Blahopřejeme legendárnímu českému Ragbistovi Brunovi Kudrnovi. Slaví sedmdesátiny

Lidí s podobným životopisem, jaký má legendární český Ragbista  Bruno Kudrna,  se v Česku nerodí často a je jich jako šafránu. Výjimkou je právě  člen rodinného ragbyového klanu Kudrnů, bývalý prezident Pragy Praha  a České rugbyové unie  a v současnosti mecenáš Pragy, který je s Pragovkou bytostně spjatý a jemuž  spoluhráči, od doby,  kdy začal hrát ragby, říkají  Bužajs.

"Pokud by měl někdo ze žijících ragbistů vejít do tuzemské Ragbyové síně slávy, měl by to být právě  Bruno Kudrna, který 19. srpna 1951 slaví sedmdesátiny," mají jasno ti, kteří do té Síně slávy českého ragby už vešli Eduard Krützner senior, Jaromír Kourek a Václav Horáček.  

Jméno Bruno Kudrna je už několik let uvedeno na klubovém štítě společně s necelou dvacítkou  ragbyových osobností Pragy. Na stejném štítě je uvedeno i jméno tatínka jubilanta Jana Kudrny. Ten svému synkovi ostatně jako první ukázal ragbyový šišatý míč, který nejdříve  ovlivnil život samotného Bruna Kudrny a pak stovkám svěřenců obou trenérů  Kudrnů.     


A Vy jste kdo?



Ing. Bruno Kudrna  * 19. srpna 1951

Dlouholetý kapitán ragbyového ligového týmu Pragy, s kterým získal v letech 1972, dále 1982 až 1984 a 1986 až 1988 sedm místrovských titulů.

Kapitán reprezentace, za  kterou odehrál přes padesát utkání. 

Šestinásobný Ragbista Československa z let 1974, 1977, 1979, 1981, 1982, 1986.

Po skončení hráčské kariéry působil jako  trenér Pragy v letech 1988 až 1992 a tuto činnost zakončil jako kouč mistrovského týmu. Poté trénoval i seniorskou reprezentaci v letech 1990 až 1995 a ještě v letech 1997 až 1999 trénoval sedmičkovou českou reprezentaci.                                                         

Prezident Pragy a České rugbyové unie (1999 - 2003 a 2009 - 2013)

Dlouholetý člen pléna Českého olympijského výboru

Český zástupce v mezinárodních ragbyových federacích  IRB  a  komisař delegovaný na utkání pořadaných Rugby Europe.

Významný dlouholetý mecenáš Pragy



První utkání za reprezentaci odehral tehdy ještě devatenáctiletý Bruno Kudrna 25. dubna 1971 v Madridu, kde hrál v útoku. Československo vyhrálo nad Španělskem 12:6, ale pro španělský televizní štáb, který natáčel pozvánku na utkání zařazené do Poháru FIRA  byl hlavní události příjezd československých ragbistů do Madridu.

"Do Madridu jsme cestovali autobusem značky Karosa a ti Španělé tomu nechtěli uvěřit, že jsme nejenom do hlavního města Španělska z Prahy přicestovali obyčejným zájezdovým autobusem, ale že jsme mezi těmito městy nikde nenocovali.  Dokonce nás požádali, abychom ten výstup z autobusu mohli pro ně ještě zopakovat, protože ten první nestačili natočit. Pak jsme Španělsko porazili a jeli hned večer domů. Řada z nás totiž hned po příjezdu do Prahy šla do práce nebo do školy. Prostě čistí,  skromní amatéři," zavzpomínal na svůj křest v reprezentačním dresu Brno Kudrna. 

Také druhé utkání Československo - Belgie 25:12, které Kudrna odehrál a které se hrálo 8. května 1971 v Říčanech,  bylo významné, ale v době, kdy se zápas hrál, to nikdo netušil.

"V roji proti nám totiž hrál belgický ragbista, který se věnoval vedle ragby také jachtingu Jacques Rogge. Zúčastnil se také  třech olympiád a pak jako pozdější předseda belgického olympijského výboru byl v letech 2001 - 2013 předsedou mezinárodního olympijského výboru," připomenul si druhý zápas v reprezentaci jubilant Kudrna. 

Redakce webu Českeragby.cz společně se svými spolupracovníky se připojuje k přání uvedeného na webových stránkách   mateřského klubu  Pragy Praha.

"Děkujeme za mnohaletou podporu a zásluhy o rozvoj klubu a českého ragby," je napsáno v příspěvku uveřejněném na klubovém webu.

(Petr Skála, Ceskeragby.cz, foto: Petr Skála)