Obec zavře přírodu do trezoru, virtuální expozici chce otevřít ještě letos

  11:02
Když s tím nápadem poprvé přišel starosta Horní Lidče Josef Tkadlec, znělo to jako z pohádky. Uzamknout přírodu do obrovské budovy a ukazovat ji lidem? Dnes je to ovšem realita a stavba pojmenovaná Trezor přírody už v obci na Valašsku stojí. Budova plná moderních technologií ukáže život ve čtyřech chráněných oblastech.

Stavba Trezoru přírody v Horní Lidči je dokončená, nyní ji musí vybavit. Otevřít se má do konce roku (červen 2021). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Obří, devět metrů vysoká hala o rozloze 1 200 metrů čtverečních se nachází nedaleko obecního úřadu u říčky Senice. Ještě není úplně dokončená – ve finální podobě bude mít fasádu se zelenými přírodními motivy a uvnitř bude nabitá moderními technologiemi.

V následujících měsících se navíc zaplní pestrým obsahem a ještě letos by tady měli přivítat první návštěvníky. „Skvělé na tom je, že ten obsah můžeme měnit. Každý rok či dva tak nabídneme nový zážitek,“ plánuje Tkadlec.

Starosta otevřeně říká, že práce na Trezoru přírody ho nyní stojí skoro všechen čas. A to se v obci přípravám obřího projektu věnují už několik let.

Ostatně pustit se do stavby za 85 milionů korun je pro vesnici, která má přes tisíc obyvatel, přinejmenším hodně ambiciózní. I když více než polovinu pokryla evropská dotace, zbytek musí v Lidči hradit z vlastních zdrojů.

„To víte, že člověk má vždycky obavu, aby to dopadlo dobře. Ale už jsem na obci skoro třicet let a myslím, že je důležité přicházet s věcmi, které budou sloužit nejen místním, ale osloví celý Zlínský kraj nebo i širší region,“ poznamenal Tkadlec.

„Když se něco takového povede, obci se to v dobrém vrátí. Přijede více turistů, budeme z toho mít větší užitek,“ doplnil.

Obec už provozuje úspěšný mechanický betlém

V Horní Lidči přitom vědí, jak udělat fungující atrakci, která přivábí lidi z širokého okolí. Už deset let je tam v provozu unikátní mechanický betlém. Spojili v něm tradiční vánoční příběh s místními reáliemi, řezbářstvím, ale také multimediálními prvky.

„Z betlému se stal známý turistický cíl, který neustále vylepšujeme. Zabýváme se tam našimi kořeny, historií, tradicemi. V dalším projektu jsme lidem pro změnu chtěli přiblížit přírodu jako něco, co nás obklopuje, co nás bude provázet v budoucnosti a co musíme chránit,“ vysvětlil starosta.

Trezor přírody v Horní Lidči by se měl návštěvníkům otevřít do konce roku 2021. Na snímku je starosta obce Josef Tkadlec.

Na vytvoření Trezoru přírody spolupracoval s dnes již zesnulým zlínským architektem Michaelem Klangem. Právě on dal budově název.

„Při jednom setkání mi říkal, že témata, která chceme v tomto projektu pojednat, mu přijdou zásadní a důležitá. A cenné věci mají být v trezoru. Myslím, že je to i marketingově dobře zvolená značka,“ poznamenal Tkadlec.

I když je trezor zatím prázdný, už poutá pozornost. Budova je částečně prosklená, má dvě rozlehlé haly a patro se sociálním zázemím a učebnou. Navíc stojí na místě bývalého brownfieldu.

„Dřív tam byla nevyužitá kotelna, septik a čistička. Zlikvidovali jsme tak tři ekologické zátěže, to není špatné, ne?“ usmívá se starosta.

Návštěvníky čeká audiovizuální zážitek

Návštěvníky Trezoru přírody bude čekat velký audiovizuální zážitek: chybět nemá vyznačená prohlídková trasa s velkými projekčními plochami, interaktivní obrazovka či virtuální mapa s QR kódy.

Hosté si prohlédnou emoční snímky a díky interaktivním prvkům si sami najdou informace, které jim přijdou zajímavé. Hlavním cílem je přitom přiblížit čtyři chráněné krajinné oblasti, na jejichž rozhraní Horní Lideč leží – tedy Beskydy, Kysuce, Bílé a Bielé Karpaty.

„Ukážeme návštěvníkovi, kde se vlastně nachází, jaká je historie a podoba zdejší krajiny, a velké množství dalších zajímavostí. Část prostoru bude zaměřená na mládež, hry a edukativní aktivity,“ podotkl Tkadlec.

Součástí budou ještě další atraktivní prvky, které zatím nechce zveřejňovat, aby lidé byli překvapeni. Na obsahu spolupracuje obec se správami zmíněných chráněných oblastí. „Zdejší krajina je jedinečná i tím, že je výsledkem přírodních možností a citlivé práce místních lidí,“ řekl ředitel Správy CHKO Beskydy František Jaskula.

Skutečnou přírodu si lidé užijí hned vedle

Ten pomáhá s výběrem zajímavostí a zároveň trezor využije pro zdůraznění některých témat. „Je skvělé, že na rozdíl od klasické expozice v muzeu můžete lehce obsah doplňovat a měnit. Dovedu si představit zaměření například na sucho nebo téma nadměrného turismu a správného chování v horách,“ zmínil Jaskula. „Věřím, že do Lidče bude mířit hodně rodin s dětmi a tento apel bude mít pozitivní efekt.“

Přestože prohlídka trezoru bude představovat spíše virtuální zážitek, lidé nepřijdou ani o skutečnou přírodu. Hned vedle stavby totiž vzniká lesopark se zelenou odpočinkovou plochou.

„Prohlídka Trezoru přírody zabere třeba dvě hodinky, poté návštěvníci jen přejdou řeku a mohou relaxovat uprostřed zeleně,“ uvažuje Tkadlec. Kolem nového objektu navíc brzy povede cyklostezka, nedaleko je velký sportovní areál.

„Myslím, že lidé tady budou moct bez problémů strávit i několik dní,“ myslí si starosta, který by chtěl první návštěvníky Trezoru přírody přivítat ještě letos.