uvedl Patera. Podle něj si obec, kde byla před válkou většina německých obyvatel, drží německé názvy rybníků podle starých katastrálních map - Petrstajch (Teich je německy rybník) a Trotajch.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist