19. 8. 2021 | Petr Pavlík

KVA - SPA 3:1 - Příprava zakončena prohrou

přát., čtvrtek 19. 8. 2021
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Novotný – Parkkonen, Plutnar, Pulpán (A), Dlapa, Rohan, Havlín, Weinhold – Rachůnek (A), Kulich, Flek – Průžek, Hladonik, Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C) – Šik.
Sparta: Salák – Moravčík (A), Mikliš, Jandus M., Němeček, Dvořák, Pavelka – Thorell, Chlapík (A), Prymula – Doležal, Horák, Řepík (C) – Buchtele, Zikmund, Forman – Jandus T., Vitouch, Hašek.
Branky a nahrávky: 1. Kulich (Flek, Rachůnek), 36. Kohout (Pulpán, Koblasa), 54. Vondráček - 60. Prymula (Chlapík, Doležal). Rozhodčí: Sýkora, Šindel - Gerát, Pešek. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1234. Průběh utkání: 3:1.
Poslední zápas v letošní přípravě výhru nepřinesl. V průběhu utkání si karlovarští hokejisté vypracovali již tříbrankový náskok, který na konci zápasu v šedesáté minutě zkorigoval svým gólem útočník Patrik Prymula. Sparťané prohráli na západě Čech 1:3 a příští týden je čeká ostrý vstup do Ligy mistrů.

Komentář

Sparťané přijeli do Karlových Varů téměř v kompletní sestavě, do zápasu nenastoupil pouze útočník Vladimír Sobotka či obránce Adam Polášek spolu s Milanem Jurčinou. Domácí hokejisté vstoupili do utkání ve velkém stylu. Brankář Salák musel kotouč lovit ze své sítě už v první minutě utkání, když se z přečíslení dva proti jednomu prosadil mladý útočník Jiří Kulich. Naši hokejisté byli od té chvíle aktivnější, ale všechny jejich pokusy zlikvidoval domácí gólman Novotný.

Hra nahoru dolů přinášela šance domácím hráčům, kteří několikrát nebezpečně ohrozili brankáře Saláka. Sparťanský muž s maskou se ovšem nenechal zaskočit a veškeré karlovarské střely lapil do své výstroje. Obrana Energie odolala i dalšímu sparťanskému tlaku. V největší šanci hostí se ocitl Zikmund, který vypálil z mezikruží jen do brankáře Novotného. Oba týmy měly v první třetině k dispozici i krátkou přesilovou hru, avšak ani následná hra čtyři na čtyři další góly nepřinesla.


Do začátku druhé třetiny vstoupili naši hokejisté v tlaku před brankářem Novotným. Karlovarského gólmana ale sparťanská družina nepřekonala a na druhé straně kluziště musel pro změnu vytáhnout ze svého repertoáru důležité zákroky brankář Alexander Salák. Jednu z nadějných šancí na sparťanské straně měl švédský útočník Thorell, jehož ránu si ovšem Novotný pohlídal. V utkání bylo k vidění několik menších strkanic či potyček, nejinak tomu bylo i v polovině duelu.

Slibnou šanci na pohnutí skóre měl rychlonohý útočník Flek, kterého Salák vychytal. Stejně jako v útočném pásmu Sparty si gólman Filip Novotný pohlídal všechny střely sparťanských obránců. Ke konci druhé třetiny se začalo na ledě výrazněji jiskřit. Na trestnou lavici putoval sparťanský bek Mikliš, jehož provinění domácí hráči potrestali. Pulpán připravil kotouč Martinu Kohoutovi a zkušený karlovarský útočník prostřelil Saláka. V závěru druhé třetiny měli domácí hráči k dispozici ještě jednu početní výhodu. Sparťané další komplikace před svým brankovištěm už nedovolili.


Pražané vstoupili do třetí části aktivně, ale brankář Novotný byl i nadále neprůstřelný. Na druhé straně kluziště musel pro změnu zasahovat Salák. Karlovarští hokejisté se v průběhu třetí třetiny dostali do menšího tlaku, ze kterého gól nevytěžili. Pozorná obrana Energie byla i nadále úspěšná a naopak po skončení sparťanského oslabení domácí znovu udeřili. Tomáš Vondráček se dostal do samostatného úniku, který chladnokrevně proměnil.

Sparťané i po inkasování třetí branky nesložili zbraně a snažili se alespoň o čestný úspěch v útočném pásmu. Další velkou šanci si ovšem připravili domácí. Kohoutův únik po straně musel zlikvidovat brankář Salák svým ramenem. Když se utkání blížilo do závěrečného hvizdu, sparťané se konečně dočkali vstřeleného gólu. Patrik Prymula pár vteřin před koncem zápasu upravil svou trefou skóre na konečných 1:3. Naši hokejisté uzavřeli letošní přípravu porážkou a už příští týden je čekají zápasy v Lize mistrů.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Odehráli jsme dobré utkání s kvalitním soupeřem, který se připravuje na Ligu mistrů. Jsem rád za náš přístup k zápasu, zvládli jsme ho o mnohem lépe než poslední dvě utkání. Na hráčích byla vidět obrovská touha po vítězství či obětavost. Zblokovali jsme spoustu střel a byli jsme silní v osobních soubojích. Filip Novotný nám dal šanci vyhrát a udržel nás v zápase o krok vpředu. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli."

Tomáš Hamara (HC Sparta Praha): "Zápas s Energií byl hodně o bojovnosti. Domácí trestali naše chyby, na které jsme nebyli schopni včas zareagovat. Před Ligou mistrů musíme týmový výkon výrazně zlepšit a zaměřit se na detaily v naší hře."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila