TOP 15 interiérových designérů, kteří promění váš byt k nepoznání

Publikace: 20.08.2021

Interiéru vašeho bytu, domu nebo firmy občas prospěje malá změna. Pokud si na ni netroufáte sami, nebo jste příliš časově vytížení, můžete se obrátit na profesionálního designéra interiérů. Jde o odborníka, který vám pomůže zejména s dispozičním řešením stávajícího prostoru nebo s barevnými kombinacemi nábytku a doplňků.

Na rozdíl od bytového architekta neprovádí interiérový designér změny stávajících konstrukcí, ani nezasahuje do umístění oken nebo dveří. Přesto dokáže dojem z celého prostoru výrazně vylepšit. Než si ale jeho služby objednáte, měli byste si ověřit, kolik stojí bytový designér ve vašem městě a jak zhruba jeho práce vypadá. Vyhnete se tím rozčarování z neprofesionálních služeb a příliš vysokých cen. 

Pak už se můžete inspirovat naším přehledem 15 nejlepších českých interiérových designérů. Záměrně jsme vybrali designéry z celé republiky s různým stylem i cenami, aby si mezi nimi každý našel svého favorita.

Tomáš Jáger: Interstudio 3D

Tomáš Jáger se přímo na svém webu označuje jako bytový designér, ve své činnosti tedy kombinuje práci interiérového designéra a bytového architekta. Pro pražské Interstudio 3D navrhuje nejen interiéry, ale i rekonstrukce jednotlivých místností.

Úpravy interiérů jsou pro něj hrou, ve které uplatňuje svůj estetický cit, technické znalosti i logické myšlení a psychologii. Usiluje o maximální funkčnost prostoru, ale zároveň si potrpí na harmonii materiálů a barev. Vzhledem k tomu, že má rád výzvy, poradí si i s atypickými interiéry a jeho práci si pochvalují i velmi nároční zákazníci.

zdroj: interierstudio3d.cz

Hedvika Novotná: Novodesign

Pravidelně se objevuje v médiích, například v časopisech Nové proměny bydlení, Dřevo a stavby nebo Dům a zahrada. Pod hlavičkou Školy interiérů organizuje individuální a skupinové kurzy pro zájemce o design.

Pokud už víte, co bytový designér dělá, nepřekvapí vás, že se Hedvika Novotná věnuje realizaci projektů na klíč i samotným návrhům. Její služby si můžete objednat také pokud plánujete drobné stavební úpravy. Kromě bytů a domů má tato designérka zkušenosti i s komerčními interiéry nebo kancelářemi.

zdroj: novodesign.cz

Ivana Slavíková: Linie Design

Ivana Slavíková se svým týmem ze studia Linie Design navrhuje především interiéry domů a bytů, a to včetně teras, pergol nebo zimních zahrad. Bydlení by podle ní mělo být stylové a přinášet nám do života harmonii. Z toho důvodu nejprve vyslyší přání zákazníka a pak hledá řešení, které se opírá o klasický design, ale částečně také o aktuální trendy. Zajímavostí je, že studio prodává i svoje vlastní interiérové doplňky.

zdroj: liniedesign.cz

Jiří Fleischer: Fledes

Poněkud netradičně se k práci interiérového designéra dostal Jiří Fleischer, který dnes tvoří pod značkou Fledes. Svoji kariéru totiž začínal u filmu a reklamy, už tehdy ho ale nejvíc fascinoval luxusní nábytek a interiéry celkově. Po úspěšných přestavbách vlastního bydlení si tedy doplnil potřebné vzdělání a začal pracovat pro firmu zaměřující se na komerční interiéry.

