Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: „Tradice jsou z nás vytlučené,“ tvrdí formíř olympijské kolekce Bartoš

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
20. srpna 2021
05:00

Za svůj dosavadní největší úspěch považuje formíř z Dvoru Králové nad Labem Milan Bartoš modrotiskovou kolekci na letošní Olympiádě v Japonsku. Pro módní návrhářku Zuzanu Osako pomohl vytvořit formy na modrotisk. Jak se formy vyrábějí, a proč vnímá od roku 1989 úpadek tradičních řemesel v Česku, prozradil Bartoš v Blesk Podcast.

Umění modrotisku se v rodině Bartoše předává již šest generací. Největší vliv na jeho volbu stát se formířem, jinak řečeno vzorkorytec, formschtecher nebo formřezec - měl děda, který se narodil v Mladé Boleslavi a vyučil se formířem. V rodině řemeslníků se ale nevyskytovali pouze mistři tajů výroby forem pro tisk.

Formířem kvůli dědovi

„Rodina to měla rozdělené - když byl někdo nejšikovnější na kresbu, tak se vyučil formschtecher, pokud mu to moc nešlo, byl barvíř, potom byl tiskař. Ale pozor, tiskaři byli mistři a dědův táta byl tiskař,“ vysvětluje rodinnou historii královédvorský umělec. V roce 1972 po smrti dědy, převzal Milan Bartoš dílnu a dodnes je v jejich ateliéru vystavená dědova fotografie. „Už od páté třídy jsem mu seděl pod stolem a kradl jsem mu nářadí. To byla naše věčná hra a děda si pak všiml, že bych to taky zvládal, tak jsem dostal takové malé kudličky a vyřezával jsem si malá zvířátka a podobně,“  vzpomínal na své začátky muž, který získal prestižní ocenění nositel tradice lidových řemesel.

Zvířátka vystřídaly formy z hruškového dřeva, do nichž podle nákresu zatloukával drátky a plíšky, aby vznikla forma, která při dobré péči může mít letitou životnost: „Hruškové dřevo je osvědčeno staletími, protože lépe udrží vysokou konturu. Když se pak forma barví, tak nedochází k takovému otěru,“ řekl Bartoš v pořadu Blesk Podcast. Ve své sbírce má tak formy staré i přes sto let a při dobré péči by mohly ještě tisknout.

Olympijský modrotisk

V posledních letech vnímá Milan Bartoš zvýšený zájem módních designerů o modrotisk. Vyrábí tak nové formy, které podle něj dobře kombinují staré motivy a moderní design. Největší „modrotiskový“ rozruch ale vzbudila kolekce pro české sportovce na nástupní ceremoniál Olympijských her v Tokiu od Zuzany Osako. „S prvními návrhy přijela do Olešnice do tradiční tiskárny Danzinger zabývající se modrotiskem. S Jiřím Danzingerem máme kontakty, tak proto se objevila Zuzana Osako i u mně v dílně. Dostali jsme textilní vzor a já si říkal, že to děláme pro olympiádu a je to velká zodpovědnost,“ vybavil si první pocity Bartoš.

Neopomněl ani na další kolegy výtvarníky z okresu a s jejich pomocí připravil všechny šablony a podobně až k výsledné formě, do níž zasadil asi osm set drátků! Když pak sportovci nastupovali, byl Milan Bartoš dojatý: „Samozřejmě jsem zpunktoval celou rodinu, takže jsme se dívali všichni. Byl jsem strašně rád, že to takhle dopadlo. Jinak to vypadá sólo na figuře, a když jdou všichni i s vějíři. Bylo to úžasný,“ popsal své pocity formíř.

Vytlučená tradice

S kritikou, která se zvedla proti módní kolekci, Bartoš nesouhlasí a pochválil Osaku, že se dobře vyrovnala s negativními hlasy. Naopak vyzdvihl, že dokázala spojit japonskou a českou řemeslnou tradici. Právě tradiční řemesla v Česku oproti ostatním středoevropským státům nemají podle Bartoše takovou podporu, jakou měla třeba za minulého režimu.

„Lépe jsou na tom nyní Slováci, protože si nezničili Ústředí lidové umělecké výroby," komentoval Bartoš zrušení instituce v roce 1995, která za minulého režimu zajišťovala distribuci a prodej lidových výrobků československých umělců. Státy třeba v Maďarsku nebo v Rakousku si svých lidových řemeslníků více váží, myslí si Bartoš. "Připadá mi, že je to z nás vytlučený," dodal zkušený formíř.

Jak vznikají formy, kterých dalších lidových řemesel si váží a kde v Česku přežil modrotisk, se dozvíte od Milana Bartoše v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: „Tradice jsou z nás vytlučené,“ formíř olympijské kolekce Bartoš - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi