Vzdušné akrobatky chtějí zachytit zkušenost mateřství. Na jeviště pozvaly své děti

20. srpen 2021

Cirkus TeTy letos oslavuje deset let působení na české novocirkusové scéně. A jako dárek si nadělil experimentální projekt Voyerky.

Katka Klusáková a Pavla Rožníčková se spolu potkaly před deseti lety na kurzu visuté akrobacie. Jak samy říkají, ani neví, co je dalo dohromady – prostě spolu začaly zkoušet. Asi by je tehdy ani ve snu nenapadlo, že jim to vydrží deset let, že budou spolupracovat s předními českými režiséry a osobnostmi nového cirkusu (například s mimem Radimem Vizvárym), že vymyslí a zrealizují šest představení, při nichž se budou věšet na lana, šály, hrazdy, židle, sítě… a že si k desetiletému výročí založení souboru Cirkus TeTy nadělí experimentální projekt pro 8 žen a všechny jejich děti nazvaný Voyerky.

Řekly jsme si, že musíme vytvořit reálnou situaci a děti na jeviště vzít. Jinak bychom o tom zase jen mluvily.
Pavla Rožníčková

Z představení Voyerky Cirkusu TeTy

Snahou bylo přenést na jeviště nepřenositelnou zkušenost mateřství. Proto se na scéně vedle matek a nematek objevují i děti. Představení mělo svou pražskou premiéru na mezinárodním festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná v režii Martiny Hajdyly Lacové.

Pokora a strach, že nesmíš udělat chybu, protože může být opravdu nebezpečná, vede k tomu, že se musíš soustředit jen na to, co je teď. Cokoli se děje doma, musíš hodit za hlavu.
Katka Klusáková

Z představení Voyerky Cirkusu TeTy
Pořad připravila: Hanka Malaníková
Hudbu vybrala: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související