Příběh teroristy z Donbasu: Rusové ho chtěli do speciální jednotky, o peníze žádal českého zpěváka

V Česku jeho život nebyl pohádkový - drogy, úvěrové podvody, rvačky a pokusy o sebevraždu. Pak ale v roce 2015 před problémy utekl na Donbas, bojovat na straně proruských separatistů. Z hlídače na bráně se vypracoval na vedoucího jednotky, dostal nabídku od ruské speciální jednotky a vydělával si tolik, že byl na chudém východu Ukrajiny „král”. Doma ho ale mezitím soud poslal za terorismus na 20 let do vězení. Jaký je příběh žoldáka z Donbasu?

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté samozvané Doněcké lidové republiky nastupují do vozu nedaleko oblasti Petrivske.

Proruští separatisté samozvané Doněcké lidové republiky nastupují do vozu nedaleko oblasti Petrivske. | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

„Obžalovaný si byl podle závěrů dokazování jednoznačně vědom protiprávnosti svého jednání. (…) Dokonce počítal s tím, že takové jeho jednání může být pokládáno za terorismus, čímž odůvodňoval svůj záměr do ČR se už nevracet.“

Muž z Moravy dostal za boje na východě Ukrajiny 20 let vězení. Odsouzen byl jako uprchlý

Číst článek

Tak v červnu pražský městský soud mimo jiné zdůvodnil, proč se rozhodl dvaatřicetiletého Martina Kantora poslat na dvacet let do vězení. Jeho chování označil za „zvlášť závažný zločin účasti na teroristické skupině“.

Muž ale do věznice se zvýšenou ostrahou, kam ho soud poslal, nenastoupí. Souzen byl jako uprchlý a s největší pravděpodobností zůstává dál na východě Ukrajiny.

Server iROZHLAS.cz příběh bojovníka z Donbasu popsal na základě písemného rozsudku. Ten získal díky zákonu o svobodném přístupu k informacím a zveřejňuje jej v plném znění na konci článku.

Drogy, podvody, sebevražda

Když na konci července roku 2015 pozdě večer odletěl Martin Kantor z pražského Letiště Václava Havla do ruského Rostova na Donu, odkud pak nelegálně odjel právě na východní Ukrajinu, věděl, že se už domů pravděpodobně nikdy nevrátí.

„Je u nás totiž 10 let natvrdo vězení, což bych nerad, už tak až se na to tady přijde z toho bude průser,“ citoval soud jeden z jeho e-mailů, který poslal ještě před odjezdem svému slovenskému kolegovi.

Konflikt na východě Ukrajiny

  • Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí.
  • Proruští separatisté tam vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ozbrojený konflikt si od té doby vyžádal tisíce mrtvých.
  • Ukrajina a Západ obviňují z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to popírá. V poslední době se situace na východě Ukrajiny znovu vyostřila.

Že Kantor utíkal z Česka před problémy, se shodli i jeho blízcí. Ti ho popsali jako vstřícného k lidem, které měl rád, navenek ale jako poměrně výbušného, konfliktního, dokonce agresivního člověka.

Dostal se do problémů s drogami, na které si půjčoval, ale peníze nesplácel. „Stále hlouběji zabředal do těchto problémů, proto se z nich pak snažil úplně zmizet, opustit systém,“ parafrázoval soud výpověď jeho kamaráda Radka I.

Zlomový pro něj byl podle výpovědí také rozchod s přítelkyní Evou S. Podle jeho dalšího blízkého přítele Jana R. si „bez ní neuměl svůj život představit“. Jeho sestra zase vypověděla, že se Kantor po rozchodu změnil. „Od té doby se i svědkyni vzdaloval: dělal ‚kraviny’, uchyloval se k psychickému vydírání,“ stojí v rozsudku.

Právě kvůli rozchodu s přítelkyní si Kantor také dvakrát sáhnul na život. Eva S. se s ním rozešla, protože ji ve vztahu omezoval a necítila se dobře. Alespoň tak to popsala při výslechu. Řekla o něm, že byl „psychicky labilní a stavěl si vzdušné zámky“.

Rozchod nesl těžce a „vzal si nějaké léky“. Zda chtěl skutečně spáchat sebevraždu, není jisté. Podle bývalé přítelkyně chtěl možná jen ovlivnit její rozhodnutí a vzbudit v ní lítost. Podobně to viděli jeho přátelé a také soud.

I po rozchodu s ním žena nějakou dobu komunikovala, ale psychický nátlak, který popsala Kantorova sestra, pokračoval. „Poté, co se rozešli, ještě byli nějakou chvíli v kontaktu - obžalovaný svědkyni tvrdil, že má nádor na mozku, chtěla ho podpořit. Neví, zda tomu tak opravdu bylo, žádnou lékařskou zprávu neviděla,“ popsala soud.

Život na Donbasu

Z e-mailové komunikace i výpovědí jeho přátel je jasné, jaký byl Kantorův postoj k situaci na Ukrajině. Podle svědků nabyl dojmu - zvláště poté, co se seznámil s jistým Ukrajincem, - že „Ukrajina je ta špatná a Rusové jsou na té dobré straně“.

Soud zmírnil trest muži, který se podle obžaloby zapojil do bojů na Ukrajině na straně separatistů

Číst článek

Na Donbasu začínal jako hlídač na bráně s puškou. Několik dnů po své příjezdu podepsal na rok smlouvu s armádou takzvaného Novoruska. „Bombardování a střílení, na kasárnách pohoda, všichni jsou tu jako bratři,“ popsal situaci na místě po nástupu k armádě.

Začalo se mu dařit a velitel mu nabídl lepší post, než hlídání. Kantor se dostal do bojové rozvědky. „To jsou ti, co dělají záškodnictví a průzkum za hranicemi nepřátelských linií,“ popsal kamarádovi Radkovi I., se kterým kromě e-mailu komunikoval také přes internetovou službu Skype.

Kantor se jako rozvědčík vypravoval na ukrajinskou stranu, zjišťoval, co se tam děje, a podával o tom informace svým nadřízeným. Dosáhl hodnosti seržanta a v září 2016 se stal velitelem družstva. Zmínil také, že pokládal miny, při čemž měl jeho kamarád přijít o nohu. „Pracuješ tak, že střílíš, chodíš, začišťuješ domy od úkropů atd.,“ popsal svoji práci v jednom z e-mailů.

Nabídka ze Specnaz

O tom, že skutečně v bojové jednotce působil a vše si například nevymyslel - jak tvrdil Kantorův právník -, svědčí řada fotografií, které podle rozsudku posílal svým blízkým. Na těch byl zachycen ve vojenském oblečení a s vojenskou technikou, s kolegy z jednotky, s novým tetováním v azbuce na zádech nebo s dřevěným domkem, který měl tamním dětem postavit z peněz za zranění.

Kantor mířil ještě výš, chtěl se stát odstřelovačem. Bývalé přítelkyni napsal, že se zúčastnil výcviku „a byl nejlepší ze všech 26 přítomných, dokonce si ho všimli instruktoři z Ruska a nabídli mu spolupráci v elitní jednotce. O nabídce vstoupit do speciálních ruských jednotek napsal i kamarádovi Radkovi I. Ten si ale už myslel, že „přehání“. Rusové mu také měli nabídnout státní občanství.

Výcvik kvůli revoluci. Policie stíhá představitele spolku kvůli vyslání člena bojovat na Donbas

Číst článek

Armáda mu na místě přidělila byt, v němž trávil vždy pár dnů, poté byl několik dnů v batalionu. Byl platil z výplaty, kterou za své působení v jednotce dostával. „Píše také o výplatě, kterou pobírá, s níž je tam král, protože normální lidé berou tak třikrát méně,“ parafrázuje jednu z jeho zpráv rozsudek.

I přesto v jednom z e-mailů v dubnu 2016 žádá sestru Lucii, aby „poprosila tátu, aby mu koupil boty“. V prosinci roku 2017 se s žádostí o finanční podporu obrací na zpěváka, který je v rozsudku označován jako D. L, a mohlo by se tedy jednat o českého hudebníka Daniela Landu.

„Prezentuje se jako velitel speciální bojové jednotky a vysvětluje L., že mu jeho písně dodávají sílu bojovat,“ stojí v rozsudku. Redakce se na žádost zeptala právě zpěváka Landy, ten ale na dotaz zaslaný prostřednictvím sociální sítě Facebook nereagoval.

Právě někdy v té době Kantor utnul veškerou komunikaci se svými blízkými. Tehdy už věděl, že se o něj a jeho aktivity na východě Ukrajiny zajímá policie. Po nějaké době jeho přátelům a sestře přišla zpráva, že zemřel. Ti tomu ale příliš nevěřili.

Sestře Lucii pak Kantor sám napsal SMS zprávu, že „je živ a zdráv“. Státní zástupce Martin Bílý při soudním jednání uvedl, že věří, že Martin Kantor bojuje na Donbasu dál.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme