Vakcína Pfizer/BioNTech ztrácí účinnost rychleji než AstraZeneca

20. 8. 2021 – 14:28 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Vakcína Pfizer/BioNTech ztrácí účinnost rychleji než AstraZeneca
zdroj: Profimedia

Rozdíl v ochraně před nákazou koronavirem mezi vakcínami Comirnaty a Vaxzevria po pěti měsících téměř mizí, ukazuje počítačový model výzkumníků.

Účinnost vakcíny Comirnaty od společenství firem Pfizer a BioNTech je po dokončeném očkování proti covidu výrazně vyšší než účinnost vakcíny Vaxzevria od společnosti AstraZeneca. Klesá ale rychleji 

Ještě po třech měsících ze srovnání účinností (schopnosti zabránit nákaze) vychází Comirnaty lépe. Rozdíl vakcín však v té době už není nijak výrazný a dál se snižuje.

Tyto poznatky vyplývají z nové studie vědců z Oxfordské univerzity, popsané v časopise Nature.

Delta zhoršuje čísla

Ve studii se ukázalo, že dvě dávky Pfizer/BioNTech mají výrazně vyšší počáteční účinnost. Po dvou týdnech od druhé dávky dosahuje 92 procent. Po devadesáti dnech však klesá na 78 procent. Očkovací látka od AstraZeneky dosahuje dva týdny po ukončeném očkování účinnosti 68 procent, po 90 dnech se účinnost sníží na 61 procent. Počítačový model výzkumníků naznačuje, že sedmnáctiprocentní rozdíl mezi vakcínami se potom dál snižuje, až se účinnost po pěti měsících téměř vyrovnává.

„Po této době jsou si obě vakcíny podobné v tom, jak velkou ochranu před infekcí nabízejí,“ řekla magazínu Nature Sarah Walkerová, profesorka lékařské statistiky a epidemiologie na univerzitě v Oxfordu, která studii vedla.

Vakcinační skupina Oxfordské univerzity (Oxford Vaccine Group) se podílela na vývoji vakcíny pro společnost AstraZeneca. Autoři studie, která vznikala na Oxfordské univerzitě, ale upozorňují, že jejich tým nebyl spojen s vývojovým oddělením očkovací látky.

Vědci také nabádají, aby se z jejich výzkumu nevyvozovaly závěry o rozdílných kvalitách obou vakcín, protože obě jsou obdobně účinné v ochraně před těžkým průběhem choroby. S variantou delta však účinnost proti infekci koronavirem ztrácejí.

Třetí dávky na cestě

Studie se zabývala všemi infekcemi, včetně bezpříznakových i těch, které končily vážnou formou covidu, anebo úmrtím. Je založena na datech z průzkumu britského Úřadu pro národní statistiku získaných od prosince do srpna pomocí PCR testů.

Výzkumníci z Oxfordské univerzity analyzovali rozsáhlý soubor dat obsahující výsledky 2,5 milionu PCR testů od 384 tisíc dospělých jedinců v době od 1. prosince 2020 do 16. května 2021, kdy byla dominantní varianta viru alfa, a 811 tisíc testů od 359 tisíc lidí v období od 17. května do 1. srpna 2021, kdy už převládala delta.

Snižující se účinnost vakcín už přiměla některé státy zahájit nebo plánovat třetí dávku očkovací látky. Podávají ji už Spojené státy, Izrael, anebo Srbsko, Rakousko už očkování třetí dávkou schválilo, Německo ji chystá. Česko čeká na rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé prostředky.

Zdroje:

Nejnovější články