Do Chorvatska se letos prozatím vypravilo půl milionu Čechů

443
Do_Chorvatska
Foto: Jovanka Táchová

Do Chorvatska přijelo z Česka letos do poloviny srpna zhruba 561 000 cestovatelů. To je asi o 41 000 více než za celý loňský rok. I tak jsou Češi na pátém místě nejčastějších návštěvníků. Uvedlo to Chorvatské turistické sdružení.

V chorvatském žebříčku návštěvnosti jsou Češi na pátém místě za Němci, Slovinci, Poláky a Rakušany. Na chorvatském pobřeží tráví dovolenou ale i velké počty Chorvatů. Ze zahraničí pak do země přijíždějí často Slováci a jen velmi zřídka Srbové.

Vyšší zájem Čechů o pobyty v Chorvatsku oproti loňsku sledují také některé tuzemské cestovní kanceláře. Poptávka klientů CK Travel Family po dovolené v Chorvatsku podle výkonné ředitelky CK Blanky Hrubé momentálně převyšuje nabídku, co do konkrétních požadavků zákazníka.

„Do druhé půlky července jsme byli schopni uspokojit všechny různorodé poptávky našich klientů, ať už se jednalo o rodinné hotely s all inclusive nebo pouze penziony nebo privátní ubytování v apartmánech a kempech. Bohužel tato velká poptávka se projevila od začátku srpna naplněností všech kapacit v Chorvatsku,” uvedla.

Prodeje pobytů v Chorvatsku v letošní sezoně podle Hrubé rostou. V porovnání se stejným obdobím loňského roku stouply o zhruba 30 procent. Oproti roku 2019, tedy době před pandemií, je to podle ní ale stále velký propad.

Češi v Chorvatsku zaplatili cca 3,6 milionu nocí

Češi letos v Chorvatsku strávili cca 3,6 milionu nocí, což je o 45 procent více než loni.

„Prvních pět míst mezi nejoblíbenějšími cíli návštěvníků z České republiky dle počtu přenocování zaujímají letos města Umag, Medulin, Rovinj, Poreč a Funtana. Ty se nacházejí všechna v Istrijské oblasti. První desítku pak doplňují jižněji situovaná města Omiš, Novalja, Baška Voda, Baška a Biograd na Moru,” uvedl ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro ČR a Slovensko Dubravko Miholić.

Slovensko a Chorvatsko, tam Češi jezdí nejčastěji

Kromě tradičních pobytů u moře přijíždějí Češi podle Miholiće do Chorvatska čím dál častěji za aktivní dovolenou, kterou tráví na kolech a na pěších túrách. Meziročně vzrostla i poptávka po dovolených na jachtě na Jadranu.

„Zájem Čechů o dovolenou na jachtě v Chorvatsku je letos dle našich čísel zcela výjimečný. Během léta se poptávka meziročně zvýšila o 75 %. Od začátku roku pak o 125 %. Největší zájem je tradičně o lokality kolem Splitu, Střední Dalmácie a v blízkosti Zadaru,” řekl spoluzakladatel a výkonný ředitel vyhledávače jachet Boataround.com Pavel Přibiš.

Do Chorvatska Češi vyrazí jistě i v září

K Jadranu dle sdružení může v září zamířit ještě kolem 40 000 českých turistů. V případě, že se nezpřísní protiepidemická opatření, bude návštěva Chorvatska i v září bez problémů. V zemi je stabilní počasí a moře velmi teplé. Navíc s koncem sezony klesají ceny u některých ubytovatelů.

Cestovní agentura Invia nyní sleduje podle své mluvčí Andrey Řezníčkové u Chorvatska upadající zájem. Vzhledem k tomu, že je druhá polovina srpna, je to dle ní běžné. Obecně je letos o Chorvatsko srovnatelný zájem jako loni, kdy se vzhledem k omezené letecké dopravě prodávalo hodně.

„Cestovatelé, kteří si vybírají Chorvatsko, tam jezdí do září, je to lokalita hlavně pro rodiny s dětmi, které tam vyrážejí vlastním automobilem, na osm dní s polopenzí, do tříhvězdičkových hotelů,” upřesnila.

Země u Jadranu je podle odborníků vhodná k dovolené také na podzim. Lidé mohou navštívit kulturní památky, dopřát si relax ve wellness provozech a vše spojit například s ochutnávkami prvního vína přímo ve vinici.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here