Po několika letech si Jiří Fleischer založil vlastní studio, kde se může soustředit na individuální přístup k zákazníkovi i na svoje oblíbené designové styly. Rád kombinuje nadčasovost s trendy prvky a severský minimalismus s modernou a funkcionalismem. Mezi jeho nejznámější klienty patří například česká pobočka UPS.

zdroj: fledes.cz

Ivo Prokel

Zkušený designér Ivo Prokel má za sebou více než 15 let praxe, návrhy atypických bytů, rodinných domů, barů nebo lékařských ordinací. Jeho specialitou jsou ale i malé byty, se kterými dokáže opravdu divy. Pokud jde o komerční prostory, pracoval například na interiérech Grand hotelu Imperial v Liberci nebo Kebab-burger restaurace v Hlučíně. Znát ho můžete například z pořadu České televize Bydlení je hra. V jehož rámci zvládl přes 40 interiérových realizací.

zdroj: ivoprokel.cz

Andrea Kroupová

Designérka Andrea Kroupová se pravidelně objevuje na stránkách prestižních časopisů týkajících se designu a interiérů. A není divu, z její pražské dílny pocházejí opravdové skvosty. Například je autorkou interiéru prodejny Artisème nebo cool vinárny a květinářství v jednom s příznačným názvem Prosecco and Flowers. Oba prostory najdete v našem hlavním městě a její tvorbu jste i díky tomu mohli vidět například v časopisech Dolce Vita, Elle Decoration, Respekt, Marianne Bydlení či Moderní byt.

zdroj: andreakroupova.com

Soňa Malinová: Malina Design

Širšímu publiku představila Soňa Malinová svoji tvorbu v pořadu Bydlení je hra, který se vysílal v České televizi od roku 2008 do roku 2012. Vidět jste ji ale mohli i v roce 2010 na Designbloku, případně na jiné prestižní akci.

Pokud jde o komerční interiéry, na kterých designérka pracovala, nejznámější jsou určitě ty v bývalé budově ČEZu. Dále stojí za zmínku Psychologická poradna v Janovicích nebo Rodinné centrum v Havířově. Mimo to se věnuje i produktovému designu, který prodává na svém e-shopu.

zdroj: malinadesign.com

Josef Trakal

Mladý liberecký designér Josef Trakal vystudoval FUA na Technické univerzitě, kde se učil od těch nejpovolanějších včetně Bořka Šípka nebo Leony Matějkové. Specializuje se nejen na byty a rodinné domy, ale i na komerční interiéry

Na typu prostoru podle něj nezáleží, vždy se snaží najít co nejlepší řešení a vyprávět příběh daného místa. To se mu osvědčilo i v praxi a už nyní má na kontě spoustu úspěšných projektů. Navrhl například podobu zázemí office centra v Karlíně a pracoval na interiérech restaurace Wimbledon v Liberci nebo kreativní místnosti Vinolok v jablonecké Preciose. Kromě toho vede svůj umělecký ateliér na střední škole a když má chvilku pro sebe, píše blog o bytovém designu.

zdroj: joseftrakal.cz

Andrea Kiliánová: Muuza

I tuto brněnskou designérku můžete znát z magazínu Dřevo a stavby nebo z online médií. Pravidelně se objevuje například na webech Proženy.cz či Novinky.cz. Důvod je jednoduchý, s jejími návrhy jsou spokojeni firemní i soukromí zákazníci, protože pracuje s lehkostí a nechybí jí zajímavé nápady. Zároveň ale klade důraz na funkčnost a nebojí se spojovat klasický design s moderními prvky, jako to můžete vidět například u interiéru restaurace Jedna báseň nebo u mnoha realizovaných bytů.

zdroj: muuza.cz

Dáša Laušmannová: Rossy Design

Interiérová designérka Dáša Laušmannová má neuvěřitelných 22 let praxe, a tak ví, že kuchyně je srdcem domova a při návrzích bytů a domů se na ni zaměřuje. Stejně tak ale umí pracovat s komerčními interiéry, kde záleží na každém detailu. Svými realizacemi dokáže zaujmout na první pohled a tvorbu se snaží maximálně přizpůsobit image dané firmy.

zdroj: rossydesign.cz

Pavlína Lipková: Interior Design

Pavlína Lipková má velmi osobitý styl. A i když se inspiruje zejména Toskánskem, francouzskou Provence a anglickým venkovem, její design vypadá skvěle také v městských bytech. Kromě toho vytváří designérka i nádherné mozaiky, kterými zdobí jak rustikální, tak moderní interiéry. Vybrané dekorace si můžete zakoupit na jejím e-shopu a pokud budete mít jiné přání, Pavlína Lipková vám ho ráda splní.

zdroj: interierdesign.eu

Veronika Kotradyová

Pokud dáváte přednost udržitelnosti, nemusíte dělat výjimku ani při zařizování bytu. Veronika Kotradyová vám s tím ráda pomůže, právě ekologický design je její specialita. Přečíst si můžete i její knihu Komfort v mikroprostředí, která pojednává o vztahu člověka a interiéru. Designérka v ní částečně vychází ze své studie “Humanisation of Environment” neboli “Polidštění prostředí” a už podle názvu je jasné, že se zabývá sociologickými a psychologickými hledisky v interiéru. Kvalita interiéru podle ní přímo ovlivňuje kvalitu našeho života. Důležitou součástí práce této designérky jsou i zmiňované ekologické principy, podle kterých tvoří nejen nábytek, ale i celý prostor.

zdroj: Veronika Kotradyová

Iva Bastlová

A u knih ještě zůstaneme, píše je i bytová a produktová designérka Iva Bastlová. Ta má na kontě už tři tituly (Tvoříme interiér s českou designérkou, Barvy – trendy – interiéry a Interiéry do detailu) a u dvou dalších je spoluautorka. Kromě toho má blízko také k redaktorské práci, vydává totiž jediný český odborný časopis pro architekty a bytové designéry s názvem INTERIÉRY. Dále organizuje veletrh zaměřený na bydlení a interiéry a je držitelkou autorizace od Ministerstva průmyslu a obchodu. Ať už se ale věnuje jakékoli činnosti, vždy se řídí heslem „Bydlení je citlivá intimní věc, není to spotřební zboží.“

zdroj: ivabastlova.cz

Viktor Sinajský: Design Atak

Bytový designér Viktor Sinajský vytváří osobité projekty, ve kterých často hraje hlavní roli dřevo. Do jeho portfolia patří i interiér firmy Kulhánek Legal Partners v pražské AZ Tower, zlatnictví Bisaku v Bratislavě nebo hodinářství Real time v Hradci Králové. Sám designér se považuje za velmi ctižádostivého a pravidelně se účastní různých soutěží. Není tedy divu, že jeho motto zní: „...není důležité udělat novou židli, ale nejlepší židli...“ Je vám tento citát povědomý? Ano, máte pravdu, jeho autorem je známý rakouský architekt Adolf Loos.

zdroj: designatak.cz

Dája Šulcová: Designline

Majitelka pražského interiérového studia DESIGNline ví, že 1 000 lidí má tisíc chutí a pro každého má krása trochu jiný význam. Snaží se tedy vždy maximálně přizpůsobit potřebám klienta. Využívá hlavně kvalitní značkový nábytek a doplňky a má ráda nadčasový design. Nebojí se ale ani experimentování, které v jejím podání vždy dopadne skvěle. Díky tomu můžete její práci pravidelně vidět i v magazínu Moderní byt.

zdroj: designline.cz

Autor článku

Dana Halušková

Dana Halušková

Redaktor

„Tématu bydlení se aktivně věnuji několik posledních let. Svůj velký podíl na tom má i magazín Homago, pro který píši od roku 2021. K mým oblíbeným tématům patří bytový design, výběr nábytku a doplňků, ale také úklid nebo zahradničení. Zároveň mě baví recenze e-shopů a rozhovory s majiteli značek.“