Novináři opouštějí Afghánistán. Odjela i zpravodajka CNN, jejíž reportáže s Tálibánci obletěly svět

Zpravodajka CNN Clarissa Wardová opustila Afghánistán. Americká novinářka se v posledních dnech proslavila především svými reportážemi z míst, která postupně ovládalo radikální hnutí Tálibán.

Tento článek je více než rok starý.

Kábul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wardová, jejíž reportáže z Kábulu, kde byla ve vstupech přímo mezi členy Tálibánu zahalená v hidžábu, obletěly sociální sítě, je v tuto chvíli pravděpodobně v Kataru.

Tam se dostala americkým evakuačním letem společně s afghánskými uprchlíky. Ještě před odletem zveřejnila fotografii z přeplněného armádního letounu C-17.

On our flight and getting ready for takeoff

23:47 – 20. 08. 2021

12972 114021

Tým několikrát oceněné novinářky, který zahrnoval i překladatele či produkční, se v Afghánistánu několikrát dostal do vypjatých situací s bojovníky Tálibánu.

Někteří jí hrozili zbraněmi, jiní s ní odmítli jednat s odkazem na to, že je žena, nebo požadovali, aby si Clarissa Wardová zakrývala celý obličej.

Kdo je Clarissa Wardová?

Jednačtyřicetiletá novinářka a šéfka zahraničních zpravodajů CNN. Do nebezpečných oblastí se vydává pravidelně. Byla třeba v Barmě po převratu nebo v Indii v době největší pandemie.

Za svou práci získala v posledních letech řadu ocenění, třeba i cenu Emmy za investigativní sérii „Putinova soukromá armáda“ z roku 2019. Tehdy ukázala fungování žoldáckých skupin, které využívá Rusko.

Obavy novinářů

CNN není jedinou televizí, která musela v posledních dnech řešit v Afghánistánu nepříjemnosti. Problémy s Tálibánem měl i tým americké ABC News. 

Jak ale upozorňují sami novináři, ozbrojenci si příliš nevědí rady s tím, co mají přesně dělat.

Své lidi nicméně už stáhly ze země například agentura Associated Press či americké deníky The Washington Post nebo The New York Times. Včetně rodin šlo o 128 lidí.

Snahu odjet ze země projevilo podle komise na ochranu novinářů celkem 475 žurnalistů. Číslo přitom nezahrnuje jejich rodiny a příbuzné.

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme