Spor v Národním parku Šumava. Bývalý šéf obvinil své kolegy z pytláctví!

Zveřejněno v Z regionu
Od - pátek, 20. srpen 2021 17:58
Spor v Národním parku Šumava. Bývalý šéf obvinil své kolegy z pytláctví! Zdroj: se svolením Jiřího Mánka

Bývalý šéf Národního parku Šumava Jiří Mánek se ostře pustil do svých tehdejších kolegů. Obvinil je, že střílejí březí laně, aby si tak usnadnili regulaci zvěře. Dokonce zveřejnil na svém blogu fotografie a tabulky odstřelených zvířat. Národní park se ale brání, že s tím nemá nic společného.

Mengele a doktoři smrti. Jatka březích laní a jejich nenarozených koloušků v Národním parku Šumava. To je titulek blogu Jiřího Mánka, kterým se pustil do svých bývalých kolegů. Podle něj střílí březí laně jen pár dnů před tím, než přivedou na svět mláďata. A dokládá to i fotografiemi. "Dlouho se o tom na Šumavě mluví, že se tyto věci dějí, takže to, co jsem napsal, za tím si stojím," uvedl.

Reakce ale na sebe nenechala dlouho čekat. "Očerňuje nás bez jakýchkoliv důkazů a vlastně říká, že naši zaměstnanci spáchali trestný čin pytláctví, což není v žádném případě pravda," opáčil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Laň na jedné z fotografií byla údajně postřelena na honitbě Národního parku a přeběhla do sousední honitby Kašperských Hor. Tam ji údajně lesníci našli a oznámili to Jiřímu Mánkovi. "Jestli si oni sami vyhodnotili, že se jedná o trestný čin pytláctví, tak měli jednat v tu chvíli a měli to předat policii. Respektive pokud to věděl i pan Mánek a má k dispozici fotografie, měl jednat on. Je zvláštní, že s tím přišel o nějaké tři měsíce později, než se to stalo," nechápal Dvořák.

Podle Jiřího Mánka za to dostávají střelci odměny. Dokládá to tabulkami z databáze Národního parku Šumava, které zveřejnil ve svém blogu. Tvrdí, že jen letos bylo takto zastřeleno až 18 březích laní. Pracovníci Národního parku se tak podle ně dopustili trestného činu pytláctví. "Já jsem vycházel z databáze NP Šumava, kde se uvádí, že prostě byly v daných konkrétních termínech zastřeleny laně. S vysokou pravděpodobností jsou březí," dodal Mánek.

Podle mluvčího Národního parku Jana Dvořáka ale mohl uvedenou laň postřelit kdokoliv a nemuselo se to stát na jeho honitbě. "Nemá jediný důkaz, že by se naši zaměstnanci dopustili pytláctví tohoto ražení. Ano, naši zaměstnanci loví zvěř, jelení zvěř na území NP Šumava, respektive na našich honitbách. Důvodem lovu je redukce této jelení zvěře. Dodržujeme přitom veškeré zákony a veškeré předpisy, které ČR k tomuto má," vysvětlil Dvořák.

O celý případ se zajímá také náměstek hejtmanky Josef Bernard. "Kontaktoval jsem pana ředitele Hubeného z Národního parku. On mě ujistil, že postupují v souladu se zákonem a i nad rámec toho zákona, že se přísně vyhýbají odstřelu zvěře březí. Přesto mi přislíbil, že ten daný případ prošetří, že k tomu dá později i nějakou detailní informaci," dodal Bernard.

"Tuto záležitost jsme vyhodnotili tak, že v této chvíli připravujeme trestní oznámení na pana Jiřího Mánka," dodal Dvořák. Rozmotat tento složitý případ musí nakonec policisté, kteří by měli ukázat na pachatele.

Zdroj foto: Blog Jiřího Mánka