„Nyní dochází k vyřezání dveřních otvorů, vyrábí se pro nás okna a ještě v letošním roce plánujeme demontáž zábradlí balkonů, novou střechu, instalaci oken, fasádu, rozdělení domu na byty a rozvedení páteřních rozvodů,“ řekl developer Lubomír Milek.

Z původního domu zbude pouze skelet, vše ostatní bude nové. Předání bytů má proběhnout ve druhém kvartálu příštího roku. „Jsme rádi, že došlo k předání staveniště a prvním dílčím úkonům. Jsme připraveni s majiteli objektu spolupracovat v maximální možné míře,“ konstatoval mluvčí města Jiří Holý.

V domě bude 87 bytů. Podepsanou smlouvu má k dnešnímu dni 45 zájemců. „U některých volných bytů na prodej jsou třeba i tři zájemci v řadě. Největší zájem je o malé byty s balkonem,“ sdělil Milek. „Do prodeje jsme se pustili ještě před zahájením rekonstrukce, protože je to pro nás větší projekt. Plánovali jsme mít část prodanou a část bytů si ponechat a prodávat je až po dokončení. Zájem o byty je tak velký, že se do termínu dokončení postupně prodají,“ dodal.

Ilustrační foto.
Třebová uvažuje o zavedení rezidenčního parkování u Trávníku

Lidé ze sídliště mají strach z nedostatku parkovacích míst. „Už teď je parkování na Trávníku katastrofa,“ řekl Třebovák Milan Malina.

S tím ovšem developer nesouhlasí. „Mysleli jsme si, že velký handicap pro nás bude parkování. Máme asi dvanáct parkovacích míst, ale je to skvělá lokalita a v okolí je kam zaparkovat,“ konstatoval Milek.

Dům původně patřil Českým drahám. V roce 2012 ho odkoupila městská společnost Teza jako zbytný majetek. „Důvodem odkupu byla především snaha města ubránit objekt před spekulanty a překupníky s chudobou,“ vysvětlil Holý.

Společnost chtěla původně objekt rekonstruovat a prodat nebo pronajímat po jednotlivých bytech. „Tento postup se nakonec ukázal jako příliš finančně náročný,“ poznamenal Holý. Proto Teza odprodala v roce 2018 dům za 25,5 milionu korun developerům. Částka převýšila o čtyři miliony cenu, za kterou město objekt původně koupilo. „K navýšení došlo především proto, že součástí prodeje byla také projektová dokumentace na rekonstrukci domu,“ dodal Holý